Re: Pokec o všem-14
Karen to máš pěkná miminka. Je vidět, že se mají k světu
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
Fórum Amarylis - Hippeastrum » Pěstování hvězdníků » Pokec o všem-14
Stránky Předchozí 1 … 12 13 14 15 16 17 Další
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Karen to máš pěkná miminka. Je vidět, že se mají k světu
Pejskové se mají k světu rostou jak z vody http://karelex1.rajce.idnes.cz/A10c_Dze … treti_vrh/
Dneska mi do pošty přišla nabídka od Sieberz s.r.o..Mimo jiné mají v nabídce zahradní amarylisy ,píšou ,že jsou mrazuvzdorné, že mohou zimovat jen zakryté . vynechaly zmínku ,že je má v oblibě moucha narcisová.
Ale co se týká té odolnosti na mráz, už se mi několikrát stalo, že mi přezimovala na zahradě cibulka, nejspíš to byla malá odpadlá cibulka od mateřské. Dvakrát vyrazila na kompostě, tam odhazuji i odstříhané listy při říjnovém sklízení . Docela to bylo překvápko, jo a jednou dokonce vyrostlo miminko v květináči u zmijovce. Nejspíš jak jsem nabírala zeminu na zahradě při jarním sázení zmijáka. Pokaždé to teda u mne byly cibulky do průměru max1 cm. ale jaké to nemám zdání. Mám takových ZATOULANCU spoustu a všechny je sesazuji do jedné nádoby. Tak přibyly další.
Ešte sa mi chystá kvitnúť E.Star - 2 stvoly, Red Lilian, Blossom peackok. Stvoly len rastú ale čo je naozaj škoda pri ich kvitnutí nebudem doma. Odchádzam totižto na letnú dovolenku a od tohoto piatku som preč. Dám ich z foliáka ku rodičom do domu, aby sa aspoň oni mohli tešiť z kvetov.
to je opravdu škoda. mně už nekvete nic. Včera jsem všechny amky dávala pod igelity, předpovídali slejváky a skutečně v noci tady lilo. Tak jsem ráda,že jsem to udělala. Zrovna jsem je v minulých dnech plela a tak byly zalité dost.
Mě bude po delší pauze kvést Papilio. Jedíný kvetouci hvězdník v této letní, prázdninové době.
to já ti můžu jen tiše závidět
U mna sa Papilia len začínajú prebúdzať, takže na nejaké prípadné kvitnutie si budem musieť počkať. Som zvedavý hlavne na to jedno pravidelne kvitnúce - či ma aj tento rok na jeseň znovu poteší kvetom. Cibuľa je obrovská.
Já čekám, že mi pokvete snad "Papillio" od Rostlinek, tak jsem v napětí a taky smířená s osudem :o . Cibule rozhodně není šišatá.
No a pak jsem dostala několik cibulek asi 6, které by měly být směsí dvou druhů. Již jsem sem na forum dávala foto a Karen mi určovala jednu, že by to mohlo být vitátum. Tak i tady jsem taky v napětí
Nie je pravidlo že cibuľa papilia musí byť vždy šišatá, aj keď vačšinou to tak je. Moja najvačšia cibuľa papilia bola od začiatku guľatá a môžem už teraz po rokoch pestovania povedať že guľatá aj zostane.
Tak to ty moje jsou šišaté všechny ,ale zase nekvetou
Poslední zpráva o mé koupi loni u rostlinek. Čekala jsem na květ u poslední ze tří amek. Měl to být Papillio a "překvápko" není.
Je pěkná, má obří květ. Jsem si říkala jaká jsem pěstitelka, že kvete. Jo a cibule rozhodně nebyla šišatá. Fotila jsem už odkvétající, protože jsem byla na dovolené.
To nejsi sama ,už se mnoha z nás stalo,že nakonec rozkvetlo něco docela jiného. Nejvíc ale naštve když zakoupíš u firmy něco extra za extra penízky a nakonec vykvete něco docela obyčejného. Ta tvoje je ale pěkná. Máš už bílých víc: ? Ten tvůj mi připomíná Christmas Gift. Měli jej tenkrát v nabídce, ?
Přesně. Mám ještě jednu jednoduchou bílou neznámou se zelinkavým středem, ale ta mi letos skomírá a tahle se mi líbí. Spíš mě štve ten poměr cena.... :mad: Už nemám náladu na reklamaci.
Na papilko si asi nechám zajít chuť, říkám si, že by třeba nekvetl :o No a objednávala jsem loni dost pozdě na jaře a nevím co měli všechno v katalogu.
Také mám tuhle ráda. Je to Vittatum. Moc se mi líbí její zbarvení. Poprve jsem ji viděla tady u nás za oknem u sousedky, ale ta byla obrovská - průměr květu byl skoro 20 cm. Bohužel pani už umřela a ani netušim jestli cibulka přežila. Zapoměli je ve sklepě a když se všechno co nějak přežívalo dostalo ke mně nepoznám jestli je mezi něma. Zatím nekvetla. Ale mám jich několik jiná kvetla , tak vím jistě že ji mám.
Děvčata a chlapci mám na vás všechny moc velkou prosbu nemáte náhodou někdo doma Myrtu?
Měla jsem nádhernou a už docela dlouho, moc jsem jí ostříhala a ona mi zašla moc mě to mrzí, od jara obcházím u nás zahradnictví
a nikde jí nemají a tak se obracím s prosbou na vás stačí malinká větvička ona se chytí.
Děkuji Ilona
Mám tu jednu zajímavou amarylku. před třemi lety jsem ji dostala co by malou cibulku od Beaty ze Slovenska. Jmenuje se grandeur . Tady jsou fotky z časů jejího růstu. Byla trochu poškozená a tak to s ní vypadalo ze začátku dost nejistě. http://karelex1.rajce.idnes.cz/B31a_Ama … _Beaty.jpg
Ale nakonec jsme to zvládly a loni už jsem ji zazimovala jako ostatní v květináči ve špajzu (tma a chladno). Leto strávila ve foliaku na zahradě. Před pár dny jsem ji s ostatníma donesla dom a zarazilo mne jak je krásně olistěná a svěží. U většiny ostatních cibulí jsem měla listy už docela pryč a nebo jim zbejvaly 1-2 poslední. Jen papilia a ostatní stálozelené druhy měly listy svěží a v celé kráse vzrostlé nahoru. Protomě zarazilo, že tahle grandeur vypadá stejně .
Tohle je fotka již 10 dnů stará nyní má listů o jeden víc a po zalití jsou ještě v lepším držení. Když jsem si uvědomila tu podobnost se stálozelenými druhy psala jsem Beatě jak to vypadá u ní, a jestli nechává tento druh spát jako jiné. Odpověděla mi, že ji to vůbec nikdy nenapadlo, že ji má roky dává ji zimovat ale kvetla jedinkrát a to když ji dostala. Původní majitel že ji měl v kanclu celoročně na okně. To mi připadá ,že potvrzije můj nápad ,že by tahle kráska mohla patřit mezi stálozelené - botanické druhy. Mám ji tedy letos poprve nechanou na okně.
Máte někdo nějakou zkušenost s touhle krasavicí? Zajímalo by mě jakou májí ostatní zkušenost s jejím pěstováním. Na Slovensku původní pěstitel už zmizel a amarylky co měl na okně v práci s ním Beata má ještě jednu cibulku která jí žije ale nekvetla letos ji dala už bohužel zase spát. Moje je teda na okně a vypadá moc pěkně.
Grandeur by mal mať vo svojom pôvode H.papilio. To by vysvetľovalo že sa jej spať nechce. Nechaj ju rásť. Ja mám amky ešte stále vo foliáku a práve niektoré botanické druhy rastú. Takisto ako aj hybridy botanických druhov. Je to zrejme dané u nich geneticky.
Jednu malú cibulku Grandeur si mi poslala, ale pravdupovediac vôbec netuším kde sa nachádza. Budem ju hľadať. Snáď ešte žije.
jj taky si myslím,že má v původu papilko , s umístěním kříženců po botanice v bytě jsem narazila na nedostatek místa. Vzala jsem jen papilka, yungacensis a jednoho křížence už velkého. Jsem zvědavá jestli něco z nich pokvete. Já už mám všechno na dvorku. Měla jsem je pod igelitem a docela hodně už byly suché. Ale cibule letos vypadají dobře, dokonce Blossom peacock mám už nasazené popě, přitom je docela bez listů . Doufám že ještě bude čekat. Zrovna včera jsem vzpomínala kam přišla ta malá cibulka Grandeura. Mám ji totiž na jedný fotce. tak to mě docela zajímá jestli ti roste. Zatím se další žádná neukázala a Beata jak psala tak u ní se taky nemnoží. Ta moje roste pěkně. za 10 dnů má nový lísteček už 10 cm. Pořád jej chodím okukovat.
Ještě mě napadlo jak se daří rostlinkám ze společného nákupu semínek z Brazílie? U mne žádní sláva. Při sklízeníé cibulí vyšlo najevo,že mi zašla i poslední z cibulek H.calyptratum. A ani .Hippeastrum_aulicum_Pedra_do_Garraf na tom není slavně. Zůstala mi poslední a dost malá cibulka kterou jsem pro jistotu vrátila do truhlíku a do pokoje. Dost dobře je na tom jen .Hippeastrum_aulicum_corupa_Herb. Tam mám všechny 3 rostlinky a dvě z nich jsem brala dom rostoucí.
Nádherné jsou jen papilka jedna z nich v srpnu kvetla další dvě cibulky mám v jednom květináči a jsou obrovské klidně by mohly také kvést.
H.calyptratum - už nemám resp tie zospoločného nákupu. Zohnal som si pár semien, takže momentálne mám len 2 malé semenáčky.
H. aulicum"Pedro do Garrafao" - mám len jednu, ale celkom peknú cibuľku
H.aulicum "Corupa" - mám zo 4 cibuľky
H.papilio - tu je ich viac v rôznych veľkostiach. Musím ich však presadiť, pretože som na jar skúšal nový mix substrátu, ale na papilio zjavne nebol dobrý - cibule moc nerástli.
H.psittacinum - neviem presne, asi 5 cibuliek.
Takže okrem H.calyptratum je to v pohode.
Dnes som už amky sťahoval z foliáku domov. Je ich celkom pekná kopa Budúci týždeň hlásia u nás už aj mrazíky, takže nenechával som si to na poslednú chvíľu.
Nejspíš to calyptrátum vyžaduje nějakou zvláštní péči a já mu ji nedovedla poskytnout. Moc mě to mrzí je to zajímavá rostlinka. Tak ti moc držím palce aby ti ty dvě další vydržely.
H. aulicum"Pedro do Garrafao ta moje je nyní zase v truhlíku na oně zatím se nijak neprojevila , cibulička byla při sázení zatažená bez náznaků listů .Tvarově trochu připomíná papilka je úzka dlouhá na výšku . Průměr mohl být tak 1 cmale kolem 2 cm do výšky.
H.aulicum "Corupa" mám 3 vypadají dobře.
Všechny mám zasazené do substrátu pro orchidky ten hrubší. Papilka ty všem vévodí. Původně jsem je měla všechny v normální zemině jako všechny amky.Předminulé léto se mi u papilek stala taková zvláštní věc. Měla jsem je v květináčích zapuštěné do země a krtek pod nimi vyryl chodbu. Nevěděla jsem to až do podzimka. Květináče vlastně byly volně v prostoru a nejspíš přesychaly. Rostliny to vyřešily po svém. Kořeny vyrostly vrchem a rozprostřely se do volné půdy. Musela jsem je odřezávat a pak jsem je přesazovala a tu největší dala samostatně .Ta právě jediná kvetla. Tenkrát jsem poprve použila ten hrubý sobstrát pro orchidky a jen do něj přidala trochu zeminy pro normální kytky co do něj sázím amky . Mně se zdá že jim velice vyhovuje. Přihnojuji jen tím Cereritem.
Už nevím kdo se mě ptal jaké mám křížence po papiliu . Tak už mám udělané seznamy kříženců . Tohle jsou ty u kterých je
H.papilio - otec
294-2013-00)...matka H.aulicum
172-2011-01)...matka Clown
188-2011-01)...matka Exotica
330-2013-00)...matka Emerald
261-2012-01)...matka Chico
338-2013-00)...matka LaPaz
340-2013-00)...matka Machala
260-2012-01)...matka cybister Rose
341-2013-00)...matka H.striatum
300-2013-01)...matka H.yungacense
těchto několik je papilio matka
249-2012-01)...matka Papilio + Reticulatum od Martina pyl od Pavla
250-2012-01)...matka Papilio + otec Evergreen od Martina
265-2012-01)...matka Papilio + otec Equaestre Puniceum od Pavla z SR
Dobry den,
o amarilisech vubec nic nevim. Koupila jsem si jeden, ted...asi pred mesicem, kvetl nadherne...cervene :-) A ted vas prosim o radu co s nim mam delat, abych mu nijak neublizila. Podle popisu na strankach http://www.amarylis.estranky.cz/clanky/ … strum.html jsem pochopila, ze ted by mely zimovat. A me zacinaji rasit listy. Co s nim ted na zimu mam delat?
dekuji
Ahoj,
Myslím si že v tvojom prípade je určite rozumnejšie cibuľu nechať rásť aj počas zimy až do budúcej jesene kedy ho už zazimuješ.
Cibule amiek takto pred vianocami bežne predávajú. Majú špeciálnu starostlivosť, takú aby práve teraz kvitli.
Amku treba umiestniť na najsvetlejšie možné miesto. Opatrne zalievať aby cibuľa nezačala hniť. Cibuľa si počas rastu do budúcej jesene sama určí obdobie kedy si odpočinie aj počas neustáleho pestovania.
Prajem ti veľa pestovateľských úspechov.
Teda to je bláznivej rok. Vždy jsem amky normálně zazimovala a teprve po Novém roce, ale spíš až začátkem února objevila první narašené poupě. Loni jsem oddálila zimování na konec října a amky se pak ne a ne probudit. Letos jsem cibulky dala na chodbu jako vždy jen až začátkem listopadu. Je tam pološero a chladněji než v bytě. Až teprve ted jim začaly opatrně žloutnout listy no a včerá když jsem je otrhávala, tak jsem objevila nejméně tři rašící poupata. Dál jsem raději nepátrala. Když se mi takhle probraly letos koupené cibule na podzim, tak jsem si řekla, že je mají rychlené. Kam je tedy budu při tomto chvatu dávat to tedy fakt nevím. Zatím dělám, že jsem nic neviděla, ale jak to dlouho vydržím :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: ?????
Tak to upřímně závidím. Mám opačný problém. Každý rok jsem mívala na vánoce nakvetlé nejméně dva hvězdníčky a letos zatím nic. Žádnému se nechce vstávat :lol: Ale je fakt, že pak je s nimi problém - kam je umístit až do léta......
Mám podobnou zkušenost. Blossom Peacock měl nasazeno na květ už při sklizno - v půlce října. Taky jsem dělala že to nevidím, ale poupě rostlo i ve tmě a chladnu. Tak šel květináč na okno. Stvol odkvetl, žádný lístek ale nenasadil. Tak jsem znovu doufala že by snad přece jen mohl ještě spát. Včera jsem jej vrátila na okno - lísteček sice nikde ale druhej stvol to bere tempem nahoru.
Já už jsem 3 týdny nemocná tak co dělají ostatní cibule nevím. Od včera beru antibiotika tak snad za tejden se z toho dostanu .
Stránky Předchozí 1 … 12 13 14 15 16 17 Další
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Fórum Amarylis - Hippeastrum » Pěstování hvězdníků » Pokec o všem-14