1 Naposledy upravil: eda (24-02-2009 17:33:12)

Téma: Nekvetoucí hvězdník

Kvetení hvězdníků záleží ze všeho nejvíce na podmínkách pěstování během vegetace. Při růstu se vytvářejí uvnitř cibule nové poupata pro další květenství. Za každým čtvrtým listem roste nové, ale ne všechny vykvetou. Během vegetace proto potřebují rostliny maximální péči. Jakmile rostou trvale nové listy je potřeba pravidelně přihnojovat. Můžete použít běžné hnojivo pro pokojové rostliny, ale v červenci a srpnu je potřeba použít hnojivo s vyšším obsahem draslíku (např Kristalon plod a květ.)    Rostlinu zalévat až ke kořenům a poté nechat téměř vyschnout. Můžete zalévat i do misky. Cibule nesnáší přemokření.  Umístit hvězdník na světlém a slunném místě. Sluníčko má hvězdník rád a při jeho nedostatku nemusí kvést.  Přezimování i když má nejvhodnější teplotu uskladnění  (8 do 12 stupňů) již na kvetení podstatný vliv nemá.  Někdy se stane, že vynechají a nekvetou, ale mělo by to být ojediněle. Cibulky začínají kvést až od velikosti přibližně 4-5cm, záleží na odrůdě hvězdníku.

eda

2

Re: Nekvetoucí hvězdník

Mám problém, letos se mi u 3 hvězdníků stalo, že květní pupen zaschl.   :rolleyes: Neřekla bych, že to bylo nedostatkem vláhy.  2 cibule byly již z mého "chovu" další byla letos nová. Co dělám špatně?

3

Mně to udělala ta Aphrodite dvakrát dva stvoly šly do háje až teď ten třetí vykvetl  an

4

Rito, zaschnutím z nedostatku vláhy to asi nebude. Cibule hvězdníku dokáže vykvést i bez hlíny. Podívala ses na kořeny. Někdy stačí vyklopit z květináče a uvidíš jestli kořeny nehnijí. Pokud ano, může to být způsobeno nedměrným zaléváním nebo přehnojením.

eda

5

To by mohlo být ono, zítra je vyklopím a podívám se na kořeny. Letos, ale zřejmě nepokvetou.  :lol:

6

Rito jak píši dva stvoly dolů a na potřetí vykvetl  ag

7

No jo Radku, ale já nejsem takový pěstitel.  :o  :lol:

8

Dej ho k Fernetu a ... jseš pěstitelka a supr takové kousky co máš ti závidím ale v dobrém mi věř

9

Teda, Fernet doma nemám, že by to bylo tím?!?  Já jim leju jenom vodu a zřejmě to nestačí.
Ty zajímavé kousky mám díky dodavatelským firmám, člověk někdy zírá co mu to kvete  :o  ad

10 Naposledy upravil: Macek (02-04-2010 21:19:03)

Rituš,poslala jsem Ti zprávu

ÁÁÁÁ už jsi ji četla,tak jó.zkus to...

11

Marci, moc děkuji za zprávu, vyzkouším to po ránu, to jsem čerstvá a více přístupná novým věcem. Teď v noci na to nemám  :rolleyes:  a rodinné příslušníky se neodvážím rušit, aby mi poradili  :lol:  :rolleyes:

12

Dobrý den.Pročítám si vaše forum a chtěla jsem se zeptat.Mám s nima problém.Moc se mi tyhle květiny líbí.Ale přestaly mi kvést.Mám jich 25 cibulek.Starám se o ně.Přesazuji,čistím kořeny,hnojím(jen červenec a srpen nedávám kristalon,jak píše EDA),mám správně zasazené cibulky.Jen na podzim,když začínají osychat lupeny,tak je ořežu a přestanu zalívat,až na jaře,když začínají růst.Ale vždycky mi vyrazí jen lupeny a květ žádný. ac Kvetly mi,jen když jsem je dostala,nebo koupila,pak ještě další rok a pak konec.Některé mám už několik let.Letos mi kvetou z toho množství jen dvě.Prosím,poraďte někdo,kde dělám chybu,proč mi nekvetou.Já je mám tak ráda,když kvetou,je to nádhera!!  an  an

13

Tak ve srouvnání se mnou,já na zazimování listy neseřezávám, ale nechám je zaschnout. Na zimu je mám ve tmě a chladu min .teplota je +5 C. A co letnění? Máš možnost dávat je na slunko?  Já přesazuji do zahrady ,pak je ale třeba ochrana proti narcisové mouše.
Z toho, že ti kvetly jen po zakoupení  bych usuzovala na nedostatek vpěstování - hnojíš teda čím?

14

Katko, možná jim chybí slunce.  Jinak je vše dobře. Měly by jim narůst dostatek listů během léta. Nežerou je např. třásněnky, listy by uschly předčasně.

eda

15

Na zimu je mám  v ložnici,jinde nemám tolik místa.Tam je teplota tak do 19 stupňů.Bohužel nemám tolik místa,abych je dala všechny ven.Mám je na okně,kam padá odpolední sluníčko.Hnojím buď tekutým hnojivem od firmy AGRO na kvetoucí rostliny ještě jim dávám tyčinky.Zkusím ten kristalon.A možná,že jsem Tě Edo špatně pochopila,jak jsi to tam psal.Listy mají krásný,ale jen ten květ jim chybí.

16

Katko, nevím v čem je chyba a je to záhada. Zkusit přidat hnojivo s vyšším obsahem fosforu a draslíku jako je kristalon plod a květ nebo podobné. Nebál bych se dávat toto hnojivo celoročně.

eda

17

Dobře,tak to zkusím.Třeba se mi ještě letos poštěstí.Hned ho dojdu koupit.Moc děkuju!! an  ag

18

A ještě se chci zeptat,je možné,že ty cibulky,když jsou vedle sebe,že to má nějak vliv na barvu květu?Možná vypadám jako blbec,ale před dvěma lety jsem si koupila bílý
hvězdník,čistě bílý a druhý rok mi vykvetl a na horních lístcích měl nádech do růžova?Je to možné?

19

Některé hvězdníky,a to především novější kultivary neochotně nakvétají bez zimního odpočinku při nižších teplotách.Já bych viděl největší problém v teplém zimování,chce to sklep.

20

Já se také přikláním k tomu teplému zimování - teda že to chce ten sklep kde je chladněji.

21

Mám je přes zimu také v chladu, při mrazech bylo ve sklípku kde mám hvězdníky 7 st. jinak se většinu času pohybuje teplota kolem 12 st. Nyní se již vyrašené úplně zastavily v růstu, čekají na teplo.

eda

22

Já to vyzkouším.Na podzim je strčím do sklepa.Ale nechávám je v květináči,nevyndavám je.Není třeba v tom chyba?Nechávám je tam,ale nezalívám.Ale bohužel tmu tam nemáme.Jsou tam okna.

23

V tom že je nevyndáváš to nevadí, my je vyndáváme protože je jich moc na zimování v květináčích.
Tu tmu bys mohla udělat tím,že přez ně něco hodíš. a nebo to třeba ani tak nevadí, přímé sluneční paprsky to nebudou.

24 Naposledy upravil: janka (19-02-2012 20:00:17)

Jak víte mi zimujeme v ložnici a nakvetají dost dobře.Myslím že je duležité letnění .Loni jsem je zazimovala už na konci srpna a kvetou postupně skoro všechny.
Katko když je vyndáš z květináčů tak jich uskladníš víc.Ze začátku jsem je nechávala v nich ale brzo jsem zjistila že bychom se do ložnice nevešly. ab  ab K dnešnímu dni jich mám kolem 80 a vejdeme se.Na léto je vozím k rodičum do sleníku ale pozor na mouchu.Už to tu někdo zmiňoval.
Koukám že se opakuju. ab  ab

25

Katka35: barva květu při zakoupení a při dalším kvetení doma se může mírně lišit. Je to dáno rozdílnými podmínkami při pěstování v produkční firmě a doma, nejvíc to ovlivňuje teplota. To, že stojí vedle sebe různě barevně kvetoucí cibule, nemá na barvu květu absolutně žádný vliv. Vím, že se to traduje třeba o tulipánech nebo gladiolech, ale podle mne je to nesmysl.
T.

26

Moc děkuju za rady! ag