451

Re: Zazimování hvězdníků

kvetla mně jen Majolika,Romanka,Wine Rose a K2-175 - od té jen jediný květ na klasu. Od každé jen jedna .Pouze Majolika  ta kvetla jako první  a u té jediné bylo víc stvolů. Ale letos byly zdravé ,ten kousavý hmyzák nedošel, nebo zabral postřik na mšici.

Ta Izmenie mi kvetla na zahradě dobře, jen bohužel amky už byly odkvetlé.

452

nedávno sem zde psala o radu jak zazimovat amky, jedna mi nechtěla furt jít spát ab teď už sice spí ale jelikož je zimuju poprví tak si ještě nejsem moc jistá.kdy mám tak očekávat že by se mohli probrat??( už spí 2 měsíce) navíc u jedné se mi na kořenech objevila taková červeň. nevim jak jinak to popsat,je to takovej růžovej nádech na kořenech. Mám se tim zabejvat nebo to nechat bejt? mám je v garáži,zabalený do novin a v krabici ale nevim jestli by třebas neměli bejt radši na vzduchu jestli tam v tý graráži na ně neni moc vlhko.předem dík za radu

453

Červeň na kořenech rostliny  je dosti častá, bylo by lepší se zaměřit na červeň pod suknicemi. Ta obvykle není vidět a po sloupnutí odumřelých slupek se může ojevit rozsáhlé ložisko červené spály. Jesli je cibule jinak zdravá a nesesychá, může ještě měsíc klidně spát.

eda

454

Chtěla jsem se ještě zepta ohledně toho zimování.Už mi spí 3 měsíce a vůbec nic se s nima neděje krom toho že se cibule trochu zmenšili. žádnej náznak probouzení. Mám je uskladněný v garáži v novinách, vyndaný ze zeminy. Neměla bych už je ňák pomalu začít probouzet? popřípadě jak dlouho čekat. sem z toho krapet nervozní že se s nima nic neděje. dík za rady a omlouvám se že se furt tak vyptávám.

455

Moje spí od půlky října, a zatím sejich probudilo jen pár  a to všechno jen mladé cibulky na prvních květech .Tak se neplaš  není kam spěchat. To co kvete jsou všechno vesměs cibule nově kupované, aspoň u mne. Naopak já si přeji, aby spaly co nejdéle  ab  ab

456

tak, tak Karen. Já bych si taky přála, aby spinkaly do května a pak šup s nima na záhonek, ale to asi neklapne  ab . Také jsem si říkala, že letos vůbec nenasazují, ale o víkendu jsem se přesvědčila o omylu. Už začínají. Vynadala jsem asi 6 cibulek, ale skutečně začínají ty nové, a nebo takové malé cibulky u kterých bych ani květy nečekala...

457 Naposledy upravil: karelex (30-01-2013 12:16:39)

Přesně tak  ,já minulý týden sázela 11 cibulek. Všechny mladičké.Taky si nedělám naději že to tak zůstane až do května,zase to tu bude jako loni samá kytka.Loni jsem měla štígro, Pepča odjel v tu dobu do lázní,tak to šlo. ab  ab  ab

458

Nejhorší je, že dokud kvetou, tak to je ještě rodina bere - jsou krásné, ale když to tu mám jen samé lupeno a zakopáváme o květináčky, tak také slyším jestli to s těma kytkama nepřeháním ab Ale to je asi všude stejné. Pak už se modlím, aby se udělalo teplo a mohli jít ven ab

459

Letos jsem dala asi deset amek zazimovat pouze zabalené v papíru to byly ty, které se už nevešly s květináčema do sklepa a mé zjištění bylo, všem které jsem zimovala v květináčích se zmenšily cibule a ty zabalené v novinách jsou stejně velké. Jak je to u vás ostatních ?

460

U mě je to tak...já nemám sklep, tak jsem to dala do ledničky, nezabalené, jen tak a cibule je spíš trošku větší

461

Mě by se těch 80 květináčů do ledničky nevešlo  ab   ab   ab

462

no:-D jestli se mi rozroste moje sbírka, tak budu muset koupit ještě jednu ledničku :-D :-D

463

Prosím o radu, kterou jsem zaslala do  témat "cibulky" , ale jsem vyplašená a bojím se o svou Amarylku, co jsem udělala špatně? Nemám ji dlouho, kvete poprve, velkou cibuli jsem dostala a zasadila.Cibule si odlupuje hnědé slupky-drolí se- je vidět zelená dužina. Amarilka dnes vykvetla, má tři poppata, nádherná barva! tak se bojím, že ji ztratím. Co dělat? Moc děkuji za odpověď moderátorům i ostatním.Jiřina
PS: Kolem cibule se vytvořily a rostou 3 malé cibulky,už mají listy.Je to dobré ?

464 Naposledy upravil: karelex (22-02-2013 10:33:41)

Jiřko odpovídala jsem ti už na první dotaz, Pořád si nemyslím ,že je něco špatně,jistota bude až vyrazí listy. Ta mláďata jsou taky v pořádku. Zalévej spodem tak jednou týdně  a ne moc. Dobrá je děšťová voda.Nafoť snímky  my se rádi pokocháme tvýma kráskama.
Jo a jestli budeš odřezávat stvol, je už jedno jestli po odkvětu nebo dřív, musíš ihned po odříznutí  vsunout do dutiny papírovou vatu - kapesníček. Stvol velmi roní šťávu a kdyby zatekla do cibule nejspíš by začala hnít.

465 Naposledy upravil: Pavel (22-02-2013 10:30:49)

Ahoj, myslím si že tvoja amka je v poriadku. To že sa cibuľa zmenšuje pri kvitnutí je normálne - všetku silu dáva do kvetu. Týmto sa cibuľka ako keby zmršťuje a horné suknice sa odlupujú. Pokiaľ je pod vrchnými suchými suknicami cibuľa pekná zelená je všetko O.K. Po odkvitnutí a odrezaní stvolu cibuľka postupne znovu stvrdne, ale zrejme už nedosiahne veľkosť akú mala pri kúpe. O to sa musíš postarať svojou starostlivosťou (hnojením) do jesene aj ty. Nové cibule kúpené v obchodoch sú vačšinou "veľmi hnojené"  a sú veľké a tvrdé. Krásne vykvitnú, ale niekedy po kvitnutí je s nimi problém. To že rastú už okolo nej nové cibuľky je dobré. Myslím si že ti porastie a budeš sa tešiť z kvetov aj budúci rok.

466

ahojky všem,
taky jsem začala pěstovat amarylku. na podzim jsem si koupila v květinářství už s pupenem a za pár dnů rozkvetla, a když rozkvétal poslední květ všimla jsem si že vyhání další stvol, tak jsem ho nechala a když se vytvořil pupen s květama tak na něm byl hnědý flek, nechala jsem ho rozkvést ale květy byli už špatné, tak jsem ho nad cibulkou uřízla. mám teď holou cibulku bez listů. mám ho dát zimovat? a dál zalévat? děkuju za radu :-)

467

Děkuji milým odpovídajícím na mé dotazy. Všechny rady využiji a jsem ráda, že jsem na tyto stránky vůbec zabloudila.Tak nezištně a rychle, to jsou ty pravé rady "nad zlato". Cibuli jsem dostala vlastně už před dvěma roky od starého pána, který o pěstování moc nevěděl. Zaléval, myslím, že ani  nehnojil, sem - tam zasadil nebo daroval novou cibulku. A přece měl přenádherné květy. Moje cibule, v průměru 10 cm, spala a spala, až letos se probudila, aby mě obdarovala přenádhernými, tak velkými květy, že jsem stonek raději přivázala ke kolíku, aby se předčasně nezlomil. Bohužel s tím focením - nevím, nevím...Počkám, až vykvete třetí květ a pak to zkusím. Všem ještě jednou moooc děkuji a přeji pěkný, i když troško příliš bílý víkend.Jiřina an

468

Chtěla bych všem poděkovat za rady které jsem zde získala a ráda bych se pochlubila že mi konečně všechny vykvetli. Rodina byla nadšená novou ozdobou obýváku ab ještě jednou děkuji

469

Tak nás potěš fotečkou an

470

Mno bohužel už jsou ve fázi odkvětu ale zkusim něco zítra zachytit ab

471

Tak tady jsou fotky http://nani1.rajce.idnes.cz/Amarylky když někdo budete vědět co je to za druh budu ráda ab

472

Měla bych dotaz na vás, kteří zimujete amarylky v květináči. Když dáváte na podzim amky spát i se zeminou v květináči, pak celou zimu nezaléváte.Jak vypadají kořeny na jaře??  Jsou bílé, nebo už nejsou k ničemu? Ptám se kvůli tomu, že pořád přemýšlím nad tím když sesadím amky do společné bedničky  a na podzim je dám i s touhle bednou do sklepa co pak. ?? Když začnou po Vánocích račit na květ  půjdou z té bedny vyndat ,tak abych nepoškodila ostatní ani tu kterou budu vytahovat.?? Celou bednu bych neměla kam dát.
Nyní mám ještě pořád 3 bedničky zabalených cibulek  co na květ zatím nešly  a nejspíš je už budu dávat přímo ven a nevypadají nijak špatně.Sázela jsem teda právě jen ty co na květ narašily.Ostatní - spící jsou zazimované už 6 měsíců.

473

Do letoška jsem jich měla pouze pět, žádné rarity, ale jsou už asi třicetileté. Zimuji takto každý rok. Klasika v září začnu omezovat zálivku v říjnu už nezalévám. Když začnou hlásit teplou k nule dávám na polosvětlou chodbu, kde je teplota+- 15-18°C. Nezalévám. Kořeny přežijí tak na 75% a jsou bílo zelené. Smiluji se nad nima až začnou strkat poupata. Pak je teprve přesadím. V našem domě jsou všechny prostory mimo byt suché. Třeba skladovat brambory, hlízy jiřin, begonií se mi nedaří - vyschnou.

474

My máme domek nepodsklepený, ale pod částí domu a chlívem  sklep je. Brambory jsme tam mívaly a i řepu pro králíky. Nikdy nic nenamrzlo, ale kolik tam je stupnů to jsem neměřila.  Je tam ale blbej přístup, ze dvora dírou dolů po žebříčku. Přesto bych to chtěla zkusit. Jen mám problém jak to udělat když začnou se probouzet a budu je muset přesazovat do květináčů a vzít do bytu. Zatím zimují v novinách, ale to právě u většiny kořeny přeschnou a rostlina musí skoro všechny budovat znovu.
Proto bych chtěla zkusit něco jiného.
Když přesazuješ cibuli ze staré zeminy do nové  - jak píšeš -ty kořeny zůstanou funkční? a cibule se snadněji ujímají,

475

Část zůstává funkční, někdy mám problém to nacpat zpátky do květináče. Jediný čeho bych se bála příliš velké vlhkosti, ale vlastně někdo přes zimu i zalévá.

476

Karen, já zimuji jen v květináčích a kořeny jsou vždycky krásně bílé, zalévám tak dvakrát maximálně (od října do dubna)  :cool:

477

Evi, když je máš zasazené přez léto volně bez květináčů v zemi, to je pak na podzim vyndáš a zasadíš do květináče?  No ale stejně, bych tolik květináčů neměla kam dát, leda do toho sklepa, to by šlo.

478

Přesně tak Karen, přes léto jsou volně v půde a na podzim šup do květináčů  ab

479

Evi, ptám se proto,že sousedka si dává ke mně na zahradu letnit svoje amky a na podzim,když jsem je vyrývala  chtěla ,abych jí je zasadila, že to lépe umím ab .Zimovala je pak normálně v květináči ve sklípku na zavařeniny. Na jaře jak odkvetly  a já je pak znovu sázela na zahradu ,zarazilo mě když jsem je vyklopila z květináče, bylo tam plno hnijících mrtvých kořenu.Jinak amky rostly normálně, měly listy i živé kořeny. Nevypadaly že by jim ty zhnilé kořeny nějak uškodily,ale mě to polekalo, mohly by bejt zdrojem nákazy?? Myslela jsem si ,že ty odumřelé kořeny vznikly hned po zasazení z volné půdy ,určitě byly poškozené jak jsem je vyrývala ze země.Ve volné půdě jsou velice rozvětvené - však to znáš. Příští rok jsem i ty její amky zimovala v novinách  a nyní jí předávám již nakvetlé zasazené rostliny.

480

Karen, já od začátku co pěstuji amarylky je mám celou zimu v těch květináčích a fakt bez problémů. Jestli mi z celého toho množství odešly  tři cibule... víc né. Zabere to sice víc místa, ale zase máš hned přehled jestli jde některá na květ a podobně....