1

Téma: Sortiment amarylisů v OBI

Zdravím všechny pěstitelé. Dnes při návštěvě nejmenované prodejny OBI jsem náhodně objevil narašené hvězdníky v neobvyklém sortimentu odrůd. Obyčejně jsem při návštěvě těchto supermarketů hvězdníkům nevěnoval pozornost, poněvadž pokaždé se jednalo o stejné bezejmenné odrůdy. Nyní mě docela překvapili, ani jsem tomu nemohl uvěřit. Dva jsem si zakoupil "Bingo, Exotic Star" a to ještě prodávali "Lemon Lime, Limonu, Charismu, Athene" a dál si již nepamatuji. Možná některé další byly prodány.
Bingo, Exotic Star

eda

2

Re: Sortiment amarylisů v OBI

Byl jsem se podívat v Ostravě,mají je tam ale za jiné ceny 99 kolibří,169 ostatní pěkné cibule ,ale ty názvy spíš jsou obchodní než nějaká konkrétní odrůda.Zajímali mě ty kolibří dva jsem koupil až vykvetou pošlu foto.Obě byly bez určení odrůdy.

3

Jitka (kopci) mě poslala fotografie hvězdníků z OBI.
http://hippeastrum.wz.cz/foto/2009/22102009008-2.jpg

http://hippeastrum.wz.cz/foto/2009/22102009009-2.jpg

http://hippeastrum.wz.cz/foto/2009/22102009011-2.jpg

eda

4

Děkuju Edovi za vložení fotek....
Ty ceny v ZL byly před slevou stejné jako píše Ivan v Ostravě, já je kupovala po slevě....Včera měli zrovna nějakou větší slevovou akci na kytky, takže měly slevněné i amarylisy.
Jinak ten kolibřičí proužkovaný by měl být Flaming Striped a ten červený či oranžový asi Tropical Orange. Když mrknete na odkaz dole, tak je to odkaz na stránky odkud OBI tyhle amarylisy objednávalo....Jde opravdu o obchodní názvy.....Royal Red, Sweet pink, Tropical Orange, Arctic White, Exotic Striped .....krom té Artic White měly všechny....

http://www.amaryllis.nl/pages/catalogus … &pos=4

5

az budu trpet podzimni depresi tak si tam urcite skocim a naky koupim, uz takhle jsem dostal od bakkera dve nove odrudy Minervu a Evergreen...tak uvidime...

6

tak jsem byla také v OBI na Spořilově a kromě orchideje, pro kterou jsem tam šla, jsem samozřejmě neodolala a zakoupila i hvězdníky. koupila jsem si dva z kolibri-serie, červený mám, takže ty zbývající dva a pak ještě Exotic Striped. vypadá to, že už možná zítra vykvetou, tak bych sem umístila fotky. jsem jen zvědavá, jestli budou vypadat jako na jmenovkách. ten prostřední na to příliš nevypadá...

7

a nevite nekdo zda nemaji nejake odrudove hvezdniky i v Hornbachu ci Bauhausu? diky

8

to jsou mi veci...az skonci burza v Lyse tak se pristi tyden podivam taky do Řep do Obi...

9 Naposledy upravil: karelex (29-10-2009 22:36:33)

Edo, dík za odpověď. Ale je nádherný tak krásný jsem ještě neviděla,ale to taky může být tím, že já jich ještě moc neviděla vůbec  :lol: Ale bez legrace, je moc pěkný a myslím, že nemusíš litovat ,že vypadá jinak   ab  když je hezčí.
Jestli na takového kolibříka narazím, tak si jej hned kupuji!

10 Naposledy upravil: komule (30-10-2009 19:34:00)

tak Edo, myslím, že jste měl mnohem větší štěstí, než já. moje růžová kolibri si o růžové může nechat jen zdát... a navíc se mně rostlina jako taková vůbec nelíbí. vypadá to, jakoby vadly zárodky rašících listů a i květ na pravé straně zdá se mi býti poněkud povadlý - asi budu muset mrknout na kořeny a cibuli (ta je úplně utopená v substrátu) - spíš to vypadá na hnilobu. a navíc je květ poněkud větších rozměrů - cca 15 cm - a stonek krátký, takže vypadá poněkud nevzhledně. myslím, že je to z fotografie patrné
http://img1.rajce.idnes.cz/d4/1/1795/1795833_bfff2ae0d330261626d499c4330a5768/images/DSC06091.JPG

11 Naposledy upravil: komule (30-10-2009 19:34:39)

někde jsem patrně udělala chybu... fotku nevidím...
jsem to ale trubka... dala jsem tam špatný odkaz!

12

to je docela skoda...takova sexi kocka a zrovna bez původu

13

Evo, druhou double amarylku bych měl mít také, jsem zvědav jestli bude shodná s vaší.  Mám špatné zkušenosti s cibulkami, které se prodávají již zasazené a jsem dosti opatrný hlavně na zalévání. Právě tyto z OBI byly jak píšete hodně utopené a nejsou vůbec zakořeněné. Když vezmete cibulku mezi prsty a zkusíte s ní zakývat, tak  v hlíně nedrží. Aby nedošlo k poškození kořenů a cibule hnilobou, tak jsem odsypal substrát z povrchu až do poloviny cibulek a zalévám jen trochu do misky, max. jednou za tři dny. Zatím vypadají dobře, ale nějaký čas jim potrvá než dobře zakoření. Asi je v Holandsku narychlo nafrkají do květináčů a šup s nimi do prodeje, aby dostali okamžitě zpátky penízky.

eda

14

snazim se vykoumat, ktere v obi kvetou a pak srovnavam s temi co maji jen poupata, zatim mi to vychazi, ale ted jsem tam nebyl...

15

tak jsem, Edo, nevydržela s nervama a vyklopila ji z květináče. samozřejmě částečně uhnilé kořeny s červenou spálou a vnější 2-3 suknice úplně prosáklé vodou. a to jsem ji po zakoupení vůbec nezalila! po odstranění suknic zvodnělých je samozřejmě hnilobná skvrna na bázi na pravé straně, kde je i povadlý první vykvetlý květ... nevím, jestli se z toho vzpamatuje. je to přesně tak - nafrkat do květníků a šup s tím ke spotřebiteli. a nejen v Holandsku. provozuje se to všude, takže samozřejmě i u nás. před dvěma lety jsem si objednávala u renomovaného pěstitele fuchsií Tomáše Petra z Mělníka i jiné rostliny než fuchsie a všechno přišlo čerstvě "zasazené" bez prokořenění - údajně to nebyla jejich "výroba". asi je to tak, protože fuchsie od nich byly OK.
nákup je  vždy loterie, nejen týkající se odrůdy, ale i kvality a pak už je jen na nás piplálcích, zda skončí na kompostu a nebo ve výstavní síni

16

dnes sem byl v hornbachu řepy a tam jedte!!!! maji tam 9odrud plus asi 4, ktere jsou jen obchodni....koupil jsem si Charismu, byl tam i green goddes, elvas,moonlight...proste vselijake!!!!za 175kč

17 Naposledy upravil: kopci (01-11-2009 18:21:57)

Hmm, dnes mi rozkvetl Exotic Striped....a nevěřili by jste co to je....:-). Osobně to odhaduju tak na Minervu.....(a tu už mám, takže bude nejspíš change with somebody) because twice Minerva is not necessary...)

18

Dnes jsem se stavil v Baumaxu ve Zlíně mají tam to samé co v OBI kromě kolibřích.Většinou kvetly a ty cedulky tam jsou úplně na nic každý byl jiný,buď semenáče nebo směs.

19

zkuste vyrazit do toho Hornbachu!! i orchideji tam maji mraky...

20

Hornbach mám dost z ruky, nejblíž v OL, mám pocit....A pro mě jsou stejně největším zážitkem odrůdy co vyměním s holkama....Takové nikde neseženu :-)).
Ivanova slova potvrzuju, v Baumaxu v ZL jsem dost často a ve středu, když jsem tam byla to bylo to samé... o ničem....Někde mám i fotky v mobilu...jako důkaz :-))

21

Taky jsem vyrazila do Obi v Brně a nic moc:( Měli tam jedinou odrůdu amarylisu, a to Red Nymph za 159 Kč:( V Hornbachu jsem byla taky, ale tam měli to samé:(

22

asi je Hornbach v Praze prvořadý, jinak si to nedovedu predstavit...

23 Naposledy upravil: Karel (03-11-2009 06:55:42)

Včera jsem byl v Hornbachu v Řepích, mají 14 volných po 175 Kč a další 4 v papírových krabičkách dříve za 255 nyní za 127 Kč. Mimo to mají i kvetoucí asi 4 druhy. Tak jsem neodolal a zakoupil Lady Jane a Double Record. Kvetoucí mají i v OBI a také v Baumaxu. Tak nakupujte. Ahojky  Karel

24

no vidis, vsak jsem rikal, ze v Řepich je co nakupovat! :-)

25

Tak to je divné že v Brně není nic k sehnání:( Asi si budu muset zajet na výlet:)

26

To je prostě tak se vším.....V Praze je vždy sortiment široký a jinde skutek utek...To samé, když nakupuju třeba v CA...Ve Zlíně pár hadýrek a v Praze by se o to člověk přerazil....:/

27

je to tak, v Praze je ten vyber sirsi, i kdyz musim vyzdvihnout Plzen, ktera se snazi a neponechava nic nahode, tam to jeste jde...ale jinde je asi pravda, ze vyber je temer polovicni

28

mas pravdu, take mam velke potize fotit cervene kvety cehokoliv, hodne lidi nadava na bilou, ale tu si snadno vyvazim, ale ta cervena se jakoby smyje v jeden celek a neni to ostre :-(

29

Miroslav napsal:

mas pravdu, take mam velke potize fotit cervene kvety cehokoliv, hodne lidi nadava na bilou, ale tu si snadno vyvazim, ale ta cervena se jakoby smyje v jeden celek a neni to ostre :-(

Směla bych se tě optat, jak při focení vyvážíš bílou barvu květu? Já když chci vyfotit bílý květ musím napráskat spoustu záběrů a jen doufat ,že aspoň jeden vyjde  :lol: .
S amarilkama teprve začínám a uplně celý červený mi zatím nekvetl jen s bílou  a tak jsem ani nevěděla,že tahle barva dělá taky potíže. :rolleyes:

30

ve fotakach je funkce, kde se vyvazi bila barva, diky ni jsou barvy vernejsi a bila je bila...jen s tou cervenou zapasim..