301

Re: Opylování,šlechtění,semena

tak jsem dnes objevil dalsi cibuli co pokvete(semenáč) - mel jsem jej jiz mimo, nebot cibule, ktere byly male jsem nechaval zazimovat, dnes jsem to zkontroloval a ejhle...byl tam puk   ab

302

to je bezva, už se těším, já další nemám.

303

letos to budou spíše světlejší kříženci..

304

Tak to moc gratuluji. Musí to být veliká radost najít puk na své vypěstované cibulce. Moji semenáčci jsou zatím malý, takže tu radost si budu muset nechat asi až na příští rok, ale i tak se raduji s Váma a držím palce......  ag

305

nejvic mi prijde to, ze tyto pestovane cibule jsou jaksi odolnejsi na spalu

306

Rozkvetl mi semenáč ze semen sebraných před lety v Řecku, ještě pokvetou čtyři jeho sourozenci.
T.
http://forum.orchidej.net/download/file … ;mode=view

307 Naposledy upravil: karelex (25-01-2012 22:03:18)

Tommy je krásný fakt, moc se mi líbí a to ty ostatní jsou ze stejné rostliny  nebo máš  různé????

308

Je pekný.  an

309

Připomíná mně zbarvením ve středu květu Gilmar

310

Všechna semena byla z jednoho semeníku.
T.

311

I tak může být každá rostlina jiná. Všechny ti pokvetou?

312

Mám jich jedenáct a pokvete jich zatím pět, všechny poprvé. Že mohou být každý jiný vím, taky proto jsem si je nechával všechny ab .
T.

313

To je bezvadný, bude krásná skupina!  A sebral jsi je někde ze zaheady?nebo kde v přírodě?

314

Skupina nebude, protože pokvete každý jindy - nesejdou se. Semena jsem sebral z nějakého rabatka u silnice. Ale všude je tam pěstují v květináčích na balkónech a zápražích ab  a viděl jsem je i na políčku za domem.
T.

315

Tomi, nádhera  an

316

Už se těším na ty ostatní

317 Naposledy upravil: karelex (26-01-2012 19:50:30)

Tommy to neva že nepokvetou najednou, fotky porovnáme .Moc jsem na to zvědavá jak moc si budou podobní. U mne pokvete zatím jediný semenáček.je teprve dvouletý,ale je můj vlastní  ab  proto se tak těším . ab Přímo jej vytahuju vočima každé ráno. Ještě to tak hned nebude.Poupě je ještě zcela uzavřené.

318

U křížění La Paz x Snow Crest vzešlo zatím 6 semen,mám z nich velikou radost.

Jinak zatím celkem utěšeně narůstá semeník Neznámá(JAPA) x Papilio.Celkem zraje už cca 14 dnů.

Potomci budou kombinací těchto krásek:
http://img.janforman.com/th/PA060002cb65.JPG
http://img.janforman.com/th/Papiliovgzt.JPG

319

no kdybys nevedel co se semenama tak se ozvi ab
snad se neco podari, šikula!

320

jj taky se hlásím   ab  kdyby ti zbejvalo.   an   an

321

Aj ja, aj ja sa staviam do poradovníku  ab  Som zvedavý ako ďalej bude semenník dozrievať, pretože v tomto smere by to moc fungovať nemalo. Niektoré odrody však majú tendenciu ľahšie prijímať peľ aj z diploidných druhov. V každom prípade ti držím palce.  an

322

Pavle,je možnost i ta,že je to také jen diploid.

323

Ano, to máš pravdu, ale ... nemyslím si to pri tejto odrode. Vačšinou sú takéto veľkokveté amky hybridmi (tetraploidy). Je však zaujímavé, že napr. Exotica má veľmi dobrú tendenciu prijímať peľ z diploidných druhov. Takisto dobre prijíma peľ aj z hybridných tetraploidov. Mám to u nej odskúšané a odskúšané to majú aj niektorí tu na fóre. Tak prečo by nemohla medzi ne patriť aj tvoja amka od Japy.
Ja mám v súčastnosti opelenú amku Flair?Faro? Susan?(Neznámá Amarylka-2 17-12-2011 18:18:35)  X diploidné druhy a 4 semenníky držia!!! a sú teda pekne nafúknuté. Čakal som totálny neúspech, ale som rád, že to takto dopadlo. Ešte aby v nich boli dozreté životaschopné semienka.
Takže, je potrebné pokúšať sa opeľovať aj nemožné. I keď za cenu veľkého množstva nezdarených opelení.  an

324 Naposledy upravil: dj.joop (30-01-2012 20:19:20)

Pavle,u křížení La Paz x Snow Crest semeníky také vydržely jen 24 dnů.Bylo vidět,že proces dozrávání nebyl uplně ukončený.Semeníky byly v poslední fázi scvrklé a ani klasicky nepukly.Nicméně vybral jsem asi 15 semínek,která měla v sobě zárodek(zbytek byly jen prázdné obaly) a vysadil.No a 7 už jich kouká na svět.

Loni jsem udělal obrovskou chybu,že jsem vyhodil takto nedozrálý semeníky Purple Breeze x Papilio.Stalo se sním přesně totéž a to také zhruba po 25 dnech.
Jinak další úspěch loni jsem měl i s křížením Apple Blossom x Cherry Nymph,semeník měl jen 3 týdny a přesto 5 semen vzešlo.

Jinak mám dotaz na všechny.Přežilo někomu krížení Giraffe x Neon?

325 Naposledy upravil: Pavel (30-01-2012 20:59:50)

Mne neprežilo, mal som iba jednu rastlinku. Tuším Karen má jednu cibuľku
Vyklíčiť semienka môžu, ale aby aj rástli. Do mesiaca je vačšinou po nich. Prvý mesiac je rozhodujúci. Ak prežijú túto dobu - majú nádej. Niekde som o tom čítal na nejakom fóre, ale už neviem presne čo má vplyv na úspešný vývin rastlinky.

326

Jo Pavle..na kdy chces poslat ten pyl, rekni si!

327 Naposledy upravil: karelex (30-01-2012 23:26:31)

No tak máš pravdu, to křížení Giraffe x Neon skutečně mi jedna rostlink a rostla, v říjnu jsem ji přesadila  do truhlíku .Teď jsem se šla kouknout, tabulka tam je rostlinka nikde.  ac   ac   ac
Tak to vypadá smutně, myslím si že se už neukáže. Kdyby snad přece....značku tam mám pořád.
Takto vypadala při přesazení,byla docela silná.
http://img.janforman.com/th/182201106...presazenidotruhlikuc.5p2l9.JPG

328

nezkoušel tu někdo z vás opylit ES sám sebou? brzy mi pokvete, ale nic zajímavého k němu mít nebudu..

329

Tak to jsem nezkoušela,také mi pokvete chtěla bych ho zkusit opylovat Neonem,který právě kvete mám schovaný pyl.

330

Ilonka, myslím že Noeon patrí medzi tie amky ktorými nejde moc dobre opeľovať. Ak sa aj podarí opelenie a semienka dozrejú a dokonca aj niečo vyklíči, rastlinka uhynie. Rád by som sa dozvedel, či sa tu niekomu podarilo opeliť nejakú amku Neonom a má mladé rastlinky. Ja som bol vo všetkých pokusoch neúspešný.