Re: Ismene-Hymenocallis (Ismenie)
a ja to zas nestihl chtel jsem podrazdit bliznu octem, mozna by se pyl ujal :lol:
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
Fórum Amarylis - Hippeastrum » Pěstování hvězdníků » Ismene-Hymenocallis (Ismenie)
Stránky Předchozí 1 2 3 4 Další
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
a ja to zas nestihl chtel jsem podrazdit bliznu octem, mozna by se pyl ujal :lol:
No teda to si děláš srandu? nebo to se fakt dělá???A jak??
kolega od meciku to tak dela, pry ma dobre vysledky, kdyz se podrazdi blizna octem, je pry lepe pripravena na pyl, takze proc to nezkusit u Ismenie, kdyz nechce delat semena, ze?
Nevím čím to je, ale kamošce ze Slovenska se to povedlo hned,jen semínka tyla jen 3! všechna rostou.Já mám dvě jen nevím kde?
musime zjistit zda si nevzpomene jak to delala, jaky den apod.
já se jí teda zeptám,jestli neví který den to opylila,ale dost pochybuji že by si to pamatovala.Nejspíš to byla náhoda že to vyšlo použila k opylení červeného kolibříka
bylo by zajimave, kdyby to zkusila znovu pripadne jinym kolibrikem
Tak jsem Beatě napsala a tady je její odpověď .Docela zajímavé.
Toto leto sme sa s manželom pokúšali opeľovať ibišky. Vôbec sa nám nedarilo, preto sme sa radili so skúsenými ibiškárkami a tiež čítali rôzne skúsenosti pestovateľov. Z toho všetkého nám vyplýva iba jedno. Základom úspešného opelenia /okrem genetiky/ je aj vzdušná vlhkosť. Keď sme sa teraz pokúšali opeliť ibišky za suchého a teplého počasia, všetko nám opadalo. Prvé semenníky sa nám zaviazali a zatiaľ držia až v čase, keď teraz bolo obdobie dažďov, vlhka. Takže, keď o tom všetkom rozmýšľam a dávam do súvislostí, ten červený kolibrík v čase opelenia hymenokalisom bol na zasklenom balkóne niekedy v apríli / nemám presný dátum/. Neboli horúčavy a na tom balkóne je veľmi veľká vlhko
sť, hlavne z jari a v jeseni. Možno tu je hlavný princíp, prečo sa nám to podarilo. Ibiškári vravia, že ak je peľ suchý, nepriľne k blizne a tak nedôjde k opeleniu. Náš semenník od začiatku nerástol, bol taký zakrpatený, aj som ho chcela vyhodiť, ale manžel ma presvedčil, nech ho nechám. Uvidíme, čo z toho bude, je to pokus.
Tento rok mi hymenokalis nekvitol, je v skleníku s ostanými amkami.
proto mozna Karen je dobre pouzit ocet, ktery jsem tu zminoval u meciku, blizna se navlhci a lepe prijima pyl
No ocet by mohl působit taky tak, že odmašťuje povrch,ovšem taky leptá .To by se používal nějak zředěný? A jak vůbec by se to provádělo? Dalo by se třeba klůckem kapesníčku a zředěným octem bliznu zlehka navlhčit. A co pak? Nechat trochu zaschnout? a pak přenést pyl.?
ja to delal nezredenym...a v pohode (ale u meciku)..
tak nechci to zakriknout, ale zatim mulč docela Ismeniim svedci, mysllim, ze pokud by mouchy chtely tak by jiz nakladly a rostliny by byly jiz zlute... no az sklizen cibuli toto rozlouskne!
Musím se pochlubit jak se vedemému kříženci matka červený kolibrik+otec Hymenocallis
U té větší rostlinky vyrazilo miminko.
Tak ak by bolo volné, rád adoptujem.
Já si tě napíšu ,ale sám vidíš je to prcek teprve dneska do rána vyrostl, včera tam ještě nic nebylo.
To má čas, len som rýchlo reagoval aby ma nikto nepredbehol.
to jsem teda zvdav co z toho vyroste :cool: zase nejakej špek
tak jo, už jsi napsanej
Já si spíše z pozice skeptika myslím,že to bude jen potomek vzniklý samosprašně,protože nikde není zmínka o možnosti zkřížení těchto druhů.Ale náhoda je pitomec a třeba to bude opravdu špek.
Teda Jirko, nebyla to moje semínka, ale na druhou stranu - Beata, není začátečník, a po opylení semeník narostl ale byla v něm nakonec jen 3! semínka.
A nekde jsem už na tohle křížení narazila, jen si už nepamatuji kde to bylo.Ale psalo se o tom .
Náhoda je blbec
Ja nemám ani Hymenocallis, takže budem rád tak či tak.
No Pavle,to by ale po matce byla amka ne Hymenocallis.
Cibulka Hymenokalisu se dá sehnat. Mirek jich má celé pole,já bych ti taky mohla jednu věnovat.Ještě je nebudu sázet až ven .Zatím všechny spí.
jj, pokud chces, poslu Pavle
Mám možnost mít po cca 50 kačkách Sprekelia Formosissima.Pokud bude zájem,tak objednám.
Když je semeník pěkně vypasenej mívá kolem 60 i víc
takze Tobe Jani uz pokvete? ta ma co mam v kvetinaci na pyl jako na truc zatim zadny stvol neudelala :mad:
Pokvete a jsem zvědavá na vůni.
Stránky Předchozí 1 2 3 4 Další
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Fórum Amarylis - Hippeastrum » Pěstování hvězdníků » Ismene-Hymenocallis (Ismenie)