181

Re: Pokec o všem-10

no vy mi davate!! to je teda kus! chci ho!  :mad:

182

ab   ab   ab

183

Míro jsme dva ,nádhera.Nad tou fotkou doslova slintám.   ab   Mám 2 amky co tlačí květy jednu od Eviny noname a druhá je  La Plaz ad  ad Ta první už to nemohla asi vydržet po letnění a druhá došla poštou před 14 dny.  ab    ab

184

V Hornbachu jsou kolibříci za 75 Kč a nějaké vetší amky kolem 100 Kč.

185

Prodejce slovensko:

http://www.pesiazona.sk/search.aspx

186

Tož nevím jak u Vás,ale mě už to začíná.Zítra dodám fotečky.A když to tak beru zpětně,tak jsem byl vlastně oblažen květy celoročně.

Jo a Papilka se teď začala předhánět v rašení listů.

187

Vážení pěstitelé Amarylisů.
Vzhledem k svému věku a špatné pohyblivosti jsem se začal bavit pěstováním Amarylisů, v bytě na okenních parapetech. Informace o jejich pěstování čerpám z Vašich zkušeností. Vytvořili jste bezvadný kolektiv, do kterého bych byl rád přijat. Rád bych využil Vašich zkušeností, abych si upřesnil některé dílčí postupy.
     V současné době mě trápí, zda je možno zkracovat zdravé kořeny při přesazování, když zaplňují prakticky celý květináč. Jak v takovém případě postupovat.
     Děkuji za radu.

http://joek.rajce.idnes.cz/Amarylis

188

Vítám Tě mezi námi.

Co se týká zkracování kořenů,jsem absolutně pro.Jen je potřeba dávat pozor na příliš mokrý substrát,kořeny po přesazení potom hnijí a trvá déle než narostou nové.Jinak já je zkracuji na 1/3 délky a nechávám jen zdravé dužnaté hlavní kořeny,postraní vlásečnicové povětšinou ihned uhnijí či uschnou,tak je odstraňuji.Cca 14 dní až tři týdny potom téměř nezalévám,jen udržuji substrát lehce vlhký.Letos jsem začal experimentovat s vlasním substrátem z lignocelu,rašeliny,perlitu a keramzitu,a zatím jsem  velice spokojen.Drží si ideální vlhkost po dlouhou dobu a rostliny v něm skvěle koření.

189

Díky za přivítání.
     Omlouvám se, že otravuji s otázkami, které jsou pro většinu jasné. Tvoje odpověď mě potěšila. Tím se mi řada problémků vyřeší.
     Já používám kupovaný substrát pro pokojové rostliny od Brata a na dno dávám vrstvičku keramzitu. Přesadím během zimy a zalévat (postupně a mírně) budu až se cibule začnou probouzet. Během vegetace přihnojuji jednou za 14 dní Krystalonem. V nadcházející sezoně chci interval zkrátit na jeden týden.
     Příště zkusím Tebou vyzkoušený substrat. Já mám bohužel problém s obstaráváním materiálů, musím využívat e-shopy s vyřešením dodávek až do bytu.

190

Ahoj Joek, také tě mezi námi vítám a k tvému dotazu, jestli - že potřebuji z nějakého důvodu zakrátit ZDRAVÉ kořeny ,většinou dbám na to, aby před zasazením řezné rany zaschly.Případně zasypu drceným dřevěným uhlím.

191

Díky a zdravím v tuto noční hodinu. Netušil jsem, že budu rušit od spánku.
     Tvoji radu beru rád na vědomí a budu se jí také řídit

192

Ale kdepak,nerušíš. Ráda ponocuji.  ab  Jáké máš amky?

193

Zkoušel jsem je již dvakrát, ale vždy jsem zkrachoval. Nejdřív na pracovišti, ale tam se to nesetkalo s pochopením. Podruhé, když jsem si pořídil zahradu, to mi zošklivila "narcisovka". No a teď, když je mohu pěstovat jen na oknech, tak to zkouším potřetí. Letos jsem se je snažil fotit, viz přiložená adresa. No uvidím, co bude dál. V podstatě to zavinil Váš portál, který jsem náhodou objevil, no a tak mě to zase vzalo.

http://joek.rajce.idnes.cz/Amarylis

194 Naposledy upravil: karelex (31-10-2011 23:55:38)

Krásné fotky, a amky ani nemluvím.  an nádhera!!
Na zahradě mám amky přez léto a pod netkanou textilkou druhý rok a o mouše ani památka.
Moje fotky máš odkaz v podpisu. V současné době už je mám všechny zazimované a na okně mám jen semenáčky co porostou přez zimu.Tak zatím nic nepokvete.
Jo a jak se zmiňuješ ,že tě navnadil znovu až náš portál, tak mě taky. Před dvěma roky jsem měla jen dvě rostliny od sousedky a dneska?ani nevím  ab   ab   ab

195

Ahoj Joek, také tě srdečně vítám na fóru, prohlédl jsem si tvoji sbírku a nahlas jsem se přitom radoval z tvé krásné sbírky a kvalitních fotek. Teď musíme přečkat zimu a na jaře se budem zase těšit z rozkvetlých amek.

196

Joek vítám Tě mezi námi.  ag Tvá sbírka je velice krásná.  an Je to radost sledovat jak kytičky krásně kvetou.......

197 Naposledy upravil: dj.joop (01-11-2011 08:09:34)

Joek,to co vedeš v galerii pod názvem Lima je odrůda Machala.Pokud bys měl od ní časem dceřinnou cibulku,velice rád ji od Tebe odkoupím.Dále pak Tosca je Flamenco Queen,docela častá záměna při letošních nákupech.Označená jako Rilona??? je Apple Blossom,a ani bych se nedivil,kdyby byla od Bráta(měl jsem stejnou záměnu).Označená jako NN(Pátek) by měla být Estrella,po ní také pasu.Označená Nagano je Rilona,Grand Cru vypadá na Susan(tam nemám 100 procentní jistotu),a bílý NN by měl být podle nařasených okrajů Athene.

Tak doufám že jsem trochu pomohl.

198

Joek, máš opravdu krásnou sbírku a nádherně nafocenou. Je radost si prohlížet tvé fotky..

199

Ahoj Joek. Aj ja ťa vítam v našom kolektíve nadšencov pestovania týchto nádherných rastlín a verím, že sa ti medzi nami bude páčiť. Máš naozaj krásne amky, vidno že sa im rád venuješ..
Ešte by som doplnil Jirka (dj joop) čo sa týka zámien v názvosloví amiek ktoré máš. Napísanú máš Germa - ale nie je to Germa ale s najvačšou pravdepodobnosťou Lemon Lime. Takisto to je bohužiaľ veľmi častá zámena u predajcov. Germu si môžeš pozrieť v mojom albume.

200

Ahoj Joek taky tě tady vítám a ostatní už bylo řečeno . Prostě nádhera. ad    an

201

Joek, také tě zdravím na fóru a přeji ti, aby tvoje amarylky krásně kvetly a všechny škůdci a choroby se jim zdaleka vyhýbali.    an

eda

202

Děkuji Vám všem, co jste se ozvali, za zájem, užitečné připomínky a rady. Tušil jsem, že jste dobrá parta, ale Vaše reakce překonala mnohonásobně moje očekávání.
Za chyby, které mám v popisu Amarylek se omlouvám. Většinou vznikly vinou dodavatele a moji neznalostí. Snažil jsem se něco korigovat, podle Vašich obrázků, kterými se již delší dobu těším, ale chybí mi pozorovací zkušenosti. Navíc, mezi jedinci jedné odrůdy je někdy značná variabilita, hraničící až s rozdílností jednotlivých druhů.
Všechny Vás zdravím, přeji hezké dny a mnoho pěstitelských úspěchů a Těším se na další spolupráci.

203

Ahoj joek,to ohledně jiných názvů nebyla v žádném případě výtka,ale spíše rada.Myslím,že je dobré vědět,co doma přesně máš.

204

Jirko i já mám Estrellu a to od Radečka.Loni poprve kvetla aměla i mladé však jsem je tu nabízela. Teď tam nemá nic,ale snad se pochlapí a zase se ukáže. Tahle amka přímo nádherně voní a velice intenzivně po celém bytě. Třeba bude mít mládě i Radek.

205

To je O.K. Jsem Ti vděčný, rád vím, co mám. V Galerii jsem to již opravil, né na snímcích, to bude vyžadovat více času, ale uvedl jsem to v popisech. Pokud jde o tu odrůdu Estrella, abych nezapomněl, s ní můžeš počítat, dceřinné cibulky jsou, jen až s ní budu hejbat. Dostal jsem ji od známého, pěstovali ji celoročně na okně v kuchyni a kvetla jim i dvakrát, na jaře a na podzim.

206

Ahoj joek také se přidávám a zdravím máš opravdu krásné amky můžu jenom závidět  an

207

Teď prozba na všechny  co mám dělat,dneska jsem dostala krásnou řezanou amku zkusila bych jí opylovat myslíte,že dozraje na semínka? Poraďte jak na to.

208

Seřížni stvol šikmo,aby měl co největší absorbční plochu a dej do vázy.Jako dodatečná výživa se osvědčuje voda s cukrem,nejlépe převařená a pár kapek Previcuru.Mě takto dozrálo cca 20 semínek na stvolu Red Lion.

209 Naposledy upravil: Onka (01-11-2011 19:06:26)

Jirko prosím jak často mám vodu měnit a pokaždé o kousek seříznout?

210

Dokud se nebude na hladině dělat šlem,tak měnit nemusíš.Já jsem stvol neseřízl ani jednou,dokud neuhníval tak jsem to neřešil.