Nějaké zkušenosti mám, ale ještě ne dost. Před 2 roky jsem si opylovala 2 odrůdy, po dozrání jsem je hned vysela do substrátu - obyč na pokojovky a z cca 20 semínek mi vylezlo asi 50%. Mírně jsem je zasypala substrátem a udržovala ve vlhku. (i když asi mi to taky někdy vyschlo - s tím jsem dost na štíru ) Dneska jsou to už pěkné cibulky, v průměru od 3 do 5 cm. Nechala jsem si 4 a 4 od každé odrůdy.
Až letos jsem opět experimentovala. Na podzim jsem si objednala semínka z webu. Dala jsem je do substrátu jako ty moje minule, ale z 30 semínek vyrostly 3 - zatím mají asi 2cm dlouhé lístečky. Semínka určitě nebyly nějak extra čerstvá min. měsíc možná i víc stará. U druhé objednávky jsem dostala návod, jak nejefektivněji pěstovat. Pořád jsem to ale odkládala, takže mi nakonec doma v pytlíčku ležela asi 2 měsíce. Minulý týden (24.1.) jsem je teprv dala do vody a včera jsem koukala, že už je tam plno kořínků...
Takže ten návod - stručně: do misky nejlépe průhledné dát vodu a do ní kousek dřevěného uhlí, aby se voda nekazila. Na hladinu rozprostřít semínka tak, aby se nedotýkaly. (Z toho jsem měla dost lufta, ale šlo to výborně, semínka jsou jako přitahována vodou a při pomalém sypání se krásně samy rozdělují. Dávat pozor, aby se semínka nepotopila, ale pouze plavala na hladině. Ne že by to hrozilo, ale nepotápět je třeba tužkou - jako já v předchozím pokusu - semínka po týdnu klesla ke dnu a i když měla zvětšený zárodek tak nevyrostla. )
Do 1 až 2 týdnů se pod hladinou objeví kořínky. Další 1-2 týdny trvá, než se objeví lístky. Následně můžeme zasadit do substrátu, ale tak, aby černá šupina semínka byla pouze položená na povrchu.
To je myslím všechno. Dál už by se mělo postupovat jako s malou cibulkou - nechat zakořenit, po cca měsíci začít přihnojovat na zelenou hmotu.