31

Re: Hniloba cibule

Edo,díky za odpověď,suchem netrpí.Previcurem jsem ji postříkala při koupi a podruhé včera,protože jsem ji vyndala ze substráu a zjistila právě tu plíseň na cibuli,bohužel jsem to nevyfotila.Na sluníčku není,je na severním okně a ta teplota bude taky tak odpovídat.Zkusím ten Tvůj způsob zalévání.A taky jsem ji přesadila z plastového do keramického květníku ab
Tak se možná zmátoří už díky tomu přesazení

32

Ahoj Edo,tak můj marod Intokazie má opět problém.Znova se objevila hniloba a zasychají i nové listy.Květ malilinko povylezl a kořínky nemá stále žádné,jen jedno je snad potěšující-cosi se jí tvoří v té seřízlé části cibule,snad nová cibulka (psala mi Milka) a já si to myslím taky.Jinak cibule není nijak změklá,je stále stejná
opět ji koupu v Previcuru a dostane nový substrát
http://sklad.obrazku.cz/t272805_P1080869.JPGhttp://sklad.obrazku.cz/t272807_P1080872.JPGhttp://sklad.obrazku.cz/t272821_P1080878.JPG

33

Na fotografiich vypadá hrůzostřašně. Snad to přežije. Při uzdravovní používám řízkovací substrát. Možná by stačila pokojová zemina s pískem. Ta je méně hnojená. Hnojivo nyní spíš uškodí. Zalévání spodem nyní asi nemá význam, když cibule nemá kořeny. Vlhkost by se nemusela k cibuli odspodu dostat. Držím palce ať vše dobře dopadne.  ac

eda

34

Edo díky,řízkovací substrát zítra koupím (snad ac ).V pokojovce je,ale s perlitem.Nehnojím ji.Do zálivky (rosím substrát) jsem jí namíchala tekutý stimulátor......

35

koupila jsem v akci za 50kč tři nové  amarylis ALLURE,PROMISE,CHARISMA cibulka nachystaná na květ tak jsem je zasadila uvidím co se bude dít doufám, že vykvetou

36

Macku, měl jsem namysli hnojivo v substrátu, který tam míchá výrobní podnik. Já jsem loňský rok používal květinový subsrát Floria-virágfold a mám podezření, že u nových cibulí které nejsou ještě zakořeněné, tak v tomto substrátu o zbytek kořenů ještě přišly. Pak jsem je znovu přesazoval do řízkovacího substrátu kde se teprve uzdravily a nebyla to jedna cibule. an

eda

37

Aha,to mi nedošlo,přitom jsem to od Tebe už četla....omlouvám se ab Zítra se pokusím substrát sehnat....pokud ne mohu cibuli nechat venku až do pondělí ? nebo co jen do perlitu ? i když ten by měl být vlhký ??

38

Helo3, během vegetace to chce starostlivou péči, aby narostly pěkné a zdravé listy. Jedině tak budou kvést po zimním spánku. Ty 3 nové jsou za pěknou cenu a jestli již mají vidět poupata, tak by měly vykvést. Poupata, která nyní raší, žijí ze zásob loňského roku.  an

eda

39

To nevím co je  lepší, do pondělí je krátká doba, alespoň dobře oschne.

eda

40

Děkuju ad

41

Tak abych předvedla jak se daří, nebo spíš nedaří těm mým zhnilotinám ac
Včera jsem si všimla, že rostlina u které jeden z květních stvolů roste, má druhý stvol již docela kaput, pzala jsem za něj a docela jsem jej vytáhla.Uhnil .Dneska jsem obě postižené amarylky vytáhla z květináče a ...začnu tou lepší. Ta co jí uhnilo poupě  vypadá takhle, po opláchnutí vidím že jí vyroatly 3! nové kořínky, an an ,ovšem hniloba pokračuje na druhé straně vesele dál. Otvor který vznikl po vytažení poupěte je pěkně durch,
http://sklad.obrazku.cz/t300215_Snmek023.jpg  http://sklad.obrazku.cz/t300216_Snmek027.jpg
chvíli jsem přemýšlela jestli tam ten otvor mám nechat ,ale pak jsem se dala do dalšího odstrojování sukniček a vznikla docela kompaktní bílá cibulka .Bohužel jsem vlastní nešikovností jeden kořínek ulomila.To bych si teda nafackovala ac  ,ale nepomohlo by to ab  tak jsem to neudělala an anhttp://sklad.obrazku.cz/t300217_Snmek039.jpg
Cibuli jsem pak namočila do Merpanu asi na 1/2 hod nechala zaschnout a znovu zasadila do substrátu na semínka.Někde jsem četla ,že je to lepší. Ale o téhle si myslím, že by to snad mohla zvládnout,i když jí původně zbyla necelá půlka podpučí a vypadala,že je na tom hůř.Jo před zasazením jsem ji znopu na podpučí a kořínky dala stimulátor a na ostatní část rozdrcené dřevěné uhlí.

42

No a teď ta druhá na té už nebylo co zachraňovat, kam jsem sáhla ,všude byly hnijící skvrny. Rozkrájela jsem ji a dostala jsem tuhle ubohou hromádku odpaduhttp://sklad.obrazku.cz/t300218_Snmek018.jpg
a pak tyto zbytky čistých částí.Chci zkusit tu záchranu druhu jak to Eda nazval  ale nenašla jsem ty články co jsem původně už dřív čerla. Jen tu úvodní část o množení rozřezání a tam to je málo podrobné.Mám teda tohle to: http://sklad.obrazku.cz/t300219_Snmek037.jpg Na každé části je kousek podpučí, je to zdá se čisté, i červené flíčky jsem odstranila, vymáchala to taky v Merpanu, nechala oschnout, zasypala dřevěným uhlím a nemůžu si vzpomenout co dál??? Zastrkat do substrátu na semínka??
Poraďte mi někdo!!!Prosím!! :rolleyes: :rolleyes:

43

Ahoj Karen, první cibulka vypadá dobře, má snahu žít. Zbytky druhé cibulky bych zasadil do sterilního substrátu a přikryl sklenicí. Také je možné použít plastový sáček se zipem pro dobré uzavření. Kdyby začaly kousky hvězdníku plesnivět, tak použij Previcur pro postřik i zalití. Já jsem ho aplikoval dost často, asi jednou za 14 dní možná i častěji. Substrát na semínka by snad měl být vyhovující.  Správně by se měla použít na zalití destilovaná voda, ale tu jsem také nepoužíval. Příště se polepším. Snad ti ještě někdo poradí co a jak. Držím ti palce. :rolleyes:

eda

44

Teďka jsem právě kupovala postřik, jenže měli jen ten Merpan a Dithan, Previkur nemají, možná jej seženeme v Brně.Ty dva co mám  se nehodí? A ještě, když dám části cibule do krabičky s víčkem ty řezy mám zahrnout nebo jen zastrčit konec od podpučí ,či jen volně položit? Je chyba když se sáček dotýká řezů?  Jednou jsem měla řízky větviček dané do truhlíku - zeminy tam byla nizká vrstva a tak stačilo igelit položit přez vrch a zajistit gumičkou.Jenže se to pod ním rosilo . Když bych to udělala podobně zase se to bude rosit mám to větrat? A ještě,mám to celé mít na okně nebo spíš jen na stole kde je sice méně světla ,ale jistější teplota.?

45

Při rozřezání cibule jsem používal jen Previcur, takže nevím jak se budou chovat ostatní přípravky. Podpučí jsem trochu zahrnul do substrátu. Źe se sáček rosí je v pořádku, ale začnou se tvořit plísně, hlavně když nebude vnitřek sterilní. Od plísně pomůže Previcur. Po postřiku Previcurem plíseň na týden zmizí. Měl by také současně  podporovat rostlinu v růstu. Na okno bych cibulku určitě nedával, lepší tam, kde je stálejší teplota a chránit před sluncem. Světlo, dokud nejsou listy nepotřebuje. an

eda

46

když jsem sázel teda sel semínka sukulentů to byla chémie -květináčky plastové hodinu ponořené v silnějším roztoku hypermanganu,substrát v mikrovlnce ,semínka v previcuru pak zasít zasypat sterilním pískem a porosit Previcurem a uložit do vydezinfikovaného jako skleníčku z průhledných krabiček no a nakonec stejně toho moc nevyrostlo zatííím mám prej čekat a větrat

47

eda napsal:

Při rozřezání cibule jsem používal jen Previcur, takže nevím jak se budou chovat ostatní přípravky. Podpučí jsem trochu zahrnul do substrátu. Źe se sáček rosí je v pořádku, ale začnou se tvořit plísně, hlavně když nebude vnitřek sterilní. Od plísně pomůže Previcur. Po postřiku Previcurem plíseň na týden zmizí. Měl by také současně  podporovat rostlinu v růstu. Na okno bych cibulku určitě nedával, lepší tam, kde je stálejší teplota a chránit před sluncem. Světlo, dokud nejsou listy nepotřebuje. an

Já jsem někde viděla na netu, jak nasypali substrát do sáčku a do toho ty rozřezané kousky. Pak to lehce protřepali, že se ty kousky trochu tím substrátem obalily. A nakonec ten sáček pusou nafoukli a zavázali. Asi kvůli CO2, možná... Jinak nic nevím, zapamatovala  jsem si jen tuhle ptákovinu s tím nafukováním. (pááč jsem si v duchu říkala, ža takhle množit nebudu, ale nedošlo mi, že možná takhle taky dopadnu až budu zachraňovat)

48

Také jsem to četl. Nafouknou a zavázat, ale nevím jestli to dělají také kvůli CO2.

eda

49

Dík za rady všem,tak já to zkusím s tím truhlíkem, sáček na zavření nemám a krabička s víčkem je nízká, na semínka stačí, ale tyhle řezy moc vyčnívají.Překryju to igelitem.
Dík moc,   Karen ab

50

Ještě jsem si na něco vzpoměla.V boji s plísněmi se mi u jiných květin osvědčil odvar z  přesličky. Působí to úžasně.Likviduje to plísně na zemině v květináčku.Přesazení do čistého substrátu bylo k ničemu dokut mně neporadili ten odvar.Pokaždý zůstala nákaza na rostlinách a znovu se rozšířila. Pak jsem odvarem prolila květináček i s rostlinou a ještě ji v kelímku s přesličkou nechala chvíli stát. A byl pokoj už několik měsíců,možná by se to dalo využít na plísně i u amarylek.Nezkoušel to někdo?

51

teda karen to je hodne zajimavy, ja to teda nezkousel, ale jelikoz pestuji mnoho druhu bylinek a lecivek tak jsem rad, ze muze byt i tato ucinna alternativa...parada

52

Přesličky máme plnou zahradu, tak jí aspoň využiju...
Jinak už jsem to tu někde psala, rozřezala jsem takhle podobně cibuli Philadelphie a bez moření jsem čtvrtky zasadila do květníčků s perlitem. Do měsíce se mi na 3 čtvrtkách udělaly malé cibulky a musím říct, že teď asi po 3 měsících už jsou celkem velké cca 1cm v průměru. Ten první měsíc jsem je měla v plastovém boxu s víkem, ale měla jsem ho položené jen přes rohy, takže to větralo. Hned asi po týdnu se mi na řezech objevila plíseň, tak jsem to stříkla Previcurem a od té doby dobrý.
JINAK NA PERLIT NEDÁM DOPUSTIT.  Jak mám nějaký problém s cibulí, že nekoření, posadím jí na perlit a většinou to dopadne dobře. Podpučí cibule je ve vlhku, ale může k ní i vzduch.

53

Tak jsem teda včera zasadila takto ty zbytečky uhnilé cibule ,Perlit nemám, tak až příště, sand tahle zemina na semínka taky bude vyhovovat. Pořád jsem nedostala koupit ten Previkur, možná bych to v krajním případe zkusila tím odvarem z přesličky tu mám doma.
Mám to v truhlíku a překryt= igelitem. Ty kousky mají do 1/4 daleko ,ale větší zdravé kousky prostě nebyly. http://sklad.obrazku.cz/t301001_Snmek003.jpg
Ještě mi z té cibule zbyla tahle poupata,byla bych ráda, kdyby se aspoň jedno otevřelo,abych viděla co se to vlastně pokouším zachránit. http://sklad.obrazku.cz/t301005_Snmek006.jpg

54

pokud Karen nemuzes nikde sehnat Previcur tak si ho objednej z internetu..a v ruznych velikostech-cim vetsi tim v prepoctu samozrejme levnejsi

55

Perlit je sterilný a tak sa množia aj lalie:)

56

a co vis o lilich?...zacal jsem se o ne zajimat, dik

57 Naposledy upravil: milka 60 (05-02-2010 19:24:14)

Miroslav- ja tiež,posadila som na jeseň,asi 15 cibul do kvetináčov a nimo iné som sa dozvedela, že sa delia šupinami ,ktoré sa dajú do perlitu/na jeseň/ a preto som reagovala na tvoj príspevok, že dať rezky do agroperlitu-čo sa mi vidí lepšie, ako do substrátu:):) edo prepáč-trochu som bola mimo :cool: milka

58

Doplnila jsem všechny fotky o hnijící amarylce na Rajče.

59

Letos mi velmi špatně prospívají hvězdníky , dokonce mi začínají žloutnout listy , Můžemi někdo poradit co dělat?    Myska

60

Myško, to může způsobit spousta okolností. Možná, že působí ta nekonečná zima, málo slunce a chlad od oken. Já mám ještě asi polovinu hvězdníků ve sklípku a spinkají. Letos se jim nechce vůbec vstávat. Asi to je také zimou.  :rolleyes:

eda