Re: Virové onemocnění hvězdníku
Jani,nejhorší na tom je to,že si je kupujeme už s tou vyrozou.
Já takhle mám Elvas,přes léto se spraví a není na něm vidět nic a na jaře je flekatý a pak se to zase stratí.
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
Fórum Amarylis - Hippeastrum » Pěstování hvězdníků » Virové onemocnění hvězdníku
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Jani,nejhorší na tom je to,že si je kupujeme už s tou vyrozou.
Já takhle mám Elvas,přes léto se spraví a není na něm vidět nic a na jaře je flekatý a pak se to zase stratí.
Pavle jak vypadá Merlík?
Jinak jsem zjistil,že virus ztrácí svou infekčnost spolehlivě po 10 minutách při teplotě 55-60 ° C ale to v extraktu z listů.Zajímalo by mě jak vysokou teplotu by dokázala vydržet cibule bez jejího poškození.A jak dlouho by musela byt cibule teto kritické teplotě vystavena,aby to virus opravdu zničilo.
A virozu na hvězdníky může bez problémů přenést hmyz i z jiných rostlin u nás při letnění,aniž by předtím byl jediný nakažený.Ale je pravda,že většinou si cibule nakažené už koupíme,problémem však je,že nikdo z prodejců či pěstitelů nemá šanci jej odhalit,aniž by každou cibuli testoval.Při těch nejvhodnějších podmínkách se totiž vůbec nemusí projevit,a teprve po šocích způsobených skladováním,přepravou,či změnou světelných a tepelných podmínek se naplno projeví.Jinak pokud člověk dává pozor na přenos škůdci či nastroji,nemusí se nutně cibulek vzdát.Dají se uspěšně pěstovat v dobrých podmínkách i 15,20 let bez známky chřadnutí,na květech se totiž Mozaiková viroza téměř vůbec neprojevuje(jiné druhy viróz však ano,ale jsou daleko méně rozšířené).Jinak není nic ztraceno ani při snaze o nevirotické potomstvo,6 - 10 procent dceřinných cibulek je zcela zdravých a u semenáčů je šance ještě mnohem větší.
Hippeastrum vydrží teplo až + 45 stupňů. Sibistery již při této teplotě je někdy poškozen a nekvetou květenství. Ale zda taková pitva zabíjí virus? Spíše ne, ale jen zpoždění rozmnožování.
Jirko na listoch Merlíku sa nič neprejavilo, takže niesom o nič múdrejší... :lol: Podľa mňa to ale nejaký druh virozy je.
Nejpohodlnější by bylo cibuli šoupnout do mikrovlnky. Kolik by asi vydržela. Škoda, že jsem některé vyházel. Na pokusy by byly dobré.
To si myslím EDo že by nepřežily ani nižší teplotu. Mikrovlnky hřeje zevnitř.
Karen,mikrovlnka nehřeje zevnitř,ale v místech,kde se nachází tzv.kmitny(těmi se vlnění z magnetronu šíří).Proto jsou v MW otočné talíře,aby docházelo k průchodu vlnění postupně všemi částmi pokrmu.Problém u Edova zbožného přání je ale jiný.Jelikož k ohřevu dochází díky rozkmitání molekul vody(a to by bylo v případě živé cibule uvnitř buněk) a ta přechází z kapalného stavu do plyných vodních par a tím nabírá na objemu,došlo by v okamžiku k roztržení buněk a jejich uvaření.
No tak nějak jsem to myslela jen to neumím říct tak vědecky. Já si jen pamatuji ,že se ohřívá voda uvnotř toho co se tam dá a při představě jak se tam ta chudinka vaří zevnitř .....
Ale existují bezproblémová ponorná topítka s termostaty,kde jen nastavíš potřebnou teplotu a vytopíš jimi lazeň.Podobně jako u topítek akvaristických.Do lázně vložíš cibule tak aby krček nebyl potopený.Například vložíš do váčku na mýdlo a třeba drátkem ukotvíš k víku vytvořeného z překližky ve kterém si navrtáš k tomuto účelu dirky .Nadoba by měla být nejlépe skleněná(menší akvárium)Pak jen vložíš cibulky,jednu kontrolní cibuli kuchyňskou s teploměrem v jádře a čekáš až teplota v cibuli dosáhne oné magické hranice 120 F.Potom necháš této teplotě exponovat dle potřeby.
No jo,nápadů by bylo,ale toho času je jen poskrovnu.
Digitální voltmetr měří přesnou teplotu a jeho teplotní čidlo je přibližně 1,5 mm tlusté. Stačilo by navrtat do cibule slaboučkou dírku nebo jen vrchem strčit do středu mezi suknice. Nemuselo by to cibuli uškodit. Ve vodě ale bude cibule nerovnoměrně zahřívaná. Musela by se ohřívat pomalu.
to uz me napda jen dat cibuli pod kvocnu a doufat, ze nepozna, ze tam nema vejce
a místo kuřat by vykvetla.
Ve vodě naopak bude cibule prohřívána daleko rovnoměrněji a rychleji než ve vzduchu.A hlavně nedojde k přehřátí některých částí cibule .Když se vloží cibule o pokojové teplotě do lázně o dané teplotě,tak počítám do 15 minut je prohřátá.Voda má 25x vyšší tepelnou vodivost než vzduch.
Příklad hodnot tepelné vodivosti
Tepelná vodivost kapalin a plynů je udávána v klidu (tzn. nedochází k přenosu tepla prouděním).
Tabulka udává hodnoty tepelné vodivosti vybraných materiálů při teplotě 25 °C.
Látka λ (W·m-1·K-1)
diamant 895-2300
stříbro 429
měď 386
zlato 317
hliník 237
mosaz 120
železo 80,2
platina 71,6
olovo 35,3
rtuť 8,514
křemen 7-12
led (0 °C) 2,2
sklo 1,35
voda 0,6062
olej 0,13
dřevo 0,04-0,35
ovčí vlna 0,04
polystyrenová pěna 0,033
vzduch (normální tlak) 0,0262
aerogel 0,015–0,020
Myslím,že tento způsob je nejjednodužší a že to bych zvládla taky. Tak uvidím,až ty svoje vytáhnu ze země,jestli něco najdu tak to vyzkouším.
Dneska jsem izoloval dva hvězdníky podezřelé na virus. Mají typické skvrny na listech, tak jsem je přidal k ostatním nemocným. Už jich mám asi osm. Ještě nevím jestli je zlikviduji, ale zatím jsou v bezpečné vzdálenosti od zdravých.
Aaach jo pořád něco.
Podařilo se mě opylit vlastním pylem můj Salmon, který je nemocný virem. Má pěkné naduté semeníky, tak pokud se podaří ještě vyklíčení, jsem zvědav jestli budou rostlinky zdravé.
Edo, podľa všetkého by mali byť tiež infikované. Určite daj vedieť keď ti vyrastú mladé rastlinky. Myslím si že viróza sa prejaví až keď budú mať rastlinky trochu vačšie lístky.
Môj experiment na nemocných H.reticulatum :
Do vlažnej vody som po "krk" ponoril cibuľky a dal ich do rúry na pečenie. Nastavil som na požadovanú teplotu, spodný a horný ohrev a takto sa liečili stanovený čas. Samozrejme tam boli o čosi dlhšie, aby sa cibule na začiatku vo vode prehriali na požadovanú teplotu. Som zvedavý ako budú vypadať listy keď sa cibule prebudia. Pri tomto druhu to môže trvať večnosť.
Také jsem vyzkoušel jednu cibuli mořit v teplé vodě 48 po dobu asi jedné hodiny, přežila, ale virus pravděpodobně také, ještě pořádně nevím.
to ,,moření''v teplé vodě může uškodit jen narcisové mouše, viry přežijí dál, tak jako u jiných cibulovin, jedině in-vitro může ozdravit dané kusy
Mirku,dlouhodobá expozice viru vysokým teplotám je sice nezlikviduje na 100% ale kolonii může zdecimovat až o 99% a několik let se nemusí jeho vliv na cibulích vůbec projevit.A je tím také hodně eliminován přenos na potomstvo.
Mirku,a co ta tvá ozařovaná cibulka? Dělá něco?
Edo nechceš zkusit na nemocnou cibuli taky česnek.?? Já s ním potírala cibuli se spálou na povrchu .Cibule zčernala uschlo to a oloupalo se. Červenou už nemá.Nevím třeba se to vrátí.
asi to částečně může pomoci, nikoliv však zcela vymítit, tzn.,že to je infikovaná rostlina a může se díky např.savému hmyzu dál šířit..
Proveďte některou z vás zkontroloval podezřelé rostliny infekci v laboratoři? Vnější příznaky velmi zavádějící. Minulý rok jsem měl tři Hippeastrum s pruhy na listech, letos vzrostl listy bez známek viru. Domnívám se, že pruhy pochází z hnojiva Kemira Lux.
Nyní používam pouze organická hnojiva.
Oliq, já mám nemocných asi 8 rostlinek a mozaika se u nich opakuje každý rok. Ještě se nestalo, že by mramorování některý rok vidět nebylo.
Eda, pouzivas mintralni hnoiva? Zkuste organické, mineralni ne.
pokud má rostlina dostatek N, je možné, že viroza není v tomto případě tolik nápadná a zdá se, že rostlina na první pohled je i zdravá
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Fórum Amarylis - Hippeastrum » Pěstování hvězdníků » Virové onemocnění hvězdníku