Karen, když uhnije celé podpůčí, tak si myslím, že se běžným způsobem zachránit nedá. Je to ale jen můj názor, třeba nemám pravdu. Zkoušel jsem seříznout podpůčí u zdravé cibulky až na minimum, nechal jsem jen slaboučkou vrstvu a cibulka přesto vytvořila nové kořínky. To znamená, že jí podpůčí stačí jen opravdu málo. K tomuto pokusu mě přivedli na americkém fóru, kde si nechali patentovat seřezávání podpůčí. Všichni na fóru byli hrozně rozhořčený, proč to dělají, jestli náhodou pěstitelé nechtějí, aby cibulky po odkvětu zašly a tak by se musely vyhodit.
Stále mě to vrtalo v hlavě, proč to dělají.
Později jsem někde četl, že například u cibule Pink Floyd, stářím podpůčí ztvrdne, zvýší se jeho výška a nové kořínky se nemůžou prorazit ven, cibule se postupně stále zmenšuje a přestává růst. Někdo z pěstitelské firmy poradil, seříznou a ztenčit podpůčí. Možná na tom něco pravdy je, ale nikde se o tom nepíše, takže žádné informace nejsou. Muselo by se udělat více pokusů a potom vyhodnotit výsledky. Karen, trošku jsem odbočil od otázky.
eda