241 Naposledy upravil: karelex (27-05-2011 22:58:39)

Re: narcisová moucha

právě že jsem je dva nebo i tři roky pokaždé vyndávala a poctivě na podzim zase sázela. To co mi tu roste jsou zbytečky ještě po babce a pak co jsem sbírala po okolních opůštěných zahradách.Moc to nekvetlo,tak jsem si předloni dvakrát kupovala .Loni krásně kvetly ale letos už je zase po nich.Hnojila jsem Cereritem jsou na slunku  a nic. Letos jsem měla ale 5-10 květu.
Tak nevím jestli to má nějaký smysl. Právě že jsem si říkala že už se na ně vykašlu. Co si myslýš ty.?

242

Souhlasím s Karen, to je asi včela na fotografii. Narсissova vypadá jako velká moucha, včela ma křídl 4 a mouchy 2. Jako moucha bzučí taky.

243 Naposledy upravil: komule (28-05-2011 00:48:23)

Karen, netuším, proč ti tulipány nejdou. všechno ostatní se ti mimořádně daří  an
hlavním škůdcem jsou hlodavci, ale to bys určitě poznala - vytahuješ zvadlé listy s poupaty s překousanými stonky...
doba výsadby - září až listopad (mně to většinou vychází až na konec října, začátek listopadu)
hloubka - cca 10 cm
sázím výhradně do košíků na cibuloviny a v posledních letech i do plastových přepravek (na zeleninu) a nebo nákupních košíků ( ab  ) - daleko lépe se potom vyrývají, nezůstávají v zemi zapomenuté cibule a mám jasně oddělené odrůdy
vyrytí v průběhu června po zežloutnutí listů - např. vloni jsem je kutala kvůli deštivému chladnému počasí už počátkem června
hnojím při rašení ledkem vápenatým

244

Evi já pokaždý sázela jen do volné půdy.To co popisuješ jako napadení hlodavci tak to nemám. Listy narostly  ale poupata jen málo a slabé.  A co ty bedničky co používáš? to ty cibule prorostou pod ně?  Nebo jak jsou ty košíky hluboké?  Že bych to tak ještě jednou zkusila? Aspoň ty větší cibule jestli vůbec nějaké najdu.Listy už žloutnou.
Hnojila jsem pokaždé - co pěstuji amarylky -Cererit. Dřív ,ale to jsem nevěděla že cibuloviny nesnáší hnůj, jsem všude zarejvala králičí  a později drůbeží hnůj. A co hodně zaleženej, taky nesmím??.  Mám už dva roky drubeží v hnojníku,ale nepoužívala jsem jej  tak musí už být z něho kompost.Budu vysazovat malé keře rybízu a angreštu  a mám v plánu s ním ten  záhon pro ně vylepšit.

245 Naposledy upravil: Pavel (28-05-2011 19:21:11)

Edo, akú koncentráciu prípravku Calypso používaš? resp. koľko kvapiek (ml)Calypso na 1 liter vody? Radšej sa ťa opýtam - predsa si to na amky už skúšal - aby som neurobil niečo zle. Rastliny potom týmto prípravkom postrekuješ rozprašovačom? Dík.

246

Pavle, Calypso používám v koncentraci 1 kapka na 100ml vody a rzprašovačem celé postříkám. Loni mě stačilo 300ml přípravku na jeden postřik. Stříkal jsem je 15 června, 15 července a 15 srpna. Neměl jsem jedinou poškozenou cibuli ale může to být náhoda. Jistější výsledek bude až další rok.

eda

247

Edo, díky za info, vyskúšam.

248

Hlásím nález Cibulovky,potažmo larev.Dnes jsem u jedné cibule odstraňoval nahnilou slupku netušíc proč hnije.Vzápětí jsem však zjistil proč.Pod slupkou byla malá larva a snažila se vežrat do cibule.A jelikož mi asi před třemi dny jeden Hvězdník shodil listy,kouknul jsem i tam a byla i v něm.Byla zažraná více do cibule,ale vypadá to,že růstový vrchol není ještě zasažený.Tak snad,pokud teda nezačne v místě poškození hnít,přežije.

A to jsem 16.června použil Calypso.Tak nevím jak na ni.

249

Možná  to Calypso ještě nestačilo tu potvoru usmrtit. Je to teprve 9 dnů pd púopstřiku.

250

ja jsem udelal pokus s Hymenocallisy, sice je to risk, ale mnozstvi jeste nejake mam, takze jsem rostliny nastlal vys.vrstvou mulce (posekane travy) - je ji vzdycky az az ab
tak jsem zvedav co to prinese

251

Hlásím opět nález 3 jedinců Cibulovky(larev).Nevěřil jsem,že ta mrcha může zlikvidovat i lonské semenáče ve skleníku,ale i ty si našla.Všechny cibulky byly napadeny nikoli podpučím ale krčkem.Jinak jsem objevil i jedno místo s nakladenými vajíčky a tak budu zítra provádět postřik.Asi u 5 ti dalších cibulí(větších) mám také podezření o napadení.

252

Jirko, je neskutečny jak u vás ta potvora řádí. Nakladený vajíčka na cibuli hvězdníku jsem ještě neviděl, stálo by za vyfocení.

eda

253

Já loňské semenáče teda už dala pod textilii taky.Bez ochrany mám jen ty letošní.
Zato jsem se namichla, nevím kdo to provedl, ale na jednom tunelu mi někdo udělal docela velkou díru a to jsem tam dávala novou textilii zrovna minulý týden. Možná to udělala kočka,ale co nadělám.

254

Vajíčka byla cca 1mm velká,kulovitého tvaru,spíše průhledná.Původně jsem myslel,že jsou to zrníčka písku,ale zkusil jsem je rozmělnit mezi prsty a praskla a tak se domnívám,že to budou její vajíčka.Byla hned vedle jedné z napadených cibulek.

255

hned bych to zabalil a poslal do Činy, kdyz tam maji tak moc radi ty vyzrany cervy!

256

Já už z té ,,svině" mouchy nemůžu.Dnes jsem vyhodil 15 loňských semenáčů,a nařízkoval 2 dospělé cibule,co ještě nekvetly.Semenáče snad byly jen jediný den venku bez ochrany a velké cibule vůbec.Nějak se dostala do skleníku,ale kdy a jak?

257

Jirko, to tě lituji. Musí být u vás nějak přemnožená. Já je mám venku téměř všechny na balkóně v přízemí a nepozoruji zatím žádnou změnu. Listy mají snad všechny.

eda

258

K tomu se snad nedá co říct. Držím palce.

259 Naposledy upravil: Oliq (17-07-2011 22:33:52)

Jirko,
Polevat  pudu  aktarou, strikat po listech mospilanem.

260

Tak Vám prozradím že sem mouchu narcizovku viděl, koukali sme si do očí a... ...má vě mě podobnýho protivníka jako komáři chytám je v letu a tak sem na ni zaútočil a ona ulítla jinam tam se zavěsila a zase stála a provokovala mě a tak sem si to s ní zase rozdal a zase byla lepší,bleskurychle mění směr jako ufo a zase stojí a zase letí.Bylo to na jaře když sem se jarně rozkoukával ve skleníku tak ony dámy narcizovky bylo jich tam šest různě vážily své polohy i si sedly a zase zvlétly a když sem pak kopal ve skleníku kopáčem tak sem tam zahlédl larvy takový o kterých si myslim že patří k Narcizovkám a když sem nedávno kopal kopáčem na kompostu tak sem larev také zahlédl tak 20ks na malém místě, pěkně praskaly ty balonky.MAjí to holky na jaro spočítaný už se nepotkáváme ve skleníku někam si odletěly ale příští jaro a vysavač se mnou bude zapnutý a proti tý stojící mouše si myslim že ji nasaje když budu pomalu přibližovat na rychlý pohyby reaguje bleskově.Když sem si asi před třemi roky koupil begónie a těšil se jak mi hezky porostou a pokvetou byl sem dost zklamanej ale měl sem výčitky že sem asi nedal tu dobrou zem ale když sem je chtěl na podzim poprvé uklidit do sklepa tak sem s hrůzou zjistil, že i v jedné cibulce begonie byly tři larvy a vyžíraly to statečně.Kralujou.Nyní mám na záhoně bez ochran plno semenáčků, tak sem zvědavej kolik jich narcizovka napadne,žatím listy nežloutnou

261 Naposledy upravil: Miroslav (18-07-2011 21:37:50)

nevim jak se jmenujes :-) ale ty larvy v kompostu mohou byt jeste larvy chroustu - ponravy..
jinak ty semenacky, to je teda risk, nechces na ne hodit textilii ci stinovku?

262

Mirku sem Zdeněk a je to experiment.Larvy chrousta poznám protože dospělýho chrousta tu potkávám a viděl sem Tvou práci jak si udělal ten tunel je to hezká práce a věřím jí že to bude fungovat, ale Mirku pak jak to dopadne povim,Ty jsi asi zahradník že?

263

A ty larvy těch narcizovek jsem si téměř jistej a viděl sem je si myslim na těchto stránkách

264

Nevím zda Vás to bude zajímat ale v ekologickém hospodaření se proti mouchám ve stáji nebo Varoa Jakobsony pokouší bojovat tak, že mouchy nebo Varoa spálí na dřevěném uhlí a pak popelem posypou místa kde by ten popel měl tomu hmyzu páchnout či jej odpuzovat.Až je chytim bude gryovačka a pak rozprášení,uvidím jak to dopadne.

265

Příznaky: cibule na jaře nerostou, a proto jsou rostliny slabé, zakrslé, jejich listy jsou žluté, malé a je jich mnoho. Květ se většinou nevytváří. Cibulovka naklade vajíčka do půdy nebo přímo mezi suknice. Během zimního období její larvy vnitřek Larva cibulovky narcisovécibule postupně  navrtávají a vytváří chodbičky. Cibule je postupně rozežrána 1-2 bělavými 18 mm dlouhými červy s černou hlavou, kuklící se od měsíce května.  Ochrana: podezřelé cibule ošetříme teplou vodou (2,5h 43 oC). Z chemických přípravků použijeme Reldan 40EC. Tak toto je psáno v Choroby a škůdci hvězdníků a já měl ty larvy mnohem menší tak 7-8mm a bílý ale jistě né 18mm,to je mi pak jasný Miroslave proč píše o chroustovi.Ale tak veliký sem v zemi taky viděl a to si myslim že jsou to chrousti tak že by narcizovky?????

266

No životní cyklus mouchy je podle mých bohatých zkušeností úplně jiný: Vajíčka klade běhěm května až července,v příhodných podmínkách se první příznaky napadení projevují již po 14 dnech od napadení u menších cibulí,u větších zhruba po 2 měsících a to náhlým žloutnutím listů.Toto žloutnutí není postupné od listů okrajových,ale většinou odcházejí listy blíže k růstovému vrcholu a to hned několik naráz a v případě listů čerstvě narůstajících se jejich růst zpomalí či zastaví.V žádném případě již v tomto stádiu nezachrání cibuli máčení v jakékoliv vodě.Jediným možným řešením pro záchranu kultivaru je nařízkování cibule,v tomto prípadě totiž larvu zabijeme a to naší věci jen prospěje a navíc cibuli zbavíme zahnívajících částí na larvou poškozených místech.Co se týče vegetačního klidu hvězdníků,v této době larva má již larva své stádium ukončené a kuklí.V domácích podmínkách dochází k jejímu líhnutí někdy již v lednu či únoru,při skladování cibulí při nižší teplotě a vysazení zjara moucha vyletává z cibule koncem dubna až května,stejně jako z cibulí narcisů venku.Postřiky proti savému hmyzu zabírají jen velmi sporadicky a to jen v době pokud ještě larva není zavrtána v cibuli.Poté je již postřik pasé.Jedinou obranu proti ní tedy vidím v dokonalé ochraně jejího náletu na rostlinu v době od května do srpna.Tedy alespoň v takových oblastech,kde je její výskyt(jako u mě) obrovský.

267

A Jirko jak je podle Tvý zkušenosti moucha velká.Když má kuklu 18mm pak je jako chroust tedy velká proti kuklám bělavým do 10mm a ty mouchy co sme se na sebe koukali ve skleníku a vzájemně se zkoušeli tak ty mouchy byly tak kolem 8mm jistě do centimetru a kukly který mi napadly cibule amky s bílým květem byly taky jen takto malý a jistě né 18mm.Podobně jako u včelařiny zkušenosti z praxe přináší roky a vzpomínám si že jsem amky ukládal k podzimu poprvé a přestal je zalévat když byly v květináčích a s květináčema sem je uklízel i do sklepa ale to pak možná Ty nebo někdo jiný toto nedoporučoval a tak sem je vyjmul ze země a na pozim sem byl rád že listy už žloutly že už se ukládají ke spanku a přestávají vegetovat což vyprávěly hlavně žloutnutím listů a když pak sem je  vyjmul ze země ty larvy byly napapaný a taky připravený na zimu z mých cibulek.Tento rok mám záměr počkat až mým amkám vegetaci ukončí počasí, tedy klesna teplota a přestanou růstový podmínky což bude jistě do října a možná i déle.Když sem byl za panem Větvičkou ve Štiříně kde každou třetí středu v měsíci dělá besedy a žádal jej o radu na amky, první co bylo začal že svou domovinou jsou v jiném časověvegetační pásmu a že v jejich domovině je jim vlastní kvést když u nás máme Vánoce.Nejspíš na ně nejpřirozeněji působí naše pásmo a asi že u mne budou usínat k zimnímu spánku spolu s přírodou bude přirozené a já to rozpitvávám proto že si myslim že právě mouše může mile a lákavě vonět trýzněná cibule amky jíž sem asi v tom srpnu nebo září ukončoval její vegetaci a ona rozmnožovací pud ráda použila na mé amce.Vím, že se rady ty mouchy rozkladou do kompostu kde sem je taky potkal a potěšilo by mě, když by se jim klást tam kde mám amky nechtělo.No poznám.Je tam dobře vyhnojená půda a amky žijou.Kéž by to bylo dobře.

268

Taky sepřidám do diskuze. Já si myslím, že ty larvy co jsi našel vkompostu jsou larvy zlatohlávka.  U nás ,když napodzim rozrývám hnojiště - a to tam už ani žádný hnlj moc nedávám vesměs jen trávu a plevele - je jich tam velké množství.  Ze začátku jsem taky nevěděla co to je, až další rok jsem si povšimla velké množství dospělých brouků tam zalétávat. Obrázky jsou všechny stažené z Googlu - ale to velké množství na prvním snímku - tak podobnou úrodu jsem mívala taky. Dávala jsem je s radostí slípkám chutná jim to.
http://img.janforman.com/th/ph4hj.jpg http://img.janforman.com/th/119326n9hr.jpg http://img.janforman.com/th/larvy9d8m.jpg

Loni jsem neměla žádnou cibuli napadenou mouchou, jen  jednu Ismenii, ale tu jsem tam už napadenou asi zasadila,protože  hned po zasazeni uschlo všechno listí  a na podzim  byla larva uvnitř. Udělala množství  dceřiných cibulek. Další napadené cibulky byly venku  a bel to ozdobný česnek.Amky jsou pod netkanou textílií.  Na volno jsem měla  - bez překrytí  a jakékoliv ochrany jen semenáčky z toho roku.  Myslím že tak minicibulky moucha nenapadá. Letos loňské už zakryté jsou   aletošní zase ne. Chemickou ochranu jsem nezkoušela.Zatím zůstanu při překrytí.

269

Jirko, já si myslím, že larva narcisovky může být až 18 mm, neměřil jsem jí. Co ty na to. Hlavně larvy v únoru jsou pěkně vypasené.

eda

270

Zdeňku zdravím tě. V září je přestávej zalévat, jinak se amkám moc do žloutnutí a zasychání listů nechce. Snížená teplota jim moc nevadí a listy budou zelené a kdybys je nechal dále venku, normálně by zmrzly. Já je nechávám venku maximálně do 15 října, ale někdy už to je o nervy.

eda