Re: Zazimování hvězdníků
V poslední době zalévám vodou z akvaria, kterou vyčerpávám z akvaria a asi jim to dělá dobře ...recyklace
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
Fórum Amarylis - Hippeastrum » Pěstování hvězdníků » Zazimování hvězdníků
Stránky Předchozí 1 … 16 17 18 19 Další
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
V poslední době zalévám vodou z akvaria, kterou vyčerpávám z akvaria a asi jim to dělá dobře ...recyklace
Tak tuhle možnost nemám ,ale zalévám vodou ze střechy co natekla do sudů tak čerstvou dešťovkou. Na zimu si vždycky nachystám zásobu do pet-lahví.
Vodu z akvárek také nemohu vynachválit, to se líbí asi všemu zelenému.
Tento týden jsem zahájila zimování amek. Část, kterou jsem měla na nezasklené lodžii šla na zasklenou. Přiznávám, že tam je nyní dost plno
A protože jich není nikdy dost, tak jsem ještě pár cibulek objednala v eurobulbu .
Taky jsem již zahájila zazimovávání. Včerejší noční mráz na zahradě mě docela zaskočil. Na dvoře naštestí nebyl, ale na zahradě končily rajčata a cukety docela. .Přišlo mně to docela zvláštní. Mám letos na zahradě zasazené nějaké cibule zmijovců a ty mrazík trochu spílil . Větrších rostliny na dvorku v květináčích se mrazík nedotkl, přitom teploměr tam ukazoval 0C
U mě na parapetu vše roste a raší nové listy, jak o závod. Moc se jim do zimování nechce, al eomezuju zálivku na minimum už. Jediná cibulka, co shodila 2 listy, je v kuchyni na zemi, trochu přistíněná...
Na zimování se teprve připravuji. Dnes jsme konečně položili lino do regálu ve sklepě. Zítra už bych chtěla začít s přenášením cibulí. Začnu nejdřív s dospělými... Zatím jsou všechny krásně olistěné. Nechám je zatáhnout a listy budu obírat.
Taky čekám na nové cibule z Eurobulb. Mám vybrané jen ty "nej" kousky, snad budou všechny a i zdravotní stav bude OK!?!
Tak u mne již je vše na zimování nachystané . Některé cibule jsem uklízela skutečně s obrovskými listy, ale vešly se všechny do horních košů tak listy nejsou ani nijak moc ohnuté a jak říká vosička budu je postupně obírat jakmile uschnou. Už jsem to tak dělala i loni. Doma na okně v pokoji mám malé cibulky a stálozelené (i když ty právě nemají ani jediný lísteček tak doufám, že to doženou).
Tak myslíte, že je mám už nacpat do komory i s listy? Většinou mi začnou shazovat listy ještě na okně, uklízím je většinou se 2-3 zbývajícími, o které pustupně příjdou ve tmě.
To neříkám, když je máš kde mít a můžeš čekat až listy zavadnou , taky bych tolik nespěchala. Já je měla jen volně na dvorku , sice pod stříškou, ale když šla teplota tak dolů bála jsem se těch mrazíků. Již jsme měli i -2C .
To chápu, to bych taky schovávala. Nechám ještě tedy na okně.
U nás zatím nemrzlo, nejníž se teploměr dostal na 4 stupně. Amky mám ještě na zasklené lodžii a pomalu jim začínají žloutnout listy. Tak uvidím, ale takhle brzo jsem je ještě k babičce nestěhovala.
Já dřív když jsem je měla na zahradě pod textilií jsem je nosila domu vždycky k datu 15.10. Nyní se řídím podle počasí a co se dá dělat listy shazují až v komoře v chladnu ale s jistotou v teplotě nad 5C. tma tam uúlně není ale hodně přítmí. Zimovala jsem tam vždycky tak to jim asi docela vyhovuje.
Taky mívám v komoře, teplota je to taky asi vyšší, ale kvetou mi a cibulky sílí. A taky tamnemám úplnou temnotu, je tam mikro okýnko, ale vede do druhého pokoje
Také tam mám maličké okénko, ale vede do uličky mezi baráky. Ulička je tal necelý 1 metr široká. Světla tam moc nevniká, musím svítit i za dne. Když hodně mrzlo kontrolovala jsem teplotu teploměrem . Když klesla ke +5 C nechávala jsem otevřené dveře do koupelny. Nižší teplotu jsem nezaznamenala.
Už několikrát bylo venku -2! Včera jsem začala uklízet amky z otevřeného balkónu. Odnosila jsem jich do sklepa asi stovku. Dnes budu pokračovat. Ve sklepě je taky jen malé okno, ale teplota v zimě bývá kolem 12 °C...
Zatím mám v bytě na parapetu jen tři květináče s H. aulicum, 1x křížence H. aulicum X H. papilium a letošní semenáčky v jednom květináči Germa x Misty. Ostatní jsou zatím na té zasklené lodžii a až budou hlásit příchod větších mrazů, tak je s manželem přestěhujem do místnosti rovnou na kovových regálech. Loni se mi to takto osvědčilo, jen doufám, že velké mrazy zatím nebudou příliš brzy.
Taky jsem zvažovala, jestli je mám na balkóně nechat ještě nějaký den. Ale při tom množství je to na pováženou. Krom toho tam ještě nějaké zůstaly. Vůbec nevím, jestli je dnes stihnu uklidit...
A teď otázka:
H. papilio a A. belladonna..... kam s nimi na zimu?
Papilko přes léto trochu "stálo" a nyní vyrašily nové listy.
A. belladonna rašila zjara jako divá. Po přestěhování na balkón listy shodila docela a pořád spí.
Dík za radu.
Belladona roste jenom v zimě v létě spinká, ale má radši chladnější prostředí. V teple začnou listy brzo usychat. Papilio také nechat růst přes zimu. U mě v létě úplně zaschlo, dal jsem ho do sklepa odpočnout a nyní opět rostou nové listy, tak jsem ho vzal domů na okenní parapet.
vosičko, stovku????? Kde to všechno máte? To si ani neumím přestavit! A kolik jich máte vy, jork, že stěhujete na regálech?
No oproti Vosičce jsem troškař, ale s kříženci si myslím, že to bude něco přes stopadesát a stále přibývají. I tak bych to nestihla ze dne na den.
Edo, díky za radu. Už jsou papilka i belladonna v kuchyni na okně. Zde se skoro netopí, v zimě celkem málo. Okno je na SZ.
Dnes jsem opět něco málo cibulí uklidila do sklepa. Přemýšlím, že tam letos prvně odstěhuju nejstarší semenáčky. Budu hlídat, jestli shodí listy nebo zůstanou zelené. Letošní zůstanou v bytě. S těmi mám ještě další plány.
Jork, šikovný stojan!!!
Vy teda máte sbírky!
Edo, ještě doplňující otázku. Nečetla jsem příliš pozorně. To chladnější prostředí vyžaduje pouze belladonna nebo i papilko? Obojí jsem postavila na parapet na SZ a nevím, zda je to pro papilko dobře. Díky předem za odpověď.
Zdravim vosičko, Myslel jsem jen Beladonnu. Na parapetu pod kterým je radiator zpočátku roste pěkně ale brzo začínají zasychat konce listů a později celé listy. Tohle mám vyzkoušené, ale nevím co ještě potřebuje, nepodařilo se mě jí přívést ke květu. Papilio roste pěkně i na parapetu s radiatorem, s ním nejsou problémy. Někdy zlobí třásněnky asi mají rádi teplo. Papilio nechávám růst tak, jak se samo zachová. Když odejdou listy, zalévám méně, spíše do misky a ani se nemusí nikám zvlášť umísťovat, stačí jen počkat a listy opět vyraší.
Edo, děkuji! Já jsem si to totiž původně vztáhla na oba druhy. Hned to napravím. Papilko jsem měla zjara, kdy kvetlo nepodařenými květy, na okně na jižní stranu. Už jsem se lekla, že jsem si ty květy poškodila právě tím. Jsem zvědavá, jestli mi papilka znovu vykvetou, snad ano. Belladonna by mohla alespoň pustit listy.
Ještě jednou díky!
Tak jsem také pomalu začala se zazimováním, včera jsem uklidila botanické druhy a dva truhlíky se semenáčky, zbytek zatím ještě nechám na balkoně a obírám žluté listy ( žloutnou docela hodně rychle ) ještě na balkoně má poslední květ Luna a Evergreen až zaschne také ho už uklidím do bytu.
Docela mě mrzí, že mám již kytičky ve sklepě. Ještě mohly být při tomto počasí venku na balkoně. Nojo, ale kdyby hrozil mrazík, tak nevím, jak bych takové množství odnosila v jednom tahu do sklepa (posilu nemaje). Snad mi to holky odpustí.
Dnes jsem zjistila, že vyhání lístky Amaryllis belladonna. Jsem nesmírně zvědavá, jestli se dobře olistí a hlavně jestli se předvede květem...
Původně jí byla vidět jen špička lístku. Trochu jsem jí pomohla.
Tak já jsem zahájila zimování tenhle víkend. K babičce pojedeme znovu až za 14 dní a to už jsem se bála, že by jim venku mohla být opravdu zima. Ale oproti vám jsem vážně žabař, vezla jsem dvě přepravky.
Stránky Předchozí 1 … 16 17 18 19 Další
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Fórum Amarylis - Hippeastrum » Pěstování hvězdníků » Zazimování hvězdníků