Téma: letnění hvězdníků r.2017
Tak již i já jsem se pustila do letnění amarylek stejně jako loni již jen na dvorku. Vzhledem k probíhajícím následkům otravy jsem ponechala i nadále skupiny podle velikosti postižení.
První skupinu tvoří chudinky, které jsem nechala původně zimovat v květináčích ,protože loni rostly a já se mylně domnívala že se lepší a otrava nebyla tak silná. Letos již ale nezačaly růst a já je přesadila až nyní. Tyto rostliny jsou na tom nyní nejhůře. Dala jsem je na místo u zdi kde je nejvíc světla a tedy prší tam .Za deště je zakrývám.
Do druhé skupinky jsem seřadila všechny amarylky ,které jsou na tom nejlépe. Sem patří ty, které mi přátelé letos darovaly, a spolu s nimi jsou rostliny, které byly naopak postižené nejvíc, loni vůbec nezačaly růst a já je zazimovala jen tak do novin. Letos po zasazení do nové zeminy se krásně olistily.
Poslední skupinku tvoří amaryllky co zimovaly v pokoji jsou to ty stálozelené a pak truhlíky se semenáčky a nějaké malé cibulky z minulých roků. Ty stálozelené snad otrávené nebyly vůbec nebo jen málo - stály na druhém - vzdáleném konci foliaku a nepřítel rostlin by to tam měl nejdál. Jako poslední jsem vynášela na dvorek truhlíky. Již doma jsem si všimla ,že některé rostliny již hodně vyrostly a to až tak,že nadzvedávaly zeminu kolem cibule. Tady tuto skupinu jsem začala rozsazovat do květináčů. A přátelé, bylo to nádherné, ten pocit mít v ruce zdravou ,krásnou velkou cibuli ,takovou která má silné dlouhé kořeny a svrchní suknice praskala pod zvětšující se cibulí. Bylo to nádherný po těch chudinkách které jsem v posledních dnech piplala a přesazovala. Již jsem byla zvyklá na ty postižené i když se lepšily žádná tak nekypěla zdravím jako tyto. Některé z těchto nově sázených semenáčů jsou z roku 2015 kdy k otravě došlo a tím pádem se otravě vyhnuly - ještě byly doma v kelímku, jiné které nejspíš postřik dostaly, ale byly náhodou ještš ten rok přesazené do nové zeminy. Já věděla již doma ,že jsou tam zdravé a dobře rostoucí semenáče, ale nyní ,když jsem je měla v ruce to mi dodalo takovou novou chuť a radost z amarylek i když ty po otravě ještě dlouho nepokvetou a stále ještě další odumírají ( při tomto letnění jsem jich vyřadila dalších 6) tady tyto mladé semenáče by aspoň některé mohly příští rok již i rozkvést a to mne moc povzbudilo. Mám velkou radost a nevzdám se.
Na ukázku přikládám několik truhlíků jak vypadaly před zimou a nyní při přesazení nejsilnějších rostlin do květináčů.
Takto vypadají nejsilnější semenáče při přesazení jedná se o křížence .matka LaPaz + otec Papilio od dj.joop