1

Téma: Pěstování ve volné půdě

Rozhodl jsem se,ze je letos zkusim nasadit primo na zahon,uz to mam poryte a pohnojene,a pocitam ze tak v pulce kvetna pujdou. Cetl jsem ze jim to prospiva a ta spala je pry taky pak mirnejsí. Akorat tu mam dost tezkou pudu,no mozna prikoupim nejaky substrat a primicham ho tam. Co na to odbornici.

2

Re: Pěstování ve volné půdě

Největší zkušenosti s pěstováním venku asi bude mít Miroslav.

eda

3

Re: Pěstování ve volné půdě

Já je mívám venku v květináčích,letos je chci dát do země.Namyslela jsem si to,že jak mi dozraje hrach nasážu tam cibulky.

4

Re: Pěstování ve volné půdě

Já je budu taky dávat ve do volné půdy. Už na podzim jsem si vybrala záhon ,který jsem nehnojila hnojem z hnojiště(drůbeží-kačení a slepičí),ale koupila jsem si Cererit a prohodila jej tím. Už se těším jak se jim tam bude líbit. Loni jsem měla jen 2 Amarylky a venku báječně narostly a jedna v záhonu mrkve - jinde nebylo místo - i kvetla  ab

5

Re: Pěstování ve volné půdě

Já je vždy dávala do země i s květináči, a nic moc.Letos to chci zkusit bez.Napadaly mi je ty narcisové muchy(to jsem to ještě nevěděla)a vždy jsem tak o něco přišla.Takže jsem trochu na vážkách.Ale mám okna plná i dalších kytek, a teď chci ještě pěstovat amarylky ze semínek, takže ven budou muset.Taky dumám, jak je chránit před deštěm,...Co myslíte.Mohl by česnek okolo amarylek odpuzovat tu n.mouchu?

6

Re: Pěstování ve volné půdě

Já bych se připojil do diskuze,zda dát či nedat Amarylis na záhon.Víte měl sem dneska čas a tak sem se začetl jako váš začínající posluchač do některých povídání a například pan Ivan 8.3.09 popisoval náročnost půdy pro amarylky a doporučoval i krystalickou rašelinu a to připomínám proto aby ten kdo chce dávat ven do záhonu tu amarylisovou nádheru si uvědomil, zda opravdu venkovním prostředím naší zeměpisný šířky vytvoříme to správný okolí amarylisům.Na jedné včelařské schůzi jistý přítel ing.vyprávěl o rozšiřování včel v Africe kterého se tam zúčastnil a připomínal mu jistý místní že když bude v tamní přírodě, že se může stát součástí potravního řetězcem místních predátorů.A když my víme že je tu predátor našich narcisů a umí škodit i amarylisům je správné mu zpestřovat výběr?

7

Re: Pěstování ve volné půdě

No ta moucha narcisova me taky docela trapi,ale pestuji na zahrade nekolik druhu narcisu a predtim i babicka a za 20 let se tam jedina ta potvora neobjevila,tak doufam,ze to tak zustane. A k te pude,nikde v prirode at uz v americe,ci u nas nejsou prece nikdy idealni podminky pro ten ktery druh,co se slozeni pudy tyce,lokalita od lokality ma sva specifika co do obsahu latek, propustnosti ap. Spise me trapi klimaticke podminky,prece jen teplotni rozdily jsou u nas daleko markantnejsi co se dne a noci tyce a taky je potreba ty potvurky ochranit pred vetsimi srazkami.To mam v planu resit drenaznimi kanalky. No uvidime,bude to zkouska.

8

Re: Pěstování ve volné půdě

Já mám na zahradě hodně propustnou půdu, daří se v ní chryzanténám a tak jak by ji přijaly Amarylky nevim, asi jim posloužim více když je do země dám v květináči a tam jim do substrátu přidám chutné papání.Viděl sem v zahradnicství že mají nyní květníky s kytičkama na stolech a na světle, tak že jsou stále osvětleny a oteplovány možná na růstovou teplotu více jak 15°C a o to asi půjde když se dají kytky do země,asi se v zemi teplo nakumuluje a tak je rostlina v růstu a kdyby byla mimi zem a poklesla by okolní teplota pak by ani růst nemusela a stagnující růst láká zrovna škůdce když se nemůže růstem rostlina bránit, to asi platí obecně si myslim.

9

Re: Pěstování ve volné půdě

Moje skušenosti jsou takovéto:Už jsem to tu psala, celodení přímé slunce.Pršelo na ně -žádné zastřešení.Jen když pršelo třeba celý den jsem musela vylévat vodu z truhlíků.Cibulky nebyli nijak poškozeny, slunce ani déšť jim neublížil.Spíš si myslím že když je letos dám do volné půdy budou mít vody jen kolik potřebují.
Ven je dávám tak aby teplota neklesla pod nulu -po zmrzlých a uskladňuji je až hlásí první mrazíky ,dřív ne.Pak putují do sklepa.

10

Re: Pěstování ve volné půdě

Jo a ještě kté bezva moušce .V loni jsem všechny cibulky měla v květináčích a tři cibulky měli tu potvoru,tak babo raď.

11

Re: Pěstování ve volné půdě

A co postrik,sice dalsi chemie ale jistota klidneho spanku.Ja to letos prubnu bez a poznam,snad to bude v poho,kdyz mam klid i u tech narcisek.

12

Re: Pěstování ve volné půdě

Já tomu chci letos nechat volný průběh,ať si holky poradí.Stejně když je budu vykopávat (no rýt ven)tak poznám jestli tam ta mucha je nebo ne.Píšu to špatně -larva.

13

Re: Pěstování ve volné půdě

Problem je,ze si ty mrchy urcite vyberou ty ,kterych mame malo.

14

Re: Pěstování ve volné půdě

Joop, asi jsem to už někde psal. Loni jsem stříkal cibule proti mouše každý 3 týdny a současně roztokem zalil i substrát. Výsledek je ten, že moucha nebyla ani v jednom hvězdníku. Proti předchozímu roku, moucha byla asi10x. Použil jsem Sumithion, Mospilan a později Reldan.
Horší je, že cibule neměly žádné přírůstky a to spíše naopak, dosti se zmenšily. Přestože jich letos stále ještě hodně kvete, vůbec nejsem s tímto způsobem ochrany spokojen. Domnívám se, že tak častý postřik a současné zalití substrátu hvězdníkům škodí.  Letos chci vyzkoušet Calipso, Je to přípravek, jehož jed je rozváděn po celé rostlině. Měly by stačit dva postřiky a to přibližně v červnu a červenci a žádné zalití hlíny.  Přípravek je silnější, používá se jen slabá koncentrace ale je také dražší. Vyzkouším nejdříve na několika rostlinách, jak ho budou snášet. Výsledek ovšem budu znát až za rok.

eda

15

Re: Pěstování ve volné půdě

Tak já taky přidám svoje zkušenosti. Sousedka má A,arylky dlouhé roky, nikdy je nedala přímo do země, nechávala je na zahradě na přímem slunci i dešti.O žádném maléru s mouchou nic nevím.Já dala loni svoje první dvě rostliny nejdřív jen tak ven i s květináčem.,ale každé ráno jsem je musela zvedat. Něco mi je zhazovala. Tak jsem je zapustila do země.Asi tak po měsíci jsem zjistila, že mi vadnou.Bylo to k smíchu ,pořád jsem je zalívala, ale prostě to nestačilo, tím malým prostorem mezi cibulí a krajem květináče se tam dost vody nedostávalao. Doma jsem je zalévala spodem.A tak na radu tady odtud jsem se nakonec rozhodla a šly přímo do záhonu. Rostly přímo před očima.Jedna tam kvetla. Cibule se zvětšily o polovičku.Zahradu mám do kopečka, voda tam dlouho nedrží, ovšem žádnou ochranu před deštěm ani slunkem neměly. Jestli tu mám tu mouchu nevím.Když byla sucha, zalívala jsem je stejně jako vše na zahradě přímo z hadice.
Ovšem je pravda, že to byly Amarylky takové ty babičkovské, nejspíš odolnější. A je ji tam ta "bezva moucha" je to jedno jestli je rostlina v květináči ,nebo v zemi. Teda tý mouše to je jedno určitě. Postřiky moc nemusím, zkusím to s tím překrytím netkanou textílii a uvidím jak to dopadne.