151

Re: Opylování,šlechtění,semena-2

Karen, chcel som sa ťa opýtať na kríženie odo mňa - (H.aulicum x H.papilio) x E.Star. Rastú ti nejaké semenáčky?. Teraz som si všimol že z mojich 4 ks čo som mal v kelímku už nieje ani jeden.  ac  Tak snáď sa držia aspoň tie tvoje. Nejaké semienka z tohoto kríženia som tuším poslal aj Jirkovi. Celkovo však týchto semienok zo semeníka bolo veľmi málo.

152 Naposledy upravil: karelex (29-10-2013 22:30:23)

Hlásím částečný úspěch. Z tohoto křížení mám zatím žijící dvě rostlinky . Mají pouze jeden drobný lísteček.Zato mi docela zahynuly rostlinky kterých jsem po vyklíčení měla víc a to po stejné matce + otec - Yungacence .
Víš já neměla odvahu se tě zeptat, protože jsem si to asi zavinila sama. Ve vodě vyklíčené rostlinky jsem ,pro úsporu času i místa, sázela rostlinky místo do kelímku s výsevním substrátem přímo do truhlíku,kde byl ve spodu substrát pro dospělé rostliny  a jen na povrchu výsevní. Když mi pak zasazené rostlinky začaly odpadávat ,připisovala jsem to tomuhle.
Výsledek je právě takový jak jsem napsala. Po Ex.Star mám dvě  po  Yungacence,žádnou.   Na začátku byly tři ale ta prostřední odešla. ac

Na fotce je vidět ty dvě rostlinky ,teprve na ni jsem si všimla že ta na pravém konci má další lísteček.Jsou v druhém řádku  http://img.janforman.com/th/342201300...matka225aotecE.StarodPavla5a72.JPG V květináčku je Calyptratum
http://img.janforman.com/th/168201304...f5oo.JPG

153 Naposledy upravil: Pavel (30-10-2013 20:19:30)

Karen, ja si myslím že substrátom to nebude. Bežne sadím vyklíčené rastlinky do kupovaného substrátu a rastú. Ako naschvál mi zrovna toto kríženie "odišlo". Nič si z toho nerob, mne sa to stáva dosť často. Naštve ma to ale potom ma to prejde.  ad
  Rastlinky po (H.aulicum x H.papilio) x H.yungacense mám. Takže si to prosím ťa poznač a na jar ti pošlem. Chcela si aj kríženie Yungacense x Rio Negro, však? aj toto kríženie si prosím ťa poznač. Ja si to tiež poznačím.  an

154

Zdravím všechny a prosím o informaci. Připravuje se mi na květ Butterfly. Rád bych se vás zeptal jaké máte zkušenosti se samoopylením u této amky, případně uchování opylení schopného pylu v lednici nebo mrazáku. Děkuju a přeju příjemný vánoční čas.
Martin

155

Martin, Papilio pestovaný tu v Európe je klon ktorý sa nedá opeliť sám sebou, bohužiaľ. Avšak nevylučujem možnosť že ti to vyjde. U tohoto druhu niektoré klony sa dajú samy sebou opeliť, iné zas nie. Papilio je však všeobecne dobre sa množiaca odroda postrannými dcerskými cibuľkami.
  Čo sa týka peľu - mám veľmi dobré skúsenosti s uschovaním peľu v mrazáku (iba v ľadničke nestačí, po krátkom čase sa peľ znehodnotí). Peľ sa dá takto použiť aj rok, mal som úspešné opelenia dokonca aj ku dvom rokom skladovania peľu. Viac záleží na tom o aké kríženie sa rozhodneš. Na papilio bude lepšie fungovať typ amiek typu cybister. Pri opelení Papilia bežnými veľkokvetými amkami opelenie pravdepodobne zlyhá. Ak sa ti aj podarí opelenie a dokonca semeník dozrie, s určitosťou môžem povedať že semená vo vnútri budú mať biele fľaky na sebe čo značí že ti z nich nič nevyklíči. Medzi nimi však môže byť aj pár životaschopných semien bez tejto bielej škvrny a tieto môžu vyklíčiť. Potom si víťaz a v budúcnosti sa môžeš tešiť na skvelé predstavenie v podobe určite krásneho kvetu. Ja som mal pár takýchto semien v poslednom svojom krížení, no na nešťastie mi nič z nich nevyklíčilo.
  Ak nemáš žiadny iný peľ okrem papilia, doporučil by som ti skúsiť opelenie jedného kvetu papilia papiliom a druhý kvet tiež papiliom, ale tento peľ skús dať na pár sekúnd  (5-7s) do mikrovlnky - môže sa stať že v mikrovlnke sa vlastnosti peľu zmenia tak že kvet si bude myslieť že sa jedná o peľ z iného klonu papilia a opelenie sa ti podarí. Stálo by to za pokus.
   Takže ti prajem veľa úspechov s opeľovaním. A daj vedieť čím si ho nakoniec opelil.

156

Ahoj Pavle, děkuji za informaci, která mě nepotěšila, doufal jsem, že tuhle krásu rozmnožím pro kamarády. Ctěl jsem použít jen pyl ze stejného květu, protože jiný nemám. Tak to abych si něco pro křížení opatřil. To bude mít žena radost ab . Každopádně děkuji, Martin

157

Ale Papilka skutečně ráda odnožují . Spíš se dočkáš malé cibulky nežli ze semenáčku květu pro tvé kamarády.

158

Tak jsem se dočkal květů po křížení satré odrůdy (nezám jméno) a lemon lime. Jedna má stvol 85 cm.
http://img.janforman.com/th/IMAG0159uly9.jpg
http://img.janforman.com/th/IMAG01511w6i0.jpg
Škoda, že jsem téhle mramorované ustřihnul prašníky před focením. Pěkná fotka to není ale barva se mi líbí
http://img.janforman.com/th/Mramoroxwi.jpg

Martin

159

Ahoj v novém roce!! Je krásná moc se mi líbí a byla mi povědomá, tak jsem prošla všechny svoje záznamy  a už vím koho mně tvůj květ křížence připomíná .
Ze Slovenska mám od kamošky poslaná v r.2011 semínka z křížení :matka Supreme Garden + otec Milady s Magic. Právě otec  je podobný tomu tvému
http://img.janforman.com/th/195201101...SupremeGardenxMiladysMagichorzzk9f.jpg

Mně v současné době jde na květ několik amek, ale žádný kříženec, no ale aspoň něco.

160 Naposledy upravil: karelex (22-01-2014 13:14:30)

Kvete mi 5 květy Chico. CHtěla bych se rychle optat čím jste opylili  tyhle květy. ?? Co se komu ujalo?  Abych neopakovala co už bylo vyzkoušené. Mám sbírku různých pylů z loňska  tak bych to odpolko prošla a ještě něco zkusila. Cibule je docela silná. Měla by něco vydržet. an

161

Tak jsem květy opylila vším co mi přišlo zajímavá kombinace  a uvidíme an

162

Přidávám další výsledek křížení Lemon Lime a neznámé (podobné H. striatum). To se mi hodně líbí
Martin

http://img.janforman.com/th/Ruzova0so3.jpg

http://img.janforman.com/th/RuzovaIIitt8.jpg

163

Taky se mi moc líbí. Nemáš fotku rodičů?

164

Fotku táty jsem nedávno dal do "neznámá amarylka", připadala mě  podobná s H striatum. Mámu jsem koupil jako Lemon lime v Lukon Glads, fotku nemám, ale nejsem si s tím jistý, zda to tak skutečně je. Když kvetla druhý rok měla místy načervenalý nádech.

165

Mezi zveřejněnými květy Lemon Lime má Eda fotku u které uvádí že je květ hodně do červena  asi vlivem sluníčka.
Měl by jsi tenhle kříženec zařadit mezi křížence pod názvem  Lemon Lime + neznámý otec  a doložizt fotku. Foto matky přidáš příště.Aby se nám pro příště neztratil.  To je tvoje křížení? Je to skutečně moc pěkný květ.
Mně zatím žádný nový kříženec na květ nejde. Pořád je chodím kontrolovat a nic.  ac

166

Udělám, jak říkáš. Křížení jsem dělal sám a nechal jsem si téměř všechny rostliny, což je asi 40, převažuje oranžové zbarvení, tato se příjemně od průměru vzdálila.
Ahoj Martin

167

To už ti jich kvetlo víc?? Já mám kříženců spoustu, ale nikdy ne tolik od jedné rostliny. Tohle bude moc zajímavé .Budeš mít přehlad jak se vzájemně liší. Já mám nejvíc 4 rostliny z jedné skupiny,ale z toho jen dvě u mne ty další už jsou u někoho jiného. Z kterého roku pochází ty tvoje. U mne jsou většinou květy ve třetím roce, jen ty první 3 kvetly již v druhém roce. Dej tam co nekvíc fotek .

168

Kvetlo jich cca 15, fotky některých jsem již vložil na této straně, pár jich kvetlo již druhý rok, nyní jsou tři roky staré. Mám ještě dvě fotky dvouletých ale jak jsem říkal, největší množství se točí kolem oranžové barvy, i když někdy pěkně mramorované.

http://img.janforman.com/th/IMAG0009y3ay.jpg

http://img.janforman.com/th/IMAG00109u3u.jpg

Musím se ale naučit fotit
M

169

Mně se teda všechny líbí, jen by to chtělo mít je vedle sebe. Lepší by se porovnávaly. Já dneska vynesla ze špajzu 10 cibulí co raší na květ. Zatím jsem je jen trochu zalila  a dala do síně. Tam mají světlo, až se víc rozjedou půjdou do pokoje do tepla. Dřívější začínají pomaru rozkvétat. Pořád jsem ještě bez počítače.Měl být dneska  a nevyšlo to. Tak stále mám fotky jen ve foťáku.

170

Veľmi pekné kvety Martin. To mramorovanie im veľmi pristane.  an
Karen, už sa neviem dočkať tvojich kvetov na amkách. Vždy je to krásne predstavenie.

171

Pavle abys nebyl zklamaný, zatím mi kvetou je takové běžné, nic extra a navíc počítač zatím pořád nemám.  ac
Teprve se ukáže jestli se jí to povede. Snad mi dneska něco řekne. Je to nekonečné, hlavně ty večery když nemám co dělat a v telce mě to nebaví.

172

Zdravím všechny, prosím o informace od vás, zkušených Když jsem před pár lety poprvé vzájemně opyloval amarylky, všechno mi uzrálo a semena jsem vyhazoval, protože jich bylo moc. Letos nemám nic. Semeníky vyrostou do téměř poloviny celkové velikosti a uvadnou. To, že jsem se snažil o křížení s Papiliem, beru na vědomí že to vyjde sporadicky, ale proč mi letos nejdou ani ty běžné amky, nechápu. Pyl používám čerstvý, kromě těch cca 20 pokusů s Papiliem. Po 3 letech nemám co zaset  ac
http://img.janforman.com/th/IMAG03711wvu6.jpg

173

Tak jsem se nechala přeci jen zlákat a opylila jsem jeden květ Flamengem Queen plnokvětou Marylin. Sklidila jsem 98 semen, dala plavat. Včerá jsem objevila prvních  6 semen s kořínky.  Jen nevím jestli jsem neodstřihla prašníky příliš pozdě.

Ještě jsem opylila  Limonu / Marylin semenik už je v požehnaném stavu. Zde jsem prašníky odstřihla určitě včas. To jsem si říkala, že kvůli místu budu muset odolat ab .  Jestli bude semen zase tolik, tak mi bude líto je nezasít.  Neujal by se někdo?

Prostě to láká aspoň to zkusit.... ab  an  :rolleyes:

174 Naposledy upravil: karelex (05-06-2014 16:19:02)

Porphyrion, to je těžko říct, někdy to tak je  a ne  a ne aby se něco chytlo. Opyluješ bliznu víckrát?  Poprve přenáším pyl na ještě ne zcela otevřenou bliznu  a pak přez den opakuji ještě aspon 2x . Nevím jestli je to tak dobře, ale říkám si že tím nemůžu nic pokazit.

Jorki a to jsi dala plavat všech 98 semen?  Ta klíčivost bývá ve většině případů dost vysoká,  to aby jsi si na tu úrodu pořídila hodně místa. Já když je teda hodně semínek  namočím jich většinou 5  . I když je už nikdo nechtěl . Já se letos pokoušela jen o opylení Ismenií, ale nevyšlo to ani v jediným případě. Tak jestli se ti bude chtít, nějakého semínka bych se ještě ujala. an  an  an
Adresu asi nemáš. Pošlu ji na PM

175

No jo plave všech 98 z toho prvního křížení, začátečnický zápal....  Já se bála, že se nepovede.
To druhé bude dozrávat tak do čtrnácti dnů, pak ráda pošlu. Semeník je trochu menší, ale né o moc.

176

Ještě mi kvete ta plnokvětá Marylin. Můžu nabídnout pyl.

177

Dotaz na zkušenější pěstitele/šlechtitele:
Mám více semeníků u jedné cibulky. Opylené jsou jen jednou další odrůdou.
Můžu dát plavat semínka z obou semeníků společně? Myslím, že příliš odlišné od sebe nebudou.
Za radu díky!  bw

178

To klidně můžeš, ale nevysílí to příliš cibulku?   A co si počneš s tolika semeny v semeníku může bejt i 70 semen.

179

Takové množství u mě zatím nehrozí. Od Purple Breeze mám 6 semenáčků a obyč červená asi 20. To je po jednom květináčku. Teď bude červená opylená Minervou. Na stvolu má 2 semeníky, proto se ptám. Cibulka vypadá v pohodě, nezmenšuje se. br

180

Chci se optat, jestli někdo vyzkoušel zasadit semínko - naklíčené semínko do těchto prodáváných uděláte?  Na internetu o nich tvrdí, že zajišťují zdravotní stav  a že nehrozí nebezpečí padání semenáčků.
Mně tohle padání postihlo již letos dvakrát.  Tak to chci vyzkoušet. Mělo by se jednat o křížence po žluté ismenii   .

http://img.janforman.com/th/3902017...pqbh.JPG