Zdravím všechny pěstitele těch krásných rostlin-amarylisů.Jmenuji se Karel a protože jsme určitě slušní lidé a jde nám o dobré úmysly,prosím o vzájemné tykání.Amarylisy pěstuji dlouho,ale větší úspěchy mám až posledních 5 let.Mám 28 cibulí,ale většina je bezejmených bílých, červenobílých nebo červených koupených před lety v prodejnách květin.Poslední roky jsem nakupoval u Bakker-cz.com.Ceny jsou ale hodně vysoko,např.Papilio za 405Kč.Koupil jsem ho loni na podzim v soupravě s Minervou a Limonou za 719 Kč.Papilio mělo jen 22cm obvod.Kupodivu vykvetlo letos v dubnu jen dvěma nicmoc květy.Snad to bude příští rok lepší.Mám i fotky,ale neumím je k textu přidat,nám starým už to s počítačem tak nejde.Mohl bych je poslat mailem Edovi a on už by to zvládl.Rostliny pěstuji tak,že po odkvětu je přendám s balem do větších pastových nádob(kýble,30l kanystr bez odříznuté stěny,50l zkrácený sud)a už s částečně narostlými listy je dám na plochou střechu s 1,3m vysokým ochozem.Bohužel většina listů vezme za své,protože nemají po celý den ani vteřinu stín.Ale vždy se s tím vyrovnají,listy narostou nové a cibule se zvětšují,až deformují kýbl a padá zem ven.Hnojím každý týden Kristalonem plod a květ.Na radu prodavčky květin,které každý rok přirůstá na cykas na zasklené lodžii 8 listů.Poradila mi,abych dával minimálně jednou tolik hnojiva,než je doporučeno.Dělám to tak i s jinými květinami,které mám, bez ztrát.Do 2l pet lahve dám polovinu odměrky,do 6l konve skoro dvě plné.Papilio je mezi ostatními a má 9 listů výrazně tmavší barvy než ostatní.Tak se těším na jaro.Má tam i jednu malou cibulku.Rád bych si koupil některé další cibule,ale s tím nákupem u Bakkera končím,kdyby někdo někde nakupoval,rád se přidám,bude poštovné na půl.Tak hnojte,hnojte a hnojte,ať vám krásně narostou a pak kvetou.
Karel