Re: Worsleya (čeleď amarylkovité)
Pavle, díky, znám. Jeden z mála dobrých o tomto druhu na netu. Ale stejně nebudu hnojit :-) .
T.
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
Fórum Amarylis - Hippeastrum » Pěstování hvězdníků » Worsleya (čeleď amarylkovité)
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Pavle, díky, znám. Jeden z mála dobrých o tomto druhu na netu. Ale stejně nebudu hnojit :-) .
T.
Dobrej začátek držím palce, aby to stejně dobře pokračovalo.
Šikula Taky držím palečky aby pěkně rostli
Taky držím palečky
Nechci Vám všem brát iluze o vzájemném opylování, ale semenáče Worsleya rayneri (Worsleya procera) kvetou až za 15 roků.
Z 30 semen jich vyklíčilo 27, ale během tří roků všechny semenáče šly do věčných lovišť, hlavně přes zimu.
Za semena jsem celkem dal 8.200,- Kč. Riskování s touto nádhernou rostlinou nestojí za to.
No mně zatím rostou, sice nijak závratnou rychlostí, ale jde to. Z první skupiny tří semenáčů, kterou mám tři roky, zůstaly dva, z druhé, pořízené vloni v zimě, ze čtyř tři. Skoro nehnojím, poměrně málo zalévám a mám je v čistě minerálním substrátu. Přes zimu v teple, ačkoli někteří pěstitelé tvrdí, že snese teploty až kolem nuly. Že kvete ve vyšším věku vím, ostatně jsem to sem i psal, rád si počkám.
T.
Včera jsem zasel došlá semena, tak jsem zvědal.
Našel jsem, že se mají hodně hnojit.
Tak to bude napínavé, moc držím palečky.
Díky. S klíčením semen nikdy nebyl problém, klíčivost bývá 90-100%.
Problémem byl, že jsem kupoval semena na podzim a do jara jich většina rostlinek zahynula. Také jsem je nehnojil.
Z pěstování rodu Griffinia vím, že pemza v malém květináči zůstává mokrá, ale ve velkém květináči je vlhká. To je také důvod proč rostlinky uhynuly, bylo velké nebezpečí plísní.
Chtěl bych vyzkoušet metodu pěstování podle jednoho článku, za 9 měsíců by měly mít rostliny až 1,6 cm v průměru a vysoké až 30 cm. Jen doufám, že se to povede.
A nějaké rostlinky ze staršího výsevu ti rostou? Ukaž nám fotečku.
Na problémy s plísní v květináči mám vynikající zkušenost s odvarem z přesličky .V tomto případě bych použila přecezený odvar a rozprašovačem na povrch. Používám to takto na normální semenáčky při klíčení, ovšem nejsou to takové citlivé rostlinky, jen normální různí křáženci . .
Z posledního výsevu (2012) má čtyři rostliny "tommy" jak píše tak už tři.
Když jsem v únoru dostal výhodnou nabídku semen, tak jsem neodolal.
Proti plísním používám MERPAN a to už ani substrát nepropařuji.
Z loňského výsevu mám 20 různých kříženců rodu Griffinia (čeleď amarylkovité) - také se jí říká "Mini Worsleya". Přitom mají skoro stejné nároky na pěstování (jako Worsleya). Jejich pěstování je snadné.
Tak to je nádhera, moc ti gratuluji .Pěkně ti to narostlo. Tak jen tak dál!!!
Výsev z 17.2.2014 skončil na kompostu, klíčivost byla 0%. Semena jsem reklamoval a dnes mě došlo 10 nových semen.
Tak to ti držím palce u dúfam že tentoraz budú semená O.K.
Ja som bohužiaľ postupne prišiel o všetky rastlinky (počas zimných mesiacov)
Druhý výsev z 9.4.2014 skončil také na kompostu, klíčivost byla 0%.
To byl poslední pokus.
Tak ,že je po nadějích .Neplač, třeba se časem zase něco naskytne.
Tak to je nádhera, moc držím palce aby to tak šlo i nadále.
12 semenáčků Worsleya procera: 5 s modrou tečkou jsou ze semen z Austrálie a zbývající jsou z Brazílie.
Zdenku paráda jen tak dál!!
Nech ti pekne rastú, držím ti palce.
Nádhera, pěkně rostou.
Krásne ti rastú. Držím palce aby sa ti darilo aj naďalej a rastlinám sa darilo.
Pozerám že sa darí aj rastlinkám Pamiathe peruviana. Je to tiež nádherná rastlina.
Tak to je skutečně nádhera. Jen tak dál!!
Jsi šikula jen tak dál. Držím palce.
Krásný držím pakce aby stále rostly.
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Fórum Amarylis - Hippeastrum » Pěstování hvězdníků » Worsleya (čeleď amarylkovité)