Re: Nemocnice-2
Je vidět, že cibulky vydrží opravdu téměř všechno.Moc bych Ti Karen přála, aby nakvetla i přes tu "nehodu".Měla u Tebe jinak 100% péči. A tohle křížení může být opravdu zajímavé.
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
Fórum Amarylis - Hippeastrum » Pěstování hvězdníků » Nemocnice-2
Stránky Předchozí 1 … 8 9 10 11 12 … 19 Další
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Je vidět, že cibulky vydrží opravdu téměř všechno.Moc bych Ti Karen přála, aby nakvetla i přes tu "nehodu".Měla u Tebe jinak 100% péči. A tohle křížení může být opravdu zajímavé.
Můj problém s cibulema co nasazují na květ ale bez nových kořenů přičemž ty loňské co tam zůstaly hnijí, stále trvá. Včera jsem přesazovala a opečovávala dalších 6.
Ale abych neměla jen samé špatné novinky ,mám taky jednu mooooc dobrou.
Taky jsem už tady mluvila o Passadeně, jak už druhá mi umírá. Po několikerém ošetřování, vykrajování ,koupelích a sušeních to vypadalo stále stejně. Po každém novém ošetření druhý nebo třetí den cibule na povrchu zrudla a po dalších dnech nakonec zčernala - následně jsem ji znovu čistila.....atak to šlo stále dokola.
Až došlo k tomuhle. Byla u mne sousedka a stežovala si na bolest v krku, poradila jsem jí česnek ,že hubí bakterie a viry.......to byl impuls k POKUSU!!!
Zrovna jsem zase znovu očistila tu nešťastnou Passadenu, a sušila se.Nastrouhala jsem několik stroužků česneku a tuto kašičku jsem naplácala na nemocnou cibuli:
a nechala znovu trochu zaschnout. Pak zasadila do květináče,do kterého na dno jsem dala trochu vlhké zeminy dál už jen Perlit.
První co se ukázalo hned jako dobré znamení bylo to, že cibule už víc nezrudla.A to ani za pár dnů ani do dneška,ale atále nerostla. Nechtěla jsem nic říkat,dokut nezačne růst nějaký ten lísteček,protože říkala jsem si co když česneková kašička sice zabere na spálu,ale zabije i cibuli.
A dneska se to stalo MÁM VIDĚT LÍSTEČKY A HNEDKA 3!!!! Doufám že jsem to nezakřikla .
Dnešní foto!!
Tady na Rajčeti je víc fotek od začátku. Součastně s Passadenou jsem to stejné dělala ještě s Elvasem, který na tom byl stejně,ale ten teda zatím nevyrazil ,ale nevidím žádnou hnilobu. Elvas je na Rajčeti jako první, Passadena je hned za ním.
http://karelex1.rajce.idnes.cz/B31e_Ama … ni_cibuli/
Tak to vyzkoušejte s tím česnekem taky u hodně postižených cibulí.
To je sila!!! I keď si myslím že aj perlit dosť pomôže. Ak by bol cesnak tak dobrý na hnilobu, bol by to skvelý objav. Díky Karen.
S tím Perlitem je to úžasné proto,že lze udržet cibuli ve větším suchu.Jo a zalévala jsem výhradně spodem a jednou týdně,jen tak ma výšku vody do 2 cm.
jsi moc vynalezava, mela by sis to patentovat
no pokud to takhle funguje tak je to parada!
Picotee po odkvětu začalo hnít a z cibule zůstalo 7.2 2011 toto:
Po velice úspěšném vyléčení dnes vypadá takto:
To je ohromný úspěch . Gratuluji!!!
no něco tam je
Karen, ty máš doopravdy zázračné ruce
Karen, zdá se, žes udělala světový objev, gratuluju a vyzkouším.
Kdyby to tak bylo,měli bychom radost všichni. Loni se mi ukázala spála u něčeho na listech -Eda řekl že listy opadají,vyrazí další .....přesně tak to probíhalo. Jsem nyní moc zvědavá jestli se postižení ukáže i letos. Skusila bych potírat i ty postižené listy.
Karen, mohlo by to vyjít.Je to přeci jen na přírodní bázi,žádná chemie.
Zatím mohu říct, že ta Passadena valí .Lístečky už mají aspoň 7 cm. Ta druhá z cibulek Elvas ještě není tak jistá. Ten lísteček se sice taky zvětšil, už je vidit i bez zvětšení, ale je jen jeden a zdá se mi takovej suchej. Tahle cibule ,ale zápasila se spálou už loni.Možná je to tím.
Tak včera jsem kontrolovala marody .Passadena je dobrá, žádné zhoršení, Elvas nevím, cibulka je suchá - odhrnula jsem Perlit kam to šlo a dobrý, i když lísteček není nic moc.
Zato Retikulátum -tam je to vháji. Tam jsem česnek neměla daný, ale po koupeli jsem cibulku zasypala dřevěným uhlím. Nepomohlo, vrchní suknice je dočista rozbředlá a to se sušila dva dny před zasazením do Perlitu.Včera vypadala takto:
Ta rozbředlá vrstva se dala setřít ubrouskem,cibulka pak byla docela čistá.Jen kolem podpučí bylo třeba odškrábnout zbytek nerozbředlé suknice. Kořínek ze kterého jsem měla takovou radost,je pryč. Cibuli jsem po očistění ještě omyla mrtvou vodou pro desinfekci,ale máčela jsem ji jen chvíli.Pak po oschnutí jsem také použila česnek.
Česnek jsem po ní rozmazala a nechala jej zaschnout. Sázela jsem ji naspět až dneska před chvílí.
Karen,vidím problém pořád pravděpodobně v množtví vody,nechej perlit uplně suchý,na dno nadobky dej hrubý písek ci keramzit,ten zalej vodou tak do pulky a pak zasypej perlitem.Ze začátku bude cibulce stačit i odparová voda ze dna.Určitě použij opět průhlednou nádobku abys viděla jak jsi na tom s vodou a doplň až bude docházet.Já mám Mrs.Garfield také v uplně suché směsi a vodu do podmisky doplňuji jen až uplně vyschne.Nic nehnije.Na podzim ztratila kořeny,pak nějaké sice vytlačila,ale asi přemírou vody opět odešly,a to jsem podotýkám zaléval jednou za 14 dní a stejně uhnily.Jen pořád čekám až se probudí.Jinak moje Reticulatum z Thajska začalo hezky růst.
Já mám zase problém i s druhou cibulkou Jungle Star,pořád hnije dál a dál a už z ní téměř nic nezbývá.A le naděje pořád žije a kdyby ne,mám naštěstí z řízků.
A ještě se mi nějak nedaří Lima,jednu vzala předloni moucha,a ta druhá co mám je poškozená spálou.Dole u podpučí praskly svrchní 2 suknice po obvodu celého podpučí,nic sice nemokvá ani nehnije,ale musím s ní jednat v rukavičkách,opatrně zalévat,aby to nepokračovalo.Má sice zdravé listy i pár kořenů,ale mám obavu že to bude léčení na dlouho.No uvidím na jaře jak se zmátoří.
Zalévam jen spodem ,postavila jsem kelímek co je na poslední fotce na tácek s vodou a to jen jednou týdně - v sobotu. Tak přejdu jen na 14dnů. Jsem ráda že roste aspoň u tebe.
Ten perlit jsem přez noc sušila na topení tak určitě je suchej.
Ta cibule je ale jinak zdravá, tenkrát jak měla v sobě mezi suknicemi toho komára ( zbyla z něj jen křídélka) tak už nic takového nevidím, všude je stejně bílá se zelenkavým nádechem.Tak si myslím,že to ještě není ztracený.Po zasazením jsem ji nezalévala a teda budu až za 14 dnů.
Dík za další rady.
Myslím si, že cibuľke vôbec neuškodí aj keby mala byť bez vody aj mesiac. Ja tu svoju reticulatum momentálne zalejem opatrne od spodu tak každý druhý, tretí týždeň - veľmi málo. Snáď je v poriadku. Listy nerastú.
Inak Jirko s J.Star som mal vždy problémy po kvitnutí s hnilobou. Vybral som ju z kvetináča a nechal obschnúť. Trochu som na ňu zabudol a von zo substrátu bola vyše mesiaca. Samozrejme bez koreňov. Nehnila, ani sa s ňou nič nedialo. Znovu som ju zasadil do substrátu, ale vôbec ju nezalievam - vôbec!!! Teraz po žnačnej dobe sa mi zdá že začínajú rásť listy. Čital som, že pri niektorých cybisteroch sa nesmie zalievať skôr kým sa cibuľka neprebudí sama, inak začne nadmerne hniť. Pri tejto odrode (aspoň u mňa to tak je).
Pavle,ona byla dokonce již i zakořeněná,jenže hniloba byla již od dodavatele uvnitř obou cibulí,první jsem nařizkoval,protože to bylo evidentní,druhou zasadil a ta i vykvetla.Po odkvětu jsem zkontroloval kořeny a to jsem do té doby jen jednou zalil,a měla nové.Tak jsem pokračoval jako u všech ostatních.Jenže po čase se objevila uvnitř cibule černá skvrna na jedné straně,tak jsem ji oloupal a trochu i ořízl a znovu zasadil(hnila od lonského stvolu až do podpučí).Po dalších 14 dnech se objevila skvrna na druhé straně cibule(opět tentýž problém).
Takže 70 % podpučí je pryč,má otevřené rány od ořezu z obou stran a je na suchu po namoření mepanem + kašička merpan s dřevěným uhlím.Nechám 3 dny ležet a zasadím do předem již propařeného substrátu.Uvidíme.
Verím že sa ti ju podarí zachrániť. Ja som ti písal že tá od teba nechce koreniť, ale snáď zlé časy má už za sebou.
Je zaujímavé, že pri zimovaní som nemal (nemám) problém so žiadnou cibuľou, len spomínaná J.Star - moja prvá, kúpená minulý rok robila problémy. Z ničoho nič jej začala mokvať suknica - vo vnútri cibule ktorú nebolo vidieť. Proste na porazenie. Pritom mám všetky cibule rozložené pohromade v suchu v pivnici. Ešte že ich z času na čas kontrolujem. Tak ja už naozaj neviem. Snáď je náchylnejšia na hnilobu, alebo zimu... Je to ale krásna odroda a nerád by som o ňu v budúcnosti prišiel.
Toto je cibulka,na které téměř dozrál semeník Neznámá(Japa) x Papilio,dnes jsem je již odřízl,byl zežloutlý a částečně puklý.Cca 5 semíněk vypadá životaschopně.Nicméně nevím co s touto cibulkou,spála je podle mě již neléčitelná,řízky by asi taky nebyly dobrá volba,myslím,že by díky tak rozsáhlému napadení hnily.Ale cibule je pěkně prokořeněná,což sem nečekal,a to zakořenila během týdne.
Má někdo zkušenost s takovýmto poškozením,myslíte že ji má cenu nechat samovolně vytvořit dceřinné cibulky.
Myslíte že nedojde k přenosu spály na potomstvo?
Podle mě dceřinné cibulky můžou být náchylnější na spálu. Mom to vyzloušené u Allure (jestli to opravdu je Allure to nevím jistě), Meteční cibule je 8 let stará a dva její potomci 4 roky. Oba trpí neustále spálou jako její máma. Sice to není tragické ale proti ostatním hvězdníkům se vždycky nějaké fleky objeví. Jirko, já bych určitě nechal vytvořit nové cibulky, za pokus to stojí.
Určite skús narezať dieliky a zasadiť. Ak sa nepodarí, nevadí.
Řezat zatím nechci,je dobřě prokořeněná,snad pustí po stranách.
Nějak se z mého příspěvku vytratila fotka,nic,nevadí,zítra to napravím,fotku jsem neuložil a foták tu teď nemám.
Karen, pěkně se holka chytla Jen tak dál
Stránky Předchozí 1 … 8 9 10 11 12 … 19 Další
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Fórum Amarylis - Hippeastrum » Pěstování hvězdníků » Nemocnice-2