1

Téma: probouzení cibulí

Milí přátelé, všechny vás zdravím v novém roce a jakožto začátečník chci položit vám, zkušeným, dva dotazy.
1. Moje zatím jediná dospělá cibule, která loni 2x kvetla a pak v průběhu roku měla 7 listů, je od loňského září bez vody. Zatím nejeví známky jakéhokoliv poškození, ale ani žádné známky života. Z webu "amarylis.estranky.cz" cituji :"Cibuli, která po zimním spánku ještě neraší, můžeme přinutit k vegetaci přenesením do teplé místnosti a zalitím". To se mi ale nechce dělat, protože na ni nechci spěchat a pořád doufám, že vyžene květní stvol. Byla docela dobře živená, tak by snad mohla i vykvést. Co radíte ?

2. Z loňského výsevu semen z Řecka mám 15 pěkných semenáčů, jsou ale stále v misce. Mají 2 - 3 listy. Kdy je nejlepší termín k přesazení do květináčků a jaký průměr by květináčky měly mít ? Stačí běžné kelímky od jogurtu - průměr 5,5 cm nebo jiný rozměr ?

Předem děkuji za rady.

2

Re: probouzení cibulí

Honzo, také tě vítám v tomto roce a všimni si zrovna dneska už jsme tvůj dotaz probírali v tématu "Zazimování hvězdníků"

No a tvůj druhý dotaz, přesazení mladých semenáčků  já provádím podle potřeby, vlastně ani to nijak jinak nejde,protože semínka nám dozrávají různě tak že i přesazení do větších provádím podle toho jak dorůstají.Klíčit je mám ve vodě, z vody přesazuje do odřízlých petlahví.Tam rostou až je přesadím do truhlíků, a nebo případně ven. Ovšem po loňském zásahu krtků na zahradě budu sázet tyhle malé do truhlíku všechny.Myslím si že ty seříznuté petky jsou lepší nežli kelímek od jogurtu, jsou větší. Nebo jsi je chtěl sázet po jedné rostlince?  Já mám vždy v jedné petce jeden druh obvykle 5  rostlinek , ale max. 10 to beru ty nejširší petky.

3

Ahoj Karen - děkuji za zprávu. Kytku tedy probouzet nebudu, počkám, až se sama rozhodne, že má rašit. Teď začnu schovávat PETky. Ještě prosím - jaká je nejvhodnější výška takto získaných květináčů ?Ještě jednou dík.

4

Hele Honzo mrkni se sem do mých fotek.Hned to první křížení  když si projdeš snad ti to poradí. 
http://karelex1.rajce.idnes.cz/B31c_cas … c.121-130/

Ty kelímky odstřihuji tak 10-15 cm. tak od oka  ab

5

Tak nějak jsem si to představoval. Když už se Tě tak vyptávám, tak ještě jednu : Když Ti na jaře budu chtít poslat ty semenáčky z Řecka, jak je nejlepší je zabalit ? Musí se kořínky balit do něčeho vlhkého ( např rašeliník ) nebo nechat suché ? Musí se to posílat expres nebo jiným poštovním serverem ( PPL ) ? Prostě - jak to děláte, když si vyměňujete kytky. Díky a nemusíš odpovídat hned - podle možností a momentální nálady.

6

Já jsem tedy při odesílání těchto malých semenáčků kořínky ale pouze kořínky zabalila proužkem papírového kapesníčku a na něj kápla trochu vody, cibulku jsem již nevlhčila. Pak to cele dám do igeliťáčku, přitom lístky už zavřené nemám. Větší obavu máme z rozmáčknutí, tak ještě to celé omotám bublinkovou folií a do obálky. Posílám to normálně poštou. Taky už jsem dávala cibulku a kořínkem do maličké lékovky a pak teprve převázat a do té obálky. Balíček mi jednou na poště nevzali  byl moc malej  a musela jsem jej celej šupnout do bublinkové obálky.
Uplně malinkou sazeničku  co měla velikost ale 8 cm  mi došla jednou v maličké krabičce od tuh. Rostlinky byla v báječném stavu. Muselo jí to moc vyhovovat. Celé to bylo v obyčejné obálce s 10 Kč  známkou.  Tak vidíš  žádná věda  ab

7

Karen, ještě jednou dík. Už aby tu to jaro bylo.