61

Re: Naše křížení amarylek

Ahoj Pavliku, u mne nejvíc žloutnou ty největší. ale doufám že je to jen vrámci výměny listů a že to přišlo tak u všech najednou? - to bude tím přesazením a navíc změnou místa.

62

mas pravdu Pavle, s tou vodou vzdy opatrne, radsi je vic prisusovat nez jednou prelit, koukam, ze Ty i Karen jste si odpocitavali časomíru-mate nejaky VIP čas ab

63

souhlasim Karen, ze to bude presne tim...zitra snad neco vyfotim, vcetne toho jak se dere odnoz od materske cibule---muj lon.semenac, ja Charismu mam, ale po mimcu ani pamatky :-(

64

Karen tak to je zaujímavé - mne práve naopak - najmenšie žltnú najviac.

65

Jak říkal Eda, myslím si , že je to přirozený jev amek. Dle mého názoru je to z důvodu, že částečně již prošly nízkou teplotou a vzhledem k tomu, že nejsou tak odolné jako babičkovské, došlo k zažloutnutí některých listů. U některých více, u některých méně. Tím, že jsem je přenesl do teplé místnosti, tak jim znovu začaly růst nové listy. Je ale potřeba je umístit na světlo, neboť jsem je nechal na podlaze a tam se jim vůbec nedařilo a přenesením na parapet znovu obrazily.

66

Já teda dala na okno ty nejmenší - vešlo se mi tam 6 truhlíků a tam nežloutne téměř nic. Třeba to teprve příjde. Ale teď mě napadlo. Když jsem vybírala semenáčky na zahradě, ony ty maličké nemají takové kořeny jako ty velké Dalo by se teda taky ještě předpokládat, že ty velké možná budou taky víc poškozené při přesazování.

67

ano, je to tak Martine, to svetlo je potreba..navic i samotně letněné amarylky venku jsou zvykle na maximum slunce, tudiz semenacky by urcite tez nepohrdly slunec.mistem

68

Souhlasím s Martinem,že to světlo je důležité, ale taky problém, Na okno se jich už víc nevejde.a až začnou rašit v zimě cibule na květ, budou mít přednost a na okno budu chtít dát je. Tak budu muset vyzkoušet co je pro ně lepší  - které místo dál od oken an

69

toho se Karen bojim jak cert krize, az je budu muset vyndat kam je dam?! asi je  neprve necham vykvest na stolku at je vidim porad, a az zacnou rust listy tak snad budu doufat, ze mi pribudou do vysky police-jako v oknu an

70

Myslím si Karen, že to bude v pořádku, jak jsi psala v předchozích příspěvku. Kdyby odešla jedna, tak bych nad tím důmal. Takhle to vypadá, že šly odpočívat.

71

Musíme počkat, jak se s tím semenáčci poperou.
A Mirku, nad tím taky pořád dumám kam s něma potom, tak nebudu na kvetení spěchat, už teď mám 4 nové,a ty staré snad nebudou na mě spěchat. Loni ty odkvetlé jsem měla naskládané na skříňce vedle okna  - za rohem od okna Teď si tam vegetí pepřinec. Listy amkám tam narostly nesmyslně dlouhý, ale na zahradě je pak stejně vyměnily  tak co. nevadilo jim to. Jen starej furt nadával že je to škaredý. Však dneska už mě vynadal, že jsem to sem všechno natahala už zase.

72 Naposledy upravil: Martin (22-10-2010 21:38:24)

Karen docela jsem se upřímně zasmál tvým posledním větám o starým.  Doma to mám obdobný, ale starou.  ab

73

Martine v tomhle směru jsme na tom všichni stejně. Ten můj má v jedné věci ale pravdu. Já vždycky když se pro něco natchnu tak mi nestačí mít jen trochu  já musím mít všeho moc. Jak on říká všechno přeháním. Když jsem chovala peršany začala jsem s jednou bílou peršankou a končila se dvěma chovnými kocoury a 6 kočkama, v paneláku, já poradce chovu a jezdila na každou výstau a kde jakou akci. Měla jsem první modro-bílou peršanku u nás narozenou a taky šampionku i mezinárodní. Mě prostě nestačí těšit se z jednoho nebo třeba i více květu amek já jich holt musím mít plný vokna. To jsou slova starýho ab ab ab a musím uznat že má pravdu ,ale to už mě v mých letech nepředělá.!!

74

Karen já se podívám, ale jestli se nepletu, tak moje Charisna měla cibulku.Mám ale dost tmavou.

75

Jééé Heli to bys mně udělala radost, !!Hned jsem se byla podívat do tvého alby a líbí se mně.

76

tak ty semenacky od Karen a Komule se ujaly bez potizi, uz ted je videt, ze se zazelenaly a rostou jak divý! Jen ta zminena Evergreen x Night S. zatim sedi, ty davam cas, ale ostatni na vybornou!

77

To mluvíš o Evergreen x Night S ode mne?  Ty moje se taky pořád šklíbí a to je mám zasazené dýl nežli ty. Ale žijou jen mají skoro u každé zežloutlý aspoň jeden lísteček. 5 jich má jeden zelený  u jedné z nich je jeden malej rostoucí jen nevím, jestli tam nebyl už před přesazením.No a jedna sazenička vypadá že zašla docela.
Vlastně teď když jsem se podívala na fotku z přesazování ze zahrady dom tak je vidět jak to byly silné sazeničky a co měly listí. Teď mám jen po jednom lístečku.Tak že to je vlastně hodně bídné.
http://sklad.obrazku.cz/t526263_098201007...zazimovnsemenk.jpg

78

tu mam od Komulky...jinak, kdyz jsme se bavili o tech barvach-to vis, ze jsou videt-treba ta 4.cibule zprava ma nad cibuli tmavsi cast-narozdil od tech vsech 3doprava-ty by mely byt svetlekvete-prave narozdil od te 4.! co na to rikas?

79

4.cibule zprava ma nad cibuli tmavsi cast  -  to myslíš až na lístečcích ? Tam bych to  viděla - tmavěí zbarvení na listech.to jsem si říkala že je od slunka .Semenáčky jsem měla bez krytí na slunku.
Pak vidím na své fotce celkem 3 cibulky uplně hnědé to je to co jsem považovala za první sušší sukničky. Myslím, že by to šlo svlíknout a byla by zase bílá.

80

je to v te spodni casti listu, presne tak, nicmene si myslim, ze ty co pokvetou tmave tak to jsou presne ony-tyhle s temy nacervenalymi listy, ty svetle kvete to tak mit nebudou

81 Naposledy upravil: karelex (25-10-2010 21:33:41)

jo tak už ti rozumím, já hledala jen na rozdíl v barvě cibulek.Jdu se kouknout na cibulky po bílé.

Tak jo, tady už ten rozdíl vidím u _Green_Goddes_čisté mám tři  a z nich dvě jsou tmavé, oproti tomu po obouch červených jesem to našla asi tak 1:1.  Těžko se to ale bude potvrzovat, nežli pokvetou ubyde jich a už to nepujde dobře ověřit.Ale bylo by zajímavé si tvoji teorii potvrdit.

82

treba uz nam pokvtou ty nejstarsi semenace...

83

No možná tobě, ale u mně určitě nic ze semenáčků ještě letos nepokvete. Budu ráda, když pokvete některá z loni zimovaných cibulek z pokoji v truhlíku. Ty mám od Milky60 ze Slovenska a tady od sousedky, ale hlavně takové zanedbané a utrápené chudinky co mi dala známá z Brna. Říkala že je má už roky na vokně a nekvetou,, ale kdysi prej kvetly. Pak mi donesla 4 ustrašené cibuličky v knětníku bez hlíny o velikosti většího lískáče až vlašáku. Byly teda zdravé a všechny u mě narostly, ale všechny asi ještě nepokvetou ,ale dvě by snad i mohly. a pak ještě od Radka jedna tu mi dal nedávno a je veliká.

84

na myslel ty semenace z lonska-tedy ty co mas od Milky, ale i kdyby nevykvetly muzem se tesit jak paradne prirostou na prumeru .-)

85

No jo, to máš pravdu, zase jsem na ně zapoměla. Ty by možná mohly. Ještě že tě mám a myslíš za mně ab ab ab Mám je zazimované nasucho ,tak by třeba mohly. Cibulku mají docela dobrou.
Musely by se moc snažit. Loni jsem dostala cibulku Baby Star od Evči. Byla vzítá od staré a nebyla moc velká, ale jak dostala kvalitní zem a dobré místo rostla jak blázen a ještě loni vykvetla. Obě nás to překvapilo.

86

Mirku, máš pravdu taky jsem pozorovala že všechny cibulky nejsou barevně stejné (když vemu jeden druh).Dokonce mi Pavel ze slovenska poslal cibulky a u jednoho druhu byli cibulky kulaté i oválné,tak jsem zvědavá jak to bude vypadat až vyrostou.
Je tu i možnost že se něco pomíchalo,no nechám se překvapit.Jinak jsem zvědavá jaké budou rozdíly u cibulek z jednoho semeníku. ab Určitě to bude zajímavé

87

Karen, spis ja bych mel rict, ze jsem rad, ze Te tu mame!!!bez tebe by to nebylo ono
ja jsem dostal zjara cibulku Baby Star, ale narostla jen trochu, je velka asi jako ty my lonsky semenace, nicmene je zajimave, ze bude brzo poustet mlady-je evidentni, ze mlade rostliny pousti dcerinne cibulky ochotneji nez ty dospele-napr.ty co uz si kupujeme poradne narostle
jsem rad, ze jste si taky vsimli tech jinak zbarvenych listu ve spodni casti...uz jsem skutecne myslel zda nemam halucinace ab

pro Helču: s tou ovalnosti ci kulatosti cibuli-to muze byt geneticky dano, ale vice mi prijde mozne to, jak se pestuji-Karen ty lonsky semenace ma vic ovalnejsi, ja ne-spis kulaty a mohlo by to byt i tim, ze Karen je mela volne v pude-tedy mohly rust vic dolu, za to ty moje-pestovane v prepravce jsou sice taky stejne velke-jako obvod, ale kulate-hloubs se uz zavrtat nemohly, proto jsou spis diskovite-ale je to jen ma domnenka

88

Taky to může být tím,ale tohle jsou cibulky z letošních semínek a to měl určitě Pavel v nějakém truhlíku.

89

aha-to co jsem psal bylo spis ohledne uz dvouletych..

90

Mirku jak jsi psal o kulatosti ,či protáhlejším tvaru cibulky, já si myslím, že je to spíš gegetická záležitost.Při přesazování do truhlíku jsem si určitě u některých kříženců všimla až nápadné kulatosti cibulky .Byly všechny z té jedné dávky kulaté jako lískový oříšek.Některé jsou jak píšeš protáhlejší a pak bych řekla že většinu mám s nepravidelným kulatým tvarem .Těch tak velice dokonale pravidelně kulatých ,nebylo zas tak moc, ale byly vím že mě to zaujalo, jen si už nevzpomínám které to byly a prohlížet všechny se mi teď nechce.
Jo a ty tmavší barevné listy v dolní části - jak jsme si o tom včera psali,tak vím že jsem si toho všimla i u dospělých rostlin - říkala jsem si ale,že to je slunkem. Možná tedy není a zůstane to i v dospělosti.Už jsem to hledala ve fotkách ,ale zatím to nevidím najít. Možná náhodně na to narazím.