Návod pro pěstování amarylek, který je uveden na těchto stránkách si myslím, že je dostačující. S amarylkami jsem začínal před dvěma roky a tak bych se rád podělil o několik zkušeností z vlastního pěstování. Cibule amarylek zakoupené v dostupných velkých řetězcích jsou opravdu bídné a to jak ve formě volně prodejných cibulí nebo přímo v substrátu. V letošním roce, jak je níže uvedeno, jsou cibule náchylné na hnilobu, neboť prodejci nevědí, jak se má s cibulemi zacházet. Cibule jsou vloženy do substrátu s kokosovými vlákny z důvodu převozu /hmotnosti/. Z uvedeného důvodu se musí po zakoupení doma přesadit do jiného substrátu, třeba pro pokojové rostliny. Hlavní důvodu hniloby je ten, že prodejci abnormálně zalévají - přelévají rašící cibule, čímž dojde k tomu, že v lepším případě přestane cibule růst, když nemá vytvořen kořenový systém, v horším případě se objeví hniloba. K samotnému pěstování a následnému květení amarylek mohu uvést, že já osobně přesazuji amarylky každý rok do nového substrátu a to z prostého důvodu. Po vegetačním klidu celou amarylku vyndám ze substrátu, odstraním odumřelé kořeny, cibulové lístky odumřelé a znova zasadím. Někdy amarylky mořím z důvodu možného výskytu červené spály atd. Používám přípravek Rovral. Jak jsem již shora psal, přesazuji do substrátu pro pokojové rostliny. Nepřidávám žádné další prvky /keramzit atd./. Důležité je nechat ze dvou třetit cibuli koukat ven. Květinách by měl být větší o 3 cm na každé straně oproti cibuli. Cibuli vůbec nezalévám, pouze ji přenesu na slunné místo za okno v bytě. Mé podmínky pro pěstování jsou zťísněné, neboť bydlím v bytovce. Dále záleží v jakém stavu cibule je. Buď začne z cibule vyrůstat květní stvol nebo začnou rašit nové listy, kdy se v pozadí objeví i květní stvol. To pouze v ideálním stavu. Když se objeví pouze květní stvol a to buď jeden nebo dva, cibuli nezalévám a to ani když jsou vysoké cca 50 cm a oba jsou rozkvetlé. Začnu zalévat až v době kdy se objeví první nové listy a to v min. velikosti cca 5 cm. Cibule totiž potřebnou energii čerpá z cibule, což je vidět na jejím objemu, který se květením zmenšuje. Pokud se objeví listy před květním stvolem, zalévám i během květení, ale opatrně. Zprvu jednou za týden a když vidím, že listy rostou zavalžuji opatrně i častějí. V žádném případě nepřelévat. Je lepší nechat i zeminu vyschnout a zalévat až poté. Po odkvetení odříznu stvoly,. pokud tedy nechci si vypěstovat semínka pro nové amarylky /je to zdlouhaví proces, ale už mám první přírustky/. Následně přichází důležitá doba s přihnojováním, neboť rostlina je poměrně dost vyčerpaná a její objem se poměrně dost zmenčil, hlavně v případě nově zakoupených cibulí. U již druhým rokem pěstovaných cibulí doma se jejich objem tolik nezmenčuje. V první polovině vegetačního růstu přihnojuji hnojivem Kristalon Start a v druhé polovině Kristalon Plod a květ. Přihnujuji každých 14 dní dle návodu. To jestli bude následující rok cibule kvést. záleží na tom, kolik listů se vytvoří. Min. by jich mělo být na každé straně po 4 ks. Tedy 8 listů, neboť za každým třetím listem se vytváří nový květ. Důležité je, aby cibule měla dostatek světla z důvodu růstu nových listů. Ke konci vegatačního období listy začnou buď sami od sebe žlotnou a nebo jsou zelené dále. V případě že začnou listy samovolně žloutnou, odebíráme vláhu až přestaneme zalévat úplně. Někdo přenese cibule do chladu a temna a nechá listy u cibule z důvodu jejího zatažení. Zkoušel jsem i tuto variantu a nic se nezkazí, když se listy v krčku odříznou hned a to i v případě, že nezačnou sami od sebe žloutnout. Mám to vyzkoušené a každý rok kvetou. Poté mám cibule uskladněné ve sklepě s teplotou okolo 10-15 st.. Nechávám je odpočnout 3 měsíce. Záleží na tom, jak se cibule sami od sebe probudí. Buď sami nebo jim pomůžu, přenesením do tepla. U nově zakoupených cibulí, jsem jim nechával záměrně prodlouženou vegatační dobu, třeba i 12 měsíců, dokud nezačali žloutnou listy. Cibule totiž řádně vyzraje a je zaručeno, že pokvete. Musím říct, že i když nemám ideální podmínky pro pěstování amarylek, tak mi každý rok kvetou a u druhým rokem pěstování cibulí se mi objevují nové cibulky. Cibulky jsem si vypěstoval i ze semínek. Je to ale zdlouhavý proces. Min. tři roky. Ale pro ten pocit je to pěkné. Na závěr uvádím, že v ideálních podmínkách dokáže cibule amarylky vykvést i dvakrát za jedno vegatační období. Přeji hodně úspěchů.