1

Téma: Zazimování mláďat

Dobrý den,
jsem naprostý začátečník a rád bych Vás, zkušené pěstitele, poprosil tímto o shovívavost. Měl bych na Vás 3 dotazy:

1) Letos v květnu jsem zasadil semínka z jednoho semenáče mé amarilky a asi 30 z nich se k mé radosti ujalo. Teď jsem před zazimováním, proto jsem přestal zalévat. Některé lístky seschly, jiné mají žluté konce. Je to v pořádku ?? Neboli, mají se zazimovávat i takhle mladé kytičky ??

2) Mateční kytka se mě při stěhování bohužel poškodila - ulomily se ji chuděře všechny listy (to bylo v září). Zalil jsem ji a nechal být. Mám ji stále v pokoji, kde od minulého týdne topíme. Teď se mi rozjela a už nasazuje druhý list. Chtěl jsem jí začít chystat na zimu, zalil jsem ji naposledy před měsícem, a ona jakoby přeskočila vegetační klid a chová se, jako by bylo jaro. Co s ní mám dělat ?? Dát ji do chladu a ona se stáhne zpět, nebo ji nechat být a vynechat letos "zimní spánek" ??

3) Jaký je dle Vás lepší způsob zazimování ?? Nechat kvítka v květináči a přesadit až na jaře, nebo je lepší cibulky z hlíny vyndat teď (i mé juniorky půlroční) a zabalit na zimu do novin ??

Předem díky za jakoukoliv odpověď

2

Re: Zazimování mláďat

Kukino, vítám tě na fóru.
Malé semenáčky nech dva roky růst bez zimování na světlém okně při pokojové teplotě. Mateční cibuli bych nechal vyjimečně růst bez zimování, když se probouzí k životu. A co se týče přesazování na to asi nedostaneš jednoznačnou odpověď. Někdo je z hlíny vyndává a jiný nechává v květináči. Budeš si muset vybrat variantu, která ti nejvíc vyhovuje.

eda

3

Re: Zazimování mláďat

Edo zajímal by mě tvůj názor ,jestli že zimuje cibuli v květináči, měnit zeminu až na jaře?Asi ano,že.A co v situaci, kdy sice mám cibuli na zahradě ve volné půdě,je lepší zimovat ji v tomto případě v novinách nebo zasadit hned do květináče  a ten strčit do sklepa.  Víš mám přez léto u sebe i amky sousedky  a ta chce abych jí je zasadila už na podzim(ona nerada sází) .Říkám jí,že není problém a zasadím je i v zimě až začnou rašit. Nechce a když jsem je pak další jaro dávala ven do volné půdy bylo vidět jak moc měla cibule pod sebou staré zhnilé kořeny.Nové narostly taky,aleměla jsem strach abyty odumřele staré kořeny nezapřičinily vznik hniloby.  Letos jsem je proto před zasazením zakrátila.

4

Re: Zazimování mláďat

Také vítám mezi námi nováčka Kukino.Pochlub se brzy fotečkou tvých krasavců  ab   ab

5

Re: Zazimování mláďat

Karen, myslím si, že amarylky pěstované na záhoně bude lepší uskladnit samostaně bez zasazení do květináče. Já je v zimě jednou měsíčně trochu zaliji do misky a potom mají pěkné kořeny až do jara, ale to je asi jediná výhoda. Jinak zabírají hodně místa.

eda

6

Re: Zazimování mláďat

ja budu zimovat vsechny v novinach v kotelne na halde - letos jsem si odzkousel, ze vydrzi az do cervencove vysadby, ups... takze by to melo byt v pohode

7

Re: Zazimování mláďat

Jasně ,že je to tak lepší,ale když sousedka jich má jen 5 a chce je mít zasazené. Dřív,když jsem je já nemělas vysazené do zahrady to dělala stejně jako Eda.Tady jde o to že když je vyryji ze země a musím je hned zasadit bude lepší ty kořeny nechat tak nebo zakrátit. Já je letos zakrátila. Loni ne a v květináči jich bylo spousta zhnilých.

Miry moje zimuji jak to říkáš jen nejsou na hromadě,ale v novinách je skládám do bedniček . Už plním třetí!!!!  ab  ab  ab
Jo a Miry nevím jestli jsem ti napsala ,že už mám doma ten tunel jak jsi na něj dal odkaz. Vypadá to dobře, textílie je lemovaná,zavírá se  na zip a ta látka je pevnější nežli to co používám.

8

Re: Zazimování mláďat

Karen, ale když je nebudeš zalévat (ani po zasazení), tak snad nebudou hnít. Hlína v krátké době vyschne. Zalévat v zimě v zimním spánku je nebezpečné. Zkoušel jem zalití do misek zkrátit na 1x za 3 týdny a už to nebylo to pravé, začnou se objevovat nemoci.  Hodně bude záležet na vlhkosti prostředí. Já mám sklep suchý, nyní 68% vlhkosti a14 stupňů teploty.

eda

9 Naposledy upravil: karelex (24-10-2011 19:49:08)

Re: Zazimování mláďat

Tak po zasazení jsem jí je zalila, aby sedla zemina. Pak je chvíli měla ještě na zahradě, ale v přístřešku - je tam šero. Na zimu je má ve sklípku se zavařeninama  a tak. Dál jsem jí říkala aby je už nezalívala až ve sklepě tak 1xza měsíc. Snad to bude dobrý.  an
Ještě jí teda povím aby zalévala jen do podmisky.

10

Re: Zazimování mláďat

ja mam taky bedynky a davam je do nich, doufam, ze se listy brzo smrsknou, abych je mohl dat na sebe.. zacinam toho mit nejak moc-kaly,uzovniky,ismenie, meciky, amky...no jeste, ze je kotelna hodne vysoka  ab
no to jsem rad, ze byl odkaz k necemu a ze se Ti to pozdava  an

11

Re: Zazimování mláďat

Ten výrobek ,uvidím definitivně až na jaře.Původně jsem to chtěla,aspoň tu konstrukci, postavit na dvorku,ale pořád poprchává...nevím ,ale asi to nechám až na jaro. Ta textilka na něm je pevná a tak určitě víc vydrží, ale zase na druhé straně,kdyby tam byly amky, možná by to nebylo dost vzdušné.
Každopádně jsem ráda že je doma. Určitě to nějak využiju. Kdybych tam ale měla mít amky,muselo by to být zavřený  a pak by to nevětralo asi dost. Musela bych nejspíš nějaká ta dvířka nahradit zase tou textilkou  nebo nějakou síťovinou. Nejspíš vystřihnout okénka a vložit to druhé.

U amarylek při sklizni jsem tentokrát  -při tom množství musela ty listy zkrátit. Po ostřižení jsem je všechny nechala na zahradě ještě na slunku zaschnouit.Nyní jsou po bednách v koupelce. Nemám tam nijak moc místa tak je každý den přerovnávám ...a podobně.
Těch několik ismenií mám nechaných v síni. Zapoměla jsem kolik mají mít v zimě stupnů?

12

Re: Zazimování mláďat

ja Ismeniim taky vzal listy, rekneme o 2/3,  i tak maji co zatahovat, navic jejich koreny  zabiraji opravdu odne mista, nicmene ted sklizim pro zmenu meciky, nastesti je sucho a da se sklizet  an
jinak Ismenie by mela mit min.18st

13

Re: Zazimování mláďat

Doma už mám všechno i těch několik mečíků ale ještě nejsou suché. Zakrátila jsem všechno.
Teplotu budu hlídat, po zatažení je taky dám do novit,aby byly ve tmě.

14

Re: Zazimování mláďat

jinak meciky zimuj pro 5-8st a musi mit sucho!
Ismenie kdyz bude v teple tak hlidat teplotu nema smysl

15

Re: Zazimování mláďat

Mečíky a amky dám společně do špajzu, a teplota tam pod 5 C neklesne.Sucho si myslím že tam taky je. Ty Ismenie v síni - já tam teplotu nikdy neměřila, topení tam není, vedou odtud dveře na dvorek a do bytu. Loni jsem tam zimovala Agapanthus-Kalokvět  a přežil.Tak snad by to mělo být dobrý. Jestli by tam mělo být pod těch žádoucích 18 C musela bych je dát do pokoje.

16

Re: Zazimování mláďat

pokud si nejsi jista, dej je nekam kde je tepleji, oni samozrejme snesou v zime treba 10st, ale nepokvetou..