Re: Pokec o všem-10
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
Fórum Amarylis - Hippeastrum » Pěstování hvězdníků » Pokec o všem-10
Stránky Předchozí 1 … 10 11 12 13 14 … 18 Další
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Zo Slovenska prajem všetkím krásne a šťastné vianoce prežité v kruhu najbližších.
Taky chci všem popřát do nového roku hodně zdraví, štěstí a kvetoucích amarylek.
AHOJ VŠEM V TOMTO ROCE!!!
Ať se všechna starost zruší,
ať zavládne pokoj v duši,
co bolelo, ať se zhojí,
co těšilo, ať se zdvojí,
krásný celý nový rok,
cestou domů pevný krok
Přeji všem na tomto foru do celého roku 2012 hodně zdraví , štěstí a hodně radosti z kytiček. Dlouho jsem tu nebyla , jsem nyní krátce po operaci oka , začala se mi odchlipovat sítnice. Myška
myško, ať ti vše dobře dopadne
Trochu opožděně přeji všem hodně spokojenosti, zdraví a štěstí a co nejvíc radosti z našich kvetoucích miláčků.
Zdravím všechny a rád bych touto cestou požáda vás zkušené o radu. Loni jsem si zasel (poprvé) semínka. Asi po 3 měsících jsem je pro nedostatek místa přesázel. Ta nejlepší cca 100 ks jsem nechal v původním květináči a nehýbal jsem s nimi a mám je doposud umístěné doma u okna. Přesázené rostlinky mám po 3 v malých květináčcích a pro nedostatek místa jsou umístěna ve sklepě, při teplotě cca 1O st. a rozhodně ne na světle. Většina z rostlin umístěných doma je na rozhraní existence - listy z poloviny nebo i celé zaschlé, ležící na zemině. Je pravda, že je zalévám častěji ale to jen proto, že mi substrát připadá uplně vyschlý. Rostliny ve sklepě jsou ve formě a pevně stojej. Čím jsem tento rozdíl způsobil? Mám nyní možnost dát rostliny ze sklepa do bytu a na okno (i když jen severovýchod), nerad bych s nimi dopadl obdobně. Ještě bych se rd zeptal - při nynějším přesazování se mají kořeny starých cibulí nechat nebo odstranit? Za cca 6 let, co rostliny mám jsem nezaznamenal rozdíl při zasazení cibulí s kořeny nebo bez nich. Děkuji moc a přeju pevné zdraví v novém roce.
Vitam Te tu, pokud muzes, vsechny mej v kvetinacich doma, porostou urcite dobre - tim, ze jsou to mlade rostliny z vysevu, nemuseji mit obdobi klidu, takze je pravidelne zalevej a prihnojuj.
Kořeny se odstranuji jen uschle nebo hnijici, rostlina s kazdym novym vytvářením kořenu se zbytecne oslabuje.
Především Tě vítám na fóru.
Co se týká rostlinek a jejich životaschopnosti je ve hře velké množství faktorů,nicméně nejlepší by asi bylo nejdříve kouknout jak vypadají ony v bytě ponechané rostliny pod povrchem substrátu.Pokud hnijí kořínky či dokonce cibulky,je problém v zavlažování a to přemírou vody.Pokud jsou kořeny i cibulky ok,pak bych viděl problém v nedostatku světla.Toto tvrzení je sice zavádějící,pokud vezmeme v potaz cibule ve sklepě.Jenže čím je vyšší teplota,tím rychleji probíhá metabolismus rostlin,spotřeba vody diky transpiraci je vyšší a nároky na světlo taktéž.Takže ty co máš při 10°C mají nároky na světlo velice nízké a na zálivku také,jelikož toto je teplota kdy rostliny tzv. stojí.Ale ty doma při cca 20°C jsou vlastně v plné vegetaci a tak jim 7mi hodinový den,navíc s velice malou svetenou intenzitou nestačí.
K přesazování bych Ti řekl asi tolik.Já jsem zastánce šetrného zachování kořenů,pokud ta možnost je.Rostlina pak daleko rychleji regeneruje,jen je velice důležité totálně po přesazení omezit zálivku a umístit rostlinu (pokud má listy)do polostínu do doby než začne rašit.Pokud jsou kořeny příliš dlouhé je možné je zakrátit ale hlavně je před znovuzasazením nechat lehce proschnout,pak tak často neuhnívají od konců.Je pravda že i cibule bez kořenů se časem chytne,ale tvorbou nových se vysiluje a zkracuje se tím vlastně i doba vegetace,kdy přijímá živiny.Nicméně bych počkal s přesazením až tak na konec února,kdy je už přeci jen delší den.
Děkuji za informace
Zdravím a prosím ještě informaci. Loni jsem si koupil dvě cibule, které na rozdíl od mojich starých byly jako velká pěst. Od října dosud mají stále zelené, svěží listy (samozřejmě ne všechny), přestože jsou skoro ve tmě a bez kapky vody. Co s nima? Některé z původních za stejných podmínek začínají rašit. Ještě co se týká letnění - je vhodnější skleník nebo volný záhon? Děkuji za informaci.
Martin
Martine mě se loni osvědčil skleníček. Rok před tím jsem měla Amky přímo v záhonech a nesvědčilo jim to tam. Když bylo silné sluníčko, tak se jim pálili listy, pak zase začalo pršet - přemokření také bylo špatně a koncem sezony měli málo listů a loni na jaře mě osm cibulí vůbec nekvetlo. Ve skleníčku přes léto narostli proti předchozímu roku nádherně a už teď mi nasazují po dvou stvolech.
Ale jistě to bude i tím, ve které oblasti bydlíš a jaké tam máte podmínky. A také je to o tom počasí v létě.
Ale za mne a plzeňský kraj se mi osvědčil skleníček.
Já mám skušenost jen se skleníkem tady je dost dlouho chladno (karlovarsko) ale i přes květnový mráz kdy zmrzlo všechno co bylo venku a i ve skleníku byly krásné nárusty.Jen pozor na mouchu mě zlikvidovala i ve skleníku kompletně semenáčky.
Jak píše Andi hodně záleží na kraji.Karen je má venku a má je super(jižní morava.).
vysadba po zmrnutí a před zazimováním
Já si myslím, že takovej skleníček musí být určitě lepší nežli to co mám já, jenže já skleník žádnej nevlastním. Jenže ani skleník neochrání proti mouše když nebude dobře a trvale uzavřený a když je pak třeba větrat musí se stejně nějakým způsobem zajistit. Ale v tomhle směru jsou moje tunýlky zajištěné stále. Semenáčky z toho roku jsem zakryté před mouchou neměla a žádné napadení se nekonalo, ani loni,ani letos.
Tady jsou fotky k nahlédnutí http://karelex1.rajce.idnes.cz/B31k_Ama … e_r._2010/
a tady loňské už jen v tunýlcích http://karelex1.rajce.idnes.cz/B31k_Ama … de_r.2011/
Děkuji vám za odpovědi. Tatík si pořídil skleník 18 m2, tak mu část zaberu. A co ty stále zelené rostliny? Ještě mi povězte, co děláte s takovým množstvím rostlin, které vidím na foto :rolleyes: ?
Určite si myslím, že je lepšie v lete pestovať amky na voľno - zasadené priamo v zemi. Aspoň čo sa týka bežných hybridov. Sklenník, foliovník niekedy nemusí byť zrovna to najlepšie riešenie. Veľmi záleží na umiestnení - či je na slnku, tieni, najlepší by bol asi polotieň. Záleží aj od klimatických podmienok v tej ktorej lokalite sa nachádzate. Každý si musí zvoliť svoj vlastný "systém" ktorý mu najviac vyhovuje. Príliš veľké teplo vo vnútri foliáku (nad 28 C) nieje zrovna to najlepšie pre amky. Preto som už aj ja minulý rok volil taký hybrid foliáka kde na vrchu som mal natiahnutý igelit ako ochranu proti dažďu a po bokoch som mal netkanú textíliu. Aj tak som nebol úplne spokojný. Tento rok skúsim opať niečo nové - kúpil som clonu z rašlového úpletu - Miro v takej letnil. Celkom sa mi to páči, vypadá byť vzdušná, uvidím aké budú výsledky po sezóne. Samozrejme že na vrch foliáka dám igelit proti dažďu.
Teraz niečo o botanických druhoch :
Biotopy a podnebie sú tak rozmanité ako samotné Hippeastrum. Hippeastrum elegans rastie na trávnatých lúkach, kde podmienky sú teplé a vlhké, zatiaľ čo H. angustifolium obýva bahnisté močiare. Hippeastrum reticulatum preferuje chladné, vlhké a tienisté podmienky, zatiaľ čo H. reginae sa nachádza v pôde s vysokým obsahom organickej hmoty. Hippeastrum aulicum obýva oblasti tieňa a bolo zistené, že rastie aj na stromoch ako epifyt . Hippeastrum striatum rastie v prírode, v tieni i na plnom slnku, v kyslastej červenej hline, kde ranná teplota môže klesnúť takmer na bod mrazu niekedy v zime. Niektoré druhy obývajú husté brazílske dažďové pralesy, kde podmienky sú chladné a vlhké. (1600-4000 mm) dažďové zrážky za rok, husté ranné a večerné hmly a malé zmeny teploty v priebehu celého roka (15-21 ° C). Niektoré druhy rastú medzi bromeliads a orchideami , alebo v prípade H. calyptratum sa drží stromov ako epifyt. Hippeastrum leopoldii, H. pardinum, H. reginae a H. vittatum obývajú ľahko zalesnené svahy v Bolívií (610-1830 m), kde podmienky sú chladné a tienisté. Zem je pokrytá vetvičkami, skalami a listami a pravidelné nočné dažde počas jari po krátkom suchom období .Hippeastrum cybister, H. evansiae, H. Foster a H. parodii - germa rastú v horských oblastiach, kde podmienky sú tvrdé a nehostinné. Teploty v lete stúpajú nad (38 ° C) a na jeseň pod bodom mrazu počas zimy s mrazom a silným snežením v niektorých oblastiach. Celý rok sa zrážkami okolo (15 cm) ktoré klesnú v priebehu 2-3 mesiacov, čo stačí na to, aby vyrástli, vykvitli a aj dokončili svoj rast znovu. Niektoré druhy lipnú na strmé, holé, skalnaté svahy, kde pôda je takmer neexistujúca. Ostatné rastú medzi vegetáciou a kríkmi, alebo pri iných rastlinách, kde tmavo šedé, piesčité pôdy s nízkym obsahom organických látok, sú takmer stále vlhké. Hippeastrum psittacinum rastie na strmých holých skalách, ale aj na spodnej časti skál, ktoré sú pokryté tenkou vrstvou machu, ktorá sa stáva mokrou od rosy každý večer v určitých obdobiach roka, z hmly kondenzácie.
Preto je obtiažnejšie pestovať tento druh ktorý neznáša trvalejšie premokrenie a často cibuľa uhníva.
Každý druh potrebuje rozličné podmienky, preto sa niektorým druhom proste "nedarí" v bežných podmienkach.
Teda Pavle máš můj obdiv, před takovými znalostmi klobouk dolů
Nie je to všetko z mojej hlavy, priateľ internet je vševed. Myslel so že by to pri pestovaní mohlo pomôcť. My máme iné podmienky ako sú v ich originálnom prostredí ale trochu sa dá podľa toho riadiť. "Nezasadím kaktus do močiara, že???"
Jasně, já se pořád ještě málo orientuji na internetu, ale tvůj výňatek jsem si uložila
Teď jsem si uvědomila, že jsem se špatně vyjádřila, když jsem napsala :" že takovej skleníček musí být určitě lepší nežli to co mám já"
Já tím měla na mysli to zakrytí - tu stavbu. Ty moje tunýlky jsou dost nízké. Ale sázení amek do volné půdy každopádně považuji za lepší, nežli letnění venku v květináčích. Tak se omlouvám.
no jsem zvedav jak se ti Karen osvedci ten novy co sis objednala
Miry to myslíš na co? Jo já už vím tu stavbu na rajský nebo tak .No uvidíme.
Dneska jsem sázela cibule co raší.Jsou mezi nimi i dvě co jdou na květ poprve a ten semenáček. Schválně jsem hledala jakou měli míru když jsem je dávala spát. Ty nové maličké jsou všechny tři o průměru 4cm. myslím že trožku se scvrkly,ale řílkám to proto, že jsou to všechno nové cibulky tak se to dá brát jako ukazatel od kdy mohou začít kvést. Semenáček je dvouletý a ty cibulky druhé nejsou semenáče,ale odebrané od dospělých .U mne taky dva roky.
Tak si myslím,že není rozhodující stáří ale velikost cibulky.
myslel jsem to, co jsem predtim nekde nasel jako kryt pro amky...ten tunel
Stránky Předchozí 1 … 10 11 12 13 14 … 18 Další
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Fórum Amarylis - Hippeastrum » Pěstování hvězdníků » Pokec o všem-10