Re: Červená spála hvězdníku
Kelle,to jsi vyřešila dobře.Loni tu někdo psal, že hypermangán taky vyzkoušel.Myslím si ,že teď už to bude jen dobré.
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
Fórum Amarylis - Hippeastrum » Pěstování hvězdníků » Červená spála hvězdníku
Stránky Předchozí 1 … 6 7 8 9 10 Další
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Kelle,to jsi vyřešila dobře.Loni tu někdo psal, že hypermangán taky vyzkoušel.Myslím si ,že teď už to bude jen dobré.
Pekny podvecer,
mam doma hvezdnik, ktery 2 roky zivoril... letos jsem se rozhodla ho presadit, kdyz se objevil postranni listecek... Objevila jsem malinkou cibulku a malinke cervene skvrnky na hlavni i nove cibuli(to jsem jeste nevedela, co to presne je). Pozdeji, kdyz uz hvezdniku vyrostly 4 listy a kvetni stvol, jsem mu oloupala postizenou slupku. Po nejake dobe se spala objevila znovu.. ale hvezdnik rostl jako o zivot a nechtela jsem s nim manipulovat...
Pred par dny vykvetl, je nadherny, cerveny... ale ta spala - ted uz je to jasna hniloba se na te vrchni slupce hodne rozsirila... Nevim, co mam delat... Nechci prijit o ty krasne kvety.
V mistnim zahradnictvi jsem shanela pripravek na cervenou spalu, ale nic nemeli. (Ziju v Nizozemi.)
Co byste mi poradili? Pokusit se ho nejak osetrit, i kdyz ma 5 nadhernych cervenych kvetu, stvol meri skoro 1 metr, ma 4 nadherne listy.
Predem dekuju za vsechny rady!
Nyní, když už má hvězdník pěkné listy, zkusil bych odebrat trochu hlíny aby byl alespoň 2/3 odkryt. Zaléval by jen do misky, aby cibule byla co nejvíce v suchu. Hnědé a nahnilé slupky bych opatrně odstranil (po odhrábnutí trocha hlíny jdou vytáhnout). Umísti hvězdník na sluníčko a je možno použít nějaký univerzální fungicid proti houbovým chorobám a rostlinu celou postříkat (popřípadě postřik opakovat). Nezálévat, když je substrát ještě vlhký.
Eda- dekuju za radu! Dneska odstranim tu vrchni slupku. A zkusim sehnat nejaky fungicid - vzdyt tu nejaky musi mit... Je to zeme plna kytek!
Dostala jsem ten hvezdnik jako darek - kytky me nejak nezajimaly. Az letos me to tim presazenim hrozne dostalo a ted je jako moje miminko... A uz ma spoustu kytkovych sourozencu... Vim, ze tu spalu ma kvuli me - nesetrne zalevani cibule...
Zkusim udelat, co budu moct.
Diky!
Panoramko že má spálu není tvoje vina.Se spálou tady bojujeme čas od času všichni.Někdy uspěšně někdy ne. Držím palečky když nebudeš moct nic sehnat v nouzi je možné použít hipermangan .Ale to bys musela cibuli vyndat a vykoupat a roztoku.
Tak jsem nečekaně objevil spálu u několika větších cibulí Hvězdníků.
Cherry Nymph,i když byl celou dobu vegetace téměř na suchu,byla prožrána spálou do poloviny cibule,ale o její další osud se nebojím.Má dostatek listů i kořenů a spála byla suchá a dál se nešířila.
Double Record jsem již zjara problematicky probouzel k vegetaci pro spálu,nicméně krásně zakořenil a dnes má 9 listů.Dnes jsem zjistil,že zbytek cibule,který byl na pohmat už od jara měkký je také úplně sežraný spálou a tak jsem jej očistil.Cibule teď kopíruje obvod nově narostlých listů a to 8 cm,z původní cibule už nezbyla jediná suknice.Ale i tady vidím šance na záchranu v plusových hodnotách.
No a poslední je Mambo,loni kvetoucí na jaře i na podzim,a kvetlo i letos.Cibule byla také napadena už loni při koupi,ale nijak se neprojevovala,až letos.Tu jsem musel oloupat z původních 38 cm až na 17,ale i ta se drží dobře.Tak snad mě letos spála nic nevezme.
Daleko větší obavu mám z mouchy,ta mi dává zabrat už teď.
Double Record i Mambo mám také již několik let problematický. Možná jsou mnohem více choulostivější než ostatní. Mambo mám nyní úplně bez listů, jako v zimním spánku, stejně jako Pasadenu.
Double Record bojovala hodně dlouho se spálou (dva roky) a až nyní se trochu zlepšila, konečně má zelené listy. Možná, že již nad spálou zvítězila.
Ahojte,
tak jak jsem před nedávnem oddělila malé cibulky, zasadila jsem si tři do jednoho květináče a jedna je určitě nemocná spálou. Všecky mají jen po jednom listu - zřejmě té jedné budu muset uříznout ten list, no. Ale chci se zeptat - můžu je nechat v jednom květináči? Není to přenosné? Nerada bych přišla o další dvě kvůli spále.
Dobrý deň.
Som len začínajúci pestovateľ amarylisu. Mohol by niekto pomôcť ako mám bojovať s červenou spálou?
Čítal som že pomôže namočiť cibuľu do slabého roztoku hypermagánu. Aká je účinnosť namočenia?
Návod na www.amarylis.estranky.cz je: Cibuli zbavíme starých zaschlých slupek a dezinfikujeme ji teplou vodou ( máčení 2,5h 43 oC teplé). Někdy pomůže namočit cibule do kaše z vápna s přídavkem 10 % síranu amonného a 5 % sirného květu.
Má niekto s tým návodom nejaké skúsenosti?
Mám veľa otázok okolo návodu.
1. Síran amónny: Kúpil som balenie, a na obale je napísané 21%. ako docielim tých 10%?
2. Vápno: Aké vápno? Na kvety?
3. Sírny kvet: Čo je to?
Vopred Vám ďakujem
Mám dve amky. Jedna "DARK RED" je pekná a zdravá. http://img.janforman.com/PICT00298bc7.JPG. A ta druhá je chorá "ARCTIC WHITE" . Vie mi niekto pomôcť či sa dá zachrániť? http://img.janforman.com/PICT0001nd4q.JPG
http://img.janforman.com/PICT0002cj9b.JPG Vopred Vám ďakujem.
Mám dve amky. Jedna "DARK RED" je pekná a zdravá. http://img.janforman.com/PICT00308z3e.JPG. A ta druhá je chorá "ARCTIC WHITE" . Vie mi niekto pomôcť či sa dá zachrániť? http://img.janforman.com/PICT0001nd4q.JPG
http://img.janforman.com/PICT0002cj9b.JPG Vopred Vám ďakujem.
Zdravím všetkých . Podarilo sa mi konečne vložiť moju amku!
Ahoj Braňo, vítám tě mezi námi Dark Red nemá chybu, je nádherná Takový kousek bych taky brala Jinak co se týká Arctic White... Tady na fóru najdeš spoustu užitečných rad co a jak udělat... myslím že by se dala ještě zachránit... Záleží jestli je napadená jen zvenku nebo jestli je spála i uvnitř cibule Zkus se mrknout do sekce Nemocnice.. tam by jsi mohl najít to co tě zajímá
Braňo, očistit, oloupat poškozené suknice a mořit v přípravku Dithane, Novozír nebo Merpan, klidně 8h.
Potom nechat tři dny oschnout a zasadit jednou třetinou do hodně vzdušného substrátu a zalévat max jednou týdně, raději do misky. Umístit tam kde svítí slunce při pokojové teplotě. Držím palce.
Zdravím všetkých.
Niektorý píšu, že ponoria chorú amku s červenou spálou do Hypermangánu, Previcuru 607 SL, Merpanu 80 WPG, Dithane DG a iné.
Ako riedite jednotlivé prípravky na ponorenie chorej amky? :cool:
Braňo, Dithane 0.3%, Merpan 1% ale nic se nestane, když budou dávky silnější. Previcur je vynikající, ale na červenou spálu ho raději nepoužívám. Myslím si, že nemusí na spálu, tak dobře účinkovat.
Koľko (g) poprípade (ml) treba dať na 1L na prípravky?
Mohli by ste mi poslať prepočet z (g-ml)?
Dithane 1L/3g, Merpan 1L/10g,
1g je přibližně 1,4ml.
Dithane mají doporučený na stránkách agromanual.cz Novozír je v podstatě to samé a podobný je Acrobat, který má v sobě ještě jednu složku navíc.
Ahojte prosim o pomoc,
prikladam obrazok mojej amarylky, ci ma este sancu ci vobec, typujem na hnilobu, ale je mozne ze ju asi nieco vyzralo a nasledne ta hniloba,
Mezi suknicemi se můžou vytvořit nové cibulky. Za pokus to stojí. Rozřezání cibule na dílky je jedena z možností jak hvězdník rozmnožit. Mateční cibule asi už neporoste, protože je narušen střed cibule.
cize mam rozrezat, alebo zasadit tak ako je a cakat ci vyrasia nove, alebo kaslat na to, lebo mam z nej dalsie cibulky teraz mala dve pri sebe a minuly rok vytvorila semena,
Já bych řekla, že když už máš od ní další jedince, nebudeš aspoň litovat, když o ni přijdeš a mohla by jsi na ní potrénovat. Máš na této tvojí vykrájené cibuli nějaké zdravé podpučí? Jestli ano, pak se to dá zkusit. Vykrájenou ji máš skutečně pořádně, ale nějaké podpučí tam myslím ještě zbylo. Není to pořádně vidět. Rozkrojit by se dala jedině ,jestli by zbylo podpučí na každé části.
Podívej projdi si moje fotky . Já jsem několik pokusů které mi vyšly nafotila, ale ne pokaždé to vyjde. http://karelex1.rajce.idnes.cz/B31e_Ama … rizkovani/
Letos jsem zrovna ve dvouch pokusech neuspěla a o cibuli jsem přišla.
Mám opravdu dobrou zkušenost s česnekem.Musí se nastrouhat a na poškozenou část nanest. Pokaždý jsem tím zastavila hnilobu.Přitom bylo jedno jestli hniloba byla jako následek spály nebo po mechanickém poškození - třeba vykousání cibule hryzcem.
velmi pekne dakujem za rady, vyskusam
http://karelex1.rajce.idnes.cz/B31e_Ama … odpuci.jpg
takto nejak ta moja vyzerala no trochu horsie,
ani ja si nezavidim,ale nastastie mi ostali potomkovia po nrj, takze ako nupridem nebude mi to az tak luto hoci, zamrzi teda, lebo krasne kvitla a tie male asi nebudu este
hlasim neuspech, hniloba sa rozsirila tak, ze uz sa s tym neda nic robit
a skoušela jsi co jen vykrájenou a nechat růst,nebo nařízkovat. ?
ale ano skusala, ale hniloba sa rozsirila dalej, aj na cesnak uz bolo neskoro. Je tu sanca, ze sa to preneslo aj na tie ostatne dcerske cibule, ktore vytvorila cez rok? tie som zasadila spolu so semenacmi, lebo su aj tie male este
To bys na na dceřiných cibulkách viděla myslím tu spálu.
trosku jedna mala ale vyrezala som to, tak uvidim
Stránky Předchozí 1 … 6 7 8 9 10 Další
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Fórum Amarylis - Hippeastrum » Pěstování hvězdníků » Červená spála hvězdníku