31

Re: Trocha genetiky u Amaryllisu

Ilonko to jsi zlatá mě nevzešlo ani jedno.Dneska jsem prohrabala petku a ani jsem je nenašla.  ac   ac    ac

32

tak to tu pročítám a vše se mně s tou Giraffe vyjasňuje... proto z osmi křížení vzešlo jen jediné - s Evergreenem ad ...
psala jsem to vedle - ve vodě naklíčilo téměř 100%, v zemině 4 ze 7 semínek (zatím?).
Karen, jsi prostě kouzelnice :rolleyes:

33

Co se divíš? Z kvalitního semene to jde samo!
Zítra se musím na to podívat, a sepíšu co neklíčí a optám se dárců jak jsou na tom oni. Zatím mám vyřazenou jen jednu petku kde nevzešlo nic mně ani dárkyni.V tomhle špatným počasí nemohu dát nic ven,ale ani nezkontroluji zblízka ty co mám venku.Nakukuji na ně přez textilii,ale semenáčky se zdají normální.

34

Hele, víte co mě napadlo za šílenost? Nekamenujte mě, i mě to přijde jako blbost.Blizna má 3 ,,výběžky" (nevím jak to správně pojmenovat)a semeník je taky ze 3 částí. Jak prorůstá pyl do semeníku? Myslíte, že by šlo opylovat bliznu 3 různými pyly a mít v semeníku v každé části jiné křížence?Nebo se ta blizna spojí v jeden celek, kterým prorůstá pyl libovolně v celém průměru?
Mě už z toho počasí hrabe. :o Ale jak prorůstá ten pyl by mě zajímalo.Nevíte o nějakém odkazu na netu, kde bych to pochopila?

35

Leni,je to ještě šílenější.Každé semeno(vajíčko) u mnohosemenných rostlin,kterým je i naš hvězdník,vyžaduje opylení vlastním pylovým zrnem.Takže pokud by jsi byla schopná nanést na bliznu pylova zrna z dvaceti rozličných kultivarů,získala by jsi 20 možných kříženců z jednoho květu.A to lze z jednoho semeníku dostat i 100 semen.

36 Naposledy upravil: dj.joop (03-06-2010 05:38:46)

A pokud by se ti opravdu zadařilo opýlit každou část blizny jiným pylem a ohlídala přenos z jedné části na druhou,pravděpodobně by jsi získala v jednotlivých oddílech semeníku jiná semena.

37

Velice pěkně a jednoduše je to popsáno ve Wikipedii(zadej:Prorůstání pylové láčky).

38

lenkak, dj.joop - bohužel to tak není.  Neplatí, že by každý bliznový lalok přináležel jen a pouze jednomu pouzdru v semeníku. Čnělka je jednolitý útvar a při její délce speciálně u hvězdníku těžko zajistíte, aby pyl z jednotlivých laloků oplozoval vajíčka vždy jen v jedné části semeníku. Takže bohužel tvrzení z odpovědi číslo 37 je jen zbožné přání a nic více.
T.

39 Naposledy upravil: dj.joop (03-06-2010 05:42:06)

Dík Tommy za upřesnění,ale myslím,že za pokus by to stálo.

40

Bezva.Děkuji. V té wikipedii to bylo fakt hezky popsáno.Jen mě trošku dostalo, že meloun musí být pro zdárný růst opylen 1000 pyl.zrníčky.To je síla.
Příští rok zkusím nějaký květ opylovat směsí všech pylů, co budu mít, a tu směs semen dopěstovat do květu.To bude sranda na pár let.

41

Lenko...Ty jsi Mičurin ab

Jestli mi příští rok nějaká vykvete odvezu je tátoj do včel na dva dny:):):):):) opylujou včelky

43

Leni s tím melounem to je zřejmě proto - z jednoho květu je sice jeden plod,ale co je v něm zrníček. Ovšem taky mě to překvapilo, človět o tom do těď takto neuvažoval.
Jani, když necháš opylení na včelkách to budou všechny semena jen po stejné matce i otci,nebo tam dáš amarylek víc, pak budeš mít všechny otce neznámé a v jednom semeníku budou semena od různých otců. A nebo nebudeš mít nic protože ti je - ty amky někdo ukradne !!  ab ab ab ab

tam mě je nemá kdo ukradnout tam se nemá nikdo jak dostat ale bylo by to zajimavý že? A kdo ví jestli mě něco vykvete moc tomu nevěřím cibule jsou pořád malý vůbec nepřibejvaj na objemu musela sem je dát zpět domů venku to počasí jim dalo akorát spálu myslíš,že by sem je mohla dát ven?dneska když je tak krásně a teplo?ale maj spálu asi 4 cibule

45 Naposledy upravil: karelex (04-06-2010 10:54:17)

Jestli jsou listy dobrý, tak nezoufej,spálu máme někde  kařdej. Právě slunko by jim mělo prospět. Já je mám venku pořád v tom přístřešku.
Tak jsem ti stáhla fotky z mého přístřešku kde mám venku amky dělala jsem je dneska ráno. Zatím jsem jej neotevřela, jen švem strčím dovnitř foťák a bliknu co bliknu. Myslím že vypadají dobře,i tráva mezi nimi už začala bujet ab Jen nepoznám od které jsou tam ty dva suché listy, ale podle místa si myslím, že je to ta  co měla spálu listovou a Eda říkal že jí listy spadnou a narostou nové.  http://sklad.obrazku.cz/t410661_Snmek049.jpg  http://sklad.obrazku.cz/t410660_Snmek047.jpg http://sklad.obrazku.cz/t410660_Snmek047.jpg

46

Karen máš to pěknej prales ab  já je dneska vyhodím zase za dveře a budu doufat že nezaprší aspoň 14 dní   an

47

Tak opravuji informaci o dominaci genu pro plnokvětost,není dominantní,tzn při křížení s prostým květem je šance na plnokvěté potomky 25 procent.Pouze u křížení dvou plných je to 50 procent.A možné to je,někdy se oběví i nepřeměněný pestík,nebo jen lehce přirostlý,a ten by měl mít i funkční bliznu.

48

Můj bohužel funkční bliznu neměl a to jsem měla dvakrát takový květ u Passadeny.  ac

49

To je škoda, že ten gen plnokvětosti není dominantní.

50

Leni, já už letos dělala pokusy, na jednu bliznu jsem dala dva pyle -uvidím co se z toho vyklube.

51

Ahoj Heli kde jsi se toulala ty mičurinko?  an  Já jsem zvědavá co z těch všech křížení vzejde. ab   ab    ab to budou Adely ab

52

Jani, já vůbec nestíhám-teď suším seno.Pořídila jsem si havěť,no prostě paráda.

53

Jé Heli ty sena ti nezávidím, taky jsem se s tím dělala ,ale už jsem senožrouty zrušila dávno. A jestli mi ta škodná něco nechá z drůbeže tak znovu nasadím slepičí a krůtí vejce.Morka dneska večer sedla.

54

Dělali jsme šunku z králika, to se pak to seno vyplatí,akorát děcka to nechcou jíst.Když ji koupím,tak to jo,to si dají,ale domácí....

55

Tak to se shoduju s Karen jsem moc ráda že tatinek už všechnu havěť zlikvidoval,včetně včel mám naně alergii a když se rojily tak jsem ryla pusou hlínu,vždycky se vydaly přes mou maličkost  ab  ab

56

Už musím...