1 Naposledy upravil: robca (19-11-2009 17:38:10)

Téma: Jak mám pokračovat po nákupu amarylky?

Dobrý den. Jsem začátečník- ohledně amarylisů a zajímalo by mě pár rad, jak mám pěstovat tuto rostlinu.
Tento týden jsem si totiž jeden amaryllis koupil a už má stvol s poupětem-ještě nerozkvetlým- asi tak 20cm dlouhý a ještě několik malých lístků-ty mají tak 5cm.
No a zajímalo by mě jak se teď o něj mám starat.
A ještě  mě zajímá proč zrovna bude kvést teď, když jsem se dočetl, že by teď měl být v vegetačním  klidu a většinou se začínají sadit v únoru a vykvétá až pak.
Děkuji za rady

2

Re: Jak mám pokračovat po nákupu amarylky?

zalezi na tom jak si hvezdnik pestujete a dle toho vam take vykvete,jinak rostlina je teplomilna takze 18-23st.je optimum, kdyz kvete tak odkvete samozrejme rychleji pri vyssich teplotach, rostlina chce svetle misto, radeji zalivku spodem, nikdy nelit na stred cibule, ani ji nerosit a ani ted neprihnojovat, pokud rotlina nema listy tak je zalivka minimalni, skoro zadna! prave premira vody vede casto k hnilobam, takze zalevat vice az budou listy! jinak po odkvetu pestujte jak je zde uvedeneo v leve liště-hl.napestovat hodne zdravych listu-pak z nich se ulozi ziviny do cibule a rostlina diky kvalitnim listum vykvete i za rok...

3

Proč bude kvést nyní? Protože se pěstitelé a prodejci předhání, kdo dřív prodá a tím posunou termín kvetení a vegetace. V bytových podmínkách bez umělého osvětlení je v nynější roční době s trvalým nedostatkem světla pro rostliny pěstování nevhodné. Proto je lepší, když nyní přezimují v chladné místnosti bez zalévání. Ostatní již Mirek všechno pěkně napsal.

eda

4

ale i tak 2odrudy jsem zasadit musel...chtely kvest a jinak uz to prodluzovat neslo...

5

Jsem na tom podobně, také jsem jich musel několik zasadit. U nově koupených hvězdníků stejně není známo, jak dlouho již spinkaj. Musejí vydržet do jara.

eda

6

taktak, jak rikas...no byl to šok najednou zjistit, ze tam mam 15-20 cm stvol...a to je kontroluju kazdy vikend...a jsou v suchu... no poslu pak foto, Evergreen jsem loni nemel a objednal jsem si ho jako vyhru tak uvidime...